27 Eylül 2024 Cuma

PYD Seyfo anıtına saldırıya ilişkin açıklama yaptı

PYD Genel Meclisi Seyfo anıta yönelik saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi Qamişlo'da bulunan Seyfo (Kılıç) anıtına dönük yapılan saldırıya ilişkin açıklama yaptı. PYD açıklamasında bu tür saldırıların Kuzey ve Doğu Suriye Özerk yönetiminin düşmanları tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Özerk yönetim sisteminin, Suriye halkı ve bölge halkları arasında yaşanan çatışmaların çözümü için bir model ve demokratik bir proje olduğu kaydedildi.

Özerk Yönetim sisteminin Suriye halklarının ortak yaşam ve kader birliği olduğu belirtilen açıklamada Kuzey ve Doğu Suriye halklarına şu çağrıda bulundu: "Özerk Yönetim bileşenlerinin tümüne birlik olmaları çağrısında bulunuyoruz. Binlerce şehidin kanıyla sulanan kazanımları koruyun ve hep birlikte Özerk Yönetimi hedef alan ve bölgeye karşı çalışan düşmanca, yıkıcı ve terör girişimlerine karşı durun."

PYD Özerk Yönetim güvenlik kurumlarına da böylesi saldırılarla halkların değerleri, Özerk Yönetim ve halklarının güvenliğini hedefleyenlerden hesap sorun çağrısında bulundu. 1915 yılında Osmanlı'nın son dönemlerinde İttihat ve Terraki tarafından Ermeni ve Süryani halklarına dönük soykırım gerçekleştirildi. Soykırımdan sağ kurtulanlar sürgün edildi. Binlercesi sürgün yollarında yaşamını yitirdi. Bu soykırım Süryanice'de Seyfo (kılıç) olarak anılıyor. Kuzey ve Doğu Suriye'de Süryani halkına dönük yapılan bu katliamı unutturmamak için Seyfo anıtı inşa edildi. Her yıl Nisan ayında Süryani ve Ermeni halklarına dönük yapılan soykırıma ilişkin anma etkinlikleri yapılıyor.