27 Eylül 2024 Cuma

Nusaybin davasında 2 tutsağa daha hapis cezası

Nusaybin davalarında bugün iki tutsağa daha ağırlaştırılmış hapis cezası verildi.

Nusaybin'de özyönetim direşi sırasında tutuklanan 17'si çocuk 70 kişi hakkında açılan davalar devam ediyor. 

Bugün tutuklu olan İbrahim Halil Karataş'ın duruşması görüldü. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, savcı mütalaasını verdi. Mütalaada, "Devletin birliğini bölme ve topraklarının bir parçasını ayırma", "Kasten öldürmeye teşebbüsten", "Tehlikeli maddeleri izin bulundurma" ve "Kamu malına zarar verme" iddialarıyla Karataş'a hapis cezası verilmesini istedi. 

Mahkeme, Karataş'ın savunma için ek süre talebini kabul ederek duruşmayı 14 Şubat 2020'ye erteledi. 
 
Ardından ise Kırıkkale F Tipi Hapishanesi'nde Cezaevi'nde tutuklubulunan Ferhat Doğan'ın duruşması görüldü. 

Doğan daha önce Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada "Devletin bütünlüğünü bozma veya bir kısmını ayırma" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı. Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, "Kasten öldürmeye teşebbüs" ve "Kamu malına zarar verme" iddiasıyla açılan davada ise savcı, Doğan'a hapis cezası verilmesini istedi.
 
Duruşmada söz alan Doğan, "Başta Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan üzerinde bulunan tecridi kınıyorum. Bu tecrit sadece Kürt halk önderinin üzerine değil, bütün Kürt halkının üzerinedir. Siz adaletin ne olduğunu bilmiyorsunuz" diye konuştu. Ferhat, son olarak "Yaşasın Kürt halkı" dedi
 
Mahkeme heyeti, Doğan'a"Kasten öldürmeye teşebbüs" iddiasıyla 15 yıl ve "Kamu malına zarar verme" iddiasıyla da 3 yıl hapis cezası verdi.
 
Oktay Gül'ün yargılandığı davada da karar verildi. Mahkeme heyeti, Oktay hakkında "Devletin bütünlüğünü bozma veya bir kısmını ayırma" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet, "Kasten öldürmeye teşebbüs" iddiasıyla 15 yıl, "Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma ve taşıma" iddiasıyla 7 buçuk yıl ve "Kamu malına zarar verme" iddiasıyla 3 yıl hapis cezası verdi.