27 Eylül 2024 Cuma

'Newroz ateşi zulme karşı başkaldırı ve direnişin sembolüdür'

Muş'un Malazgirt ilçesinde kutlanan Newroz'da konuşan HDP milletvekili Şevin Coşkun, iktidarın zulüm ve baskı politikalarına karşı Newroz ruhuyla özgürlük mücadelesini sürdüreceklerini kaydetti.

Muş'un Malazgirt ilçesinde 5 sene sonra Newroz kutlaması yapıldı. Eski Kasaplar Çarşısı'nda düzenlenen kutlamada Newroz alanı bayraklarla süslendi.

Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan programda Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili İmam Taşçıer söz aldı.

TAŞÇIER: NEWROZ'U DİRENİŞ ALANINA ÇEVİRİYORUZ
Depremler nedeniyle yasta olduklarını belirten Taşçıer, iktidarın rant politikalarına karşı Newroz'u direniş alanına çevirdiklerini kaydetti. "Bu Newroz'u Sayın Abdullah Öcalan'a yönelik tecride karşı bir tepki olarak kutluyoruz. Değerli halkımız, Kürt halkının özgürlüğüne giden yol ulusal birliğin sağlanmasından geçiyor. Bugün bu alanda olduğu gibi her alanda, yerde birlik içerisinde durmamız gerekir" diyen Taşçıer, dört parçaya ayrılan Kürdistan'ı direniş Newroz'uyla birleştireceklerini söyledi.

COŞKUN: NEWROZ ZULME KARŞI BAŞKALDIRININ SEMBOLÜDÜR
Ardından söz alan HDP milletvekili Şevin Coşkun, Newroz'un zulme karşı direnişin sembolü ve yeni yaşamın habercisi olduğunu vurguladı. "Binlerce yıldır Mezopotamya topraklarında günümüze kadar sönmeyen Newroz ateşi, Kürdistan topraklarında zulme karşı başkaldırı ve direniştir. Yakın mücadele tarihimizde Diyarbakır zindanında üç kibrit çöpü ile bedenini Newroz ateşi yapan Mazlum Doğan şahsından hepinizin Newroz'unu bir kez daha kutluyorum" diyen Coşkun, bu yıl Newroz'u depremde yaşamını yitirenlerin yasıyla karşıladıklarını kaydetti.

Depremde devlet kurumlarının acizliğine tanık olduklarını dile getiren Coşkun, insanların günlerce enkaz altında ölüme terk edildiğini vurguladı. Depremde ortalıkta olmayan devletin Kürt halkı söz konusu olunca kendini gösterdiğini söyleyen Coşkun, diğer Newroz kutlamalarında yaşanan gözaltı saldırısına tepki gösterdi. "Ancak bizler bir kez daha söylüyoruz bu iktidara; sizin baskı ve gözaltı ve saldırılarınız bizleri yıldıramaz" diyen Coşkun, demokratik bir cumhuriyet için 14 Mayıs'ın tarihi bir fırsat olduğunu vurguladı.

'TECRİDE VE SAVAŞA KARŞI DEMOKRATİK, ÖZGÜR YAŞAM'
Özgürlüğe ve eşitliğe kavuşana dek Newroz ruhuyla mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizen Coşkun, şöyle devam etti: "Kürt düşmanlığı üzerinden yapılan politikalar, tecritte ısrar ve savaş politikaların sorunu derinleştirmektedir. Çözüm yolu İmralı'dır. Çözüm yolu 'bir haftada sorunu çözerim' diyen Sayın Abdullah Öcalan'dır. Bizler bu mutlak tecride, savaş politikalarına karşı demokratik ve özgür bir yaşam diyoruz. Bu inançla siz değerli halkımızın direnişi ile mücadeleye devam diyoruz."

Konuşmaların ardından HDP ve Yeşil Sol Parti yöneticileri tarafından Newroz ateşi yakıldı. Yerel sanatçıların müzik dinletisiyle sona eren Newroz kutlamasında halk da ateşin etrafında halaya durdu.

 Kutlama boyunca, "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedena zindana", "Şehit Namirin" ve "Bijî Newroz" sloganları atıldı.