27 Eylül 2024 Cuma

Öcalan'ın doğum gününde Amara'ya yürüyüş düzenlenecek

DTK, DBP, HDP ve MED TUHAD FED, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın doğum günü 4 Nisan'da doğduğu yer olan Urfa'nın Amara köyüne yürüyüş düzenleneceğini açıkladı. Basın toplantısında, Öcalan'ın Kürt sorunu ve demokrasi sorununun çözümü için anahtar olduğu vurgulanarak, tecride tepki gösterildi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) PKK lideri Abdullah Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan'da Öcalan'ın doğduğu yer olan Urfa'nın Amara köyüne yürüyüş düzenleneceğini duyurdu.

"Özgürlük için Amara'ya" şiarıyla düzenlenecek yürüyüşe ilişkin Diyarbakır'daki MED TUHAD FED binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP milletvekili Remziye Tosun, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve çok sayıda kişi katıldı.

AKDAĞ: 24 YILDIR AĞIR TECRİT ALTINDA
Ortak açıklamayı okuyan MED TUHAD FED yöneticisi Safiye Akdağ, Öcalan'ın 24 yıldır İmralı ada hapishanesinde ağır tecrit altında tutulduğunu söyledi. Öcalan'ın avukat ve ailesinin yüzlerce görüşme talebinin reddedildiğine işaret eden Akdağ, Öcalan'la son olarak 25 Mart 2020'de iletişim kurulabildiğini hatırlattı. CPT'nin İmralı'ya yaptığı ziyarete ilişkin hiçbir aktarımda bulunmadığına dikkat çeken Akdağ, bu durumun ulusal ve uluslararası hukuka, ayrıca insani değerlere aykırı olduğunun altını çizdi.

'4 NİSAN ESARETE KARŞI ÖZGÜRLÜĞÜN SİMGESİDİR'
Müzakare sürecini hatırlatan Akdağ, Öcalan'ın Kürt sorununun çözümünde en etkili isim olduğunu vurguladı. Tüm baskı ve engellemelere rağmen Kürt halkı ve dostlarının 8 Mart ve Newroz alanlarında tecridi kınadığını kaydeden Akdağ, şöyle devam etti: "Kürdistan'ın ve dünyanın dört bir yanında, Kürt halkı ve diğer halklar alanlara akın ederek Sayın Öcalan'ın ve tüm özgürlük tutsaklarının özgürlüğünü talep etti ve demokratik çözümün adresinin Sayın Abdullah Öcalan olduğunu yineledi. Kürt halkı, Ortadoğu halkları ve özgürlükçü dünya halkları nezdinde Sayın Öcalan'ın doğum günü yani 4 Nisan savaşa karşı barışın, esarete karşı özgürlüğün simgesi olmuştur."

4 NİSAN'DA AMARA'YA YÜRÜYORUZ
Her yıl 4 Nisan'da Öcalan'ın doğum günü için çeşitli etkinlikler yaptıklarını hatırlatan Akdağ, bu yıl "Özgürlük için Amara'ya" şiarıyla Amara'ya yürüyeceklerini dile getirdi. Akdağ, "Tecridi kırmak, demokratik ve barışçıl çözüm için sizi Amara yürüyüşüne davet ediyoruz. Sürekli ve etkili bir mücadele ile tecridi hep birlikte kırarak Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü ve özgürlüğün tüm renklerini hayata geçireceğiz" dedi.

4 Nisan programını açıklayan Akdağ, 1-10 Nisan arasında ağaç dikimi ve her şehirde kutlama yapacaklarını, 4 Nisan'da ise Amara'ya yürüyeceklerini aktardı.

AYDENİZ: 4 NİSAN KÜRT HALKININ DA DOĞUM GÜNÜDÜR
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, 4 Nisan'ın sadece Öcalan'ın değil Kürt halkının da doğum günü olduğunu söyledi. "Kürt halkı açısından Sayın Öcalan sıradan bir şahsiyet değil. Kürt halkının statüsünün, eşit yaşamın, dilinin, kültürünün kendi coğrafyasında kendi kendinin yönetiminin adıdır, aynı zamanda" diyen Aydeniz tecrit derinleştikçe savaş ve düşmanlık siyasetinin de yoğunlaştığını vurguladı. Savaş, tecrit ve düşmanlıkta ısrar eden siyasetin çözümsüz olduğunu ve kendi kendini bitirdiğini kaydeden Aydeniz, 8 Mart ve Newroz alanlarında halkların tecride tepki gösterdiğini belirtti. 

Tüm halkı 4 Nisan programlarına katılmaya davet eden Aydeniz, şöyle devam etti: "Buna inanıyoruz, Sayın Öcalan'ın demokratik çözüm için perspektifi çok net ortada. Alternatif yaşamı insanlara umut oluşturmakta. Sayın Öcalan'ın Kürt sorunun çözümü için, Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun demokratikleşmesi için, tarihi rolünü oynaması için fiziki özgürlüğünün bir an önce sağlanması gerektiğini ifade etmek istiyorum. 4 Nisan'da bütün halkımızı Sayın Öcalan'ın ve Kürt halkının yeniden doğumu için Amara'ya çağırıyoruz. Orada özgürlüğü, demokrasiyi yeniden birlikte inşa etmeye çağırıyoruz."

ÖZTÜRK: ÖCALAN'SIZ ÇÖZÜM OLMAZ
DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, "Sayın Öcalan, bugün yalnızca Kürtlerin önderi değil, felsefesi ve paradigmasıyla Ortadoğu'nun önderidir. Bu yüzden çok önemlidir. Kürtlerin ve ezilen halkların lideridir" ifadelerini kullandı. Kürtlerin yıllardır yok sayıldığını ve kendi kimliklerinden utandığını belirten Öztürk, Öcalan'ın buna karşı mücadele ettiğini belirtti. Öcalan olmadan Kürt sorunu ve demokrasi sorununun çözülemeyeceğinin altını çizen Öztürk, tecridin derinleşmesiyle demokrasinin sesinin de kısıldığına işaret etti.

Öztürk, şöyle devam etti: "Sayın Öcalan'ın doğum günü Kürt halkının yeniden doğuşudur. Kürt halkı yeniden doğdu, bugün de Kürtler Sayın Öcalan'ın paradigmasıyla tüm dünyada tanınıyor. Bu yüzden bütün halkımıza çağrı yapıyoruz, Amara'ya hep birlikte yürüyeceğiz ve orada güçlü bir mesaj vereceğiz. Öcalan'sız çözüm, demokrasi, özgürlük ve eşit yaşam olmaz."