27 Eylül 2024 Cuma

'Newroz ruhuyla faşist iktidarı yıkacağız'

Binlerin yan yana geldiği Cizre Newroz'unda halk, Öcalan'a özgürlük ve Kürt sorununda demokratik çözüm taleplerini haykırdı. HDP milletvekili Sezai Temelli, savaş ve rant politikalarına inat yan yana gelerek demokratik cumhuriyeti var edeceklerini söyledi.

Newroz kutlamalarının yapıldığı merkezlerden Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Konak Mahallesinde bulunan Newroz alanına sabahın erken saatlerinden itibaren halk akın etti. Bu sene "Her der Newroz, her dem azadî" şiarıyla gerçekleştirilen kutlamaların Cizre ayağı için toplanan halk ulusal kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdu. Alan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşil Sol Parti'nin (YSP) flamalarıyla donatıldı. Binlerce kişi programın başlamasını halaylar ve sloganlarla beklerken, hep bir ağızdan "Çerxa Şoreşê" ve "Kobanê" marşını okudu.

Özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşuyla başlayan programda Newroz ateşi yakıldı. Yerlerine kayyum atanan HDP İlçe Eşbaşkanlarının halkı selamlamasının ardından ilk olarak Kollektifa Avazên Botanê grubu sahne aldı.

İMİR: KİMSE MÜCADELEMİZİN ÖNÜNÜ KESEMEZ
Programda söz alan HDP milletvekili Nuran İmir, "Direnişin kalesi Cîzira Botan'dan İmralı'nın Newroz'unu kutluyoruz. Yer ve gökyüzü sallanıyor. Bütün sokaklar haykırıyor. Newroz kutlu olsun" dedi. Newroz'un direniş olduğunu söyleyen İmir, bu Newroz'u depremde yaşamını yitirenlere adadıklarını kaydetti. 

İmir, şöyle devam etti: "'Mecalleri yok' diyenler bu alana baksın. İşte halk burada. Biz Kürdüz ve buradayız. Kimse mücadelemizin önünü kesemez. Ne kayyımları halkının iradesini teslim alabilir ne de gözaltı, tutuklamalarla mücadelemizi zayıflatamazlar. Botan halkının iradesini teslim almak için her türlü baskı ve zorbalığı yapıyorlar ama bu istekleri kursaklarında kaldı."

İmir'in konuşmasının ardından sanatçı Mehmet Atlı sahne aldı.

TEMELLİ: BİZE YAŞATILAN HİÇBİR ACIYI UNUTMADIK
HDP milletvekili Sezai Temelli, Maraş merkezli depremlere işaret ederek, bu yıl Newroz'un bir yüzünün hüzün ve acı olduğunu söyledi. "Biz, bize yaşatılan hiçbir acıyı unutmadık. O acılara sahip çıkarak onun hesabını sormak için yan yana geldik" diyen Temelli, depremde yaratılan acıların hesabını soracaklarının altını çizdi.

Depremdeki yıkımın büyüklüğünün sebebinin faşist iktidar olduğunu söyleyen Temelli, iktidarın depreme karşı önlemler için kullanılması gereken halkın parasını savaş politikalarına harcadığını belirtti. "Bunların zihniyeti Kızılay'da ortaya çıkıyor. İnsanların zor anlarında bile onların ihtiyaçlarını para ile satıyorlar. Bu zihniyet ölümdür, zülümdür. Yaşamımıza kastetmiş bir zihniyettir" diyen Temelli, bu zihniyetten kurtulma zamanının geldiğine işaret etti.

'DEMOKRATİK ÇÖZÜMDE ISRARCIYIZ'
İktidarın müzakere sürecinde İmralı'yla görüşme masasını devirmesine tepki gösteren Temelli, "O çözüm bu insanlar için yaşam hakkıydı. Kaynaklar savaşa değil insanlar için harcanacaktı. Ama bunu yapmadılar. Masayı devirdiler" dedi. Türkiye halklarının özlem duyduğu demokratik çözüm sürecini mutlaka başlatacaklarının altını çizen Temelli, "Bir mermi kaç para diyenlere, bu ülkeyi savaşa sürükleyenlere inat barışı getireceğiz. Kentimizi, doğamızı talan edenlere inat yeniden bir araya geleceğiz ve demokratik cumhuriyeti var edeceğiz" dedi.

Kürt halkının iradesini yok sayanları silip atacaklarını kaydeden Temelli mücadeleden asla geri dönmeyeceklerini vurguladı. Ülkeye demokrasiyi de barışı da kendilerinin getireceklerinin altını çizen Temelli, şöyle devam etti: "Cizre tarihinle gurur duy. Mücadelenle halkınla gurur duy. Gurur duyulacak olan bu halktır. Demokratik çözüm dedik. Bunda ısrar ettik. Onlar ne yaptılar. Kobanê düşmeyince çöktürme planı yaptılar. Çetelerle işbirliği yapanlar çöktürme planı hazırladılar. Onlar çöktü. Bu ülkeyi çökerttiler."

'MUHATAP ÖCALAN'DIR'
Kürt sorunu çözülmedikçe demokrasi sorununun da çözülmeyeceğini dile getiren Temelli, Kürt sorununda muhatabın PKK lideri Abdullah Öcalan olduğunu vurguladı. Temelli, "Muhatabını yok sayarak bir halkı yok sayamazsınız. Muhatabı yok sayarak çözüm üretemezsiniz. O yüzden muhatabı ile konuşacaksınız ve bir çözüm üreteceksiniz. Türkiye'de emekçilerin beklentisi budur. Bunu mutlaka gerçekleştireceksiniz" dedi.

Seçimlere giderken umudu büyüttüklerini söyleyen Temelli, seçimlerin kritik önemde olduğunu ifade etti. Temelli, şöyle devam etti: "Bu günden seçimlere kadar Newroz'un ateşi ve direniş ruhuyla 7/24 çalışacağız. Her yerde örgütleneceğiz. Çünkü 14 Mayıs'ta bu ceberut iktidarı tarihin çöplüğüne götürecek olan sizlersiniz. Seçime giderken önümüzde iki sandık var. Biri meclis diğeri cumhurbaşkanlığı için. Meclis sandığında biz yani HDP kazanacak. Emek ve Özgürlük İttifakı kazanacak. Diğer sandıkta ise faşizmi yıkacağız. Bu iktidara son vermek için biz kazanacağız. Emek düşmanı faşist iktidarı hep birlikte yıkacağız."
  
Konuşmaların ardından sanatçı Xecê sahne aldı. Program boyunca "Bijî Serok Apo", "Be Serok Jiyan na be", "Bijî Newroz", "Bijî berxwedana zindanan", "Şehîd namirin", "Hükümet istifa", "Kahrolsun faşizm" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.