29 Eylül 2024 Pazar

Özerk Yönetimden Lübnan'dan dönenler için girişim

Siyonist İsrail'in saldırıları ardından binlerce kişi güvenli alanlara geçme çabasında. Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Lübnan'dan dönen kişilerin güvenli bir biçimde özerk yönetim bölgesinde yerleşebilmelerini sağlamak için kriz masası kurdu.

Şam rejiminin kontrolü altındaki bölgeler ile özerk yönetim alanları arasındaki kapıda Gülistan Eli tarafından yapılan açıklama ile kriz masasının kurulduğu duyuruldu.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkan Yardımcısı Gulistan Eli tarafından okunan açıklamada, Lübnan'da yaşanan çatışma sonucunda sorumluluk temelinde ve bölgeye dönmek isteyen Suriyelilerin acılarını hafifletmek amacıyla acil toplantı düzenlendiği belirtildi.

Gulistan Eli, toplantıda bir kriz masası kurulmasına karar verildiğini, bu masanın ilgili taraf ve kurumlardan oluştuğunu bildirdi. Masanın görev ve sorumlulukları hakkında konuşan Gulistan Eli, "Masa, Suriyeli mültecileri kapıda karşılayacak. İsimlerini kaydedip kimliklerini doğrulayacaklar. Daha sonra Lübnan'dan dönen bölge sakinleri akrabalarının ve ailelerinin yanına geçebiliyor. Yakınları bölgede olmayanlar için Özerk Yönetim bölgede özel merkezler sağlayacak. Kriz masası göçmenlerin kabulünü denetleyecek" dedi.

Gulistan Eli, uluslararası topluma ve mültecilerle ilgili kuruluşlara gerekli desteği vermeleri çağrısında bulundu. İnsani yardımların bölgeye ulaşarak mültecilere dağıtılabilmesi için bir kez daha Til Koçer kapısının açılması yönünde çağrıda bulunan, Gulistan Eli, Şam hükümetine de geçişlerini kolaylaştırma çağrısında bulundu.

Özerk Yönetim 24 Eylül'de Lübnan'dan dönen Suriyelileri karşılamaya hazır olduğunu duyurmuştu.

Aynı gün Özerk Yönetimi Lübnan temsilcisi, Suriye'ye dönmek isteyen Suriyeli mültecilere ve Kuzey ve Doğu Suriye sakinlerine yardım sağlamak üzere bir komite kurulduğunu açıklamıştı.