29 Eylül 2024 Pazar

Polonez işçilerine işkencenin videosu yayınlandı: Polonez'e boykot çağrısı yapıldı

Direnişinin 73. gününde olan Polonez işçilerine 13 Eylül'de gerçekleşen polis saldırısında, abluka içinde uygulanan işkencenin videosu sosyal medyada yayınlandı. Çok sayıda kişi, "Polonez'den alma" diyerek boykot çağrısı yaptı. 

İstanbul Çatalca'da bulunan Polonez fabrikasında Tek Gıda-İş'e üye oldukları için işten atılan Polonez işçilerinin direnişi 73. gününe ulaştı. 

Ürdün sermayeli fabrikada işçilerin sefalet ücretine mahkum edildiği yetmezmiş gibi her ay da maaşlarında 2-3 bin lira kesintiye gidildi. Nedenini soran işçilere "devletinize sorun" dendi. Sistematik mobbing ve psikolojik baskının olduğu fabrikada işçilerin molaya çıkmaları engellendi, pazar günleri çalışmaya zorlandı, mesai ücretleri ödenmedi.

En küçük hak talebinde işten atılmakla tehdit edilen işçiler çareyi örgütlü mücadelede bularak sendikaya üye oldu. Patronun "ya sendika ya iş" dayatmasında bulunduğu 13 öncü işçi sendikal mücadelede kararlı olduklarını söylemesinin ardından 20 Temmuz'da işten atıldı. Kapı önünde 13 işçi direnişe geçerken; onlara selam veren, molalarda ziyaret eden işçiler de tek tek işten atılmaya başladı. 

26 Temmuz'a kadar işten çıkarılan işçi sayısı 146'ya ulaştı. İşçilere bir gece yarısı gönderilen mesajla işten atıldığı bildirilirken, çıkış kodları ise kod 46'dan verildi. Yani hırsızlık gibi yüz kızartıcı suçlar karşısında verilen ve işçinin başka bir işte çalışması engellendi; ihbar, kıdem tazminatı, işsizlik maaşını almasının da önüne geçildi. 

İşçiler 73 gün boyunca maruz kaldıkları saldırılar karşısında geri adım atmadı. Yazın sıcağında fabrika önünde gölgesinde soluklandıkları ağaçlar kesildi, dayanışma eylemine polis saldırdı, işçiler defalarca gözaltına alındı. Fabrika önüne yaklaşması engellenen işçiler 3 gün Çatalca Kaymakamlığı önünde nöbet tuttu. Sonunda direniş alanına geri döndü. 

13 Eylül günü gerçekleşen saldırıda işçiler polis ablukasında işkence gördü, Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan, kameraların önünde bir işçinin boğazını sıktı. Tek Gıda-İş örgütlenme uzmanı Suat Karlıkaya, sosyal medya hesabından abluka içinde işçilere uygulanan işkenceye ait videoyu paylaştı. Video sosyal medyada yayılırken "Polenez'den alma" denerek boykot çağrısı yapıldı.