28 Eylül 2024 Cumartesi

ÖHD İstanbul: Şeriat yargılamasını kabul etmiyoruz

Çocuğa yönelik cinsel istismar failini önce beraat ettirip sonra tövbe etmesini isteyen İstanbul Anadolu 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi başkanına tepki gösteren ÖHD İstanbul Kadın Komisyonu, bu uygulamanın şeriat yargılaması anlamına geldiğini söyledi.

22 Aralık'ta İstanbul Anadolu 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir çocuğa yönelik cinsel istismar dosyasında fail hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme heyeti başkanı, duruşma sonrası faile "Başkası banyodayken banyoya girilmez", "Tövbe et, bir daha yapma" gibi ifadelerde bulundu. 

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi tarafından takip edilen duruşmada, heyet başkanının bu ifadeleri sonrası içeri giren avukatlar böyle bir yargılama usulü olmadığını, sanığa beraat kararı verip "tövbe et" gibi beyanlarda bulunulamayacağını söyledi ve suçun oluştuğuna ilişkin kanaat geliştiyse neden beraat kararı verildiğini sordu. Sonrasında olaya ilişkin açıklama yayınlayan ÖHD İstanbul Şubesi, heyet başkanının söylenilenleri kabul etmemesi üzerine olaya ilişkin tutanak tutulduğunu ve gerekli hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı.

ÖHD İstanbul Kadın Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Anayasanın 138. maddesine göre hakimlerin Anayasaya, kanuna ve hukuka uyarak karar vermesi gerektiği hatırlatıldı ve "Hakimlerin kendi yaşayış biçimini ve fikirlerini yargılamaya yansıtmaması ve tarafsızlık ilkelerini koruması gerekmektedir" denildi.

İstanbul Anadolu 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi başkanının Anayasayı ihlal ettiği belirtilen açıklama, şöyle devam etti: "Dosyada bulunan deliller doğrultusunda hakimde suçun işlendiğine dair kanaat oluşmuşsa Türk Ceza Kanununa uygun bir şekilde cezalandırmaya hükmedilmesi yerine günah çıkarma edasıyla sanığa tövbe ettirilmesini, şeriat yargılaması anlamına gelecek anayasaya aykırı bu durumu kabul etmiyoruz. Tecavüzcüleri, istismarcıları cezasız bırakarak dışardaki her kadın ve çocuğu tehlikeye atan erkek yargıyı kabul etmiyoruz. Hakimler ve Savcılar Kurulu'nu görevini kötüye kullanan hakim hakkında soruşturma başlatmak üzere göreve davet ediyoruz."