27 Eylül 2024 Cuma

Oğlu kaybedilen Kürsep: Gördüğüm herkesi durdurup sordum

Gözaltında kaybedilen Zeynel Kürsep'in akıbetinin sorulduğu Batman eyleminde, baba Kürsep'in "Oğlumu her gördüğüme sordum, hiç olmazsa ziyaret edecek bir mezarım olurdu" sözleri aktarıldı. Eylemde, gözaltında kayıplara karşı mücadelenin süreceği kaydedildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, 24 Mart 1994 yılında Batman'da kaçırıldıktan  sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Zeynel Kürsep'in akıbetini sormak için Gülistan Caddesinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı.

'GÖRDÜĞÜM HER KİŞİYİ DURDURUP OĞLUMU SORDUM'
Kaybedilenlerin fotoğraflarıyla, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı açıldı. Eylemde İbrahim Kürsep'in oğlu Kürsep için sözler şöyle aktarıldı: "Oğlum Zeynel Kürsep, 24 yaşındaydı ve evliydi. 24 Mart 1994 tarihinde rahatsızlandı, muayene olmak için Batman Devlet Hastanesine gitmişti. Muayene olduktan sonra, hastaneden çıkarken yanına bir araba yaklaşmış. Arabadan inen sivil giyimli, silahlı 2 şahıs tarafından zorla arabaya bindirilip kaçırılıyor. Olayı öğrenir öğrenmez, yetkili makamlara başvuruda bulundum. Ancak başvurularım yanıtsız kaldı. Ailece, kendi imkanlarımızla araştırmalar yaptık. Dünyamız başımıza yıkılmıştı. Bir taraftan en değerli varlığım olan oğlumu kaybetmiştim; diğer taraftan da gencecik gelinimin kaygılı bekleyişine ve eşinden haber alamadığımız için gelinimin yüzüne bakamıyordum. Gece gündüz hep aradım. Gördüğüm her kişiyi durdurup oğlumu görüp görmediklerini sordum.

'OĞLUMUN BİR SIĞINAKTA TUTULDUĞUNU SÖYLEDİLER, BULAMADIM'
Aradan 5-6 gün geçmişti. Batman merkezinde; Çocuk Şube Müdürlüğüne yakın bir evde bulunan sığınakta tutulduğunu ve daha sonra, Batman dışına çıkarılıp başka sığınaklarda alıkonulduğuna dair bilgiler aldım. Bundan sonra, Batman dışında çocuğumu aramaya başladım. Aradan 8 ay geçtikten sonra, kaçırılıp sonradan serbest bırakılan bir şahıs bana gelip; 'oğlunla aynı sığınakta beraberdik' dedi. Bu haber üzerine, yaşlı halimle ve elimdeki bilgilerle yeniden aramalara başladım. 1996 yılında evimize gelen bir telefonda; oğlumun, Silvan ilçesine bağlı Susa köyünde bir sığınakta tutulduğunu söylediler. Silvan'a gittim ve oradaki yetkili makamlara başvuruda bulundum. Adres belirttim. Ama oradan da bir netice alamadım.

'HİÇ OLMAZSA ZİYARET EDECEK MEZARIM OLURDU'
Aradan çeyrek asır gibi bir zaman dilimi geçti halen umudumu yitirmiş değilim. Oğlum bir gün kapımızı çalacak diye bekliyorum. Tabi ki bu benim umudum. Oğlumun kemikleri dahi bulunsaydı biraz rahatlardım. Hiç olmazsa ziyaret edeceğim bir mezarım olurdu."

İHD Batman Şubesi, gözaltında kayıplara karşı mücadeleyi hakikat, adalet, vicdan ve insanlık onuru adına sürdüreceklerinin altını çizdi. Açıklamanın ardından bir süre sessiz oturma eylemi yapıldı.