27 Eylül 2024 Cuma

Rojava halkları Efrîn'in özgürlüğü için sokaklara çıktı

Efrîn'e yönelik işgal saldırısının üçüncü yıldönümünde, Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkları sokaklara çıktı. Binlerce kişi Efrîn'in yanı sıra Gire Spi ve Serêkaniyê toprakları özgürleşene kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getirdi. 

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Türk devleti ve çetelerinin tarafından Efrîn'e yönelik işgal saldırısının üçüncü yıldönümüne ilişkin yürüyüşler gerçekleştirdi. 

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo, Hesekê, Dîrbêsiyê, Kobanê kentlerinin yanı sıran Halep'te ve Şehba'da da eylemler yapıldı. Binlerce kişi Efrîn özgür olana kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getirdi. 

QAMIŞLO
Qamışlo halkı, Munir Habîp Kavşağında bir araya geldi. Sık sık "Yaşasın Efrîn direnişimiz" ve "Efrîn şehitleri ölümsüzdür" sloganları atılan yürüyüşe Şehit Aileleri Meclisi, PYD, Kongra Star, TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri de katıldı.

Qamışlolular, sloganlarla Birleşmiş Milletler temsilciliği önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Efrîn şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı. 

Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan İsam İbrahim, Efrîn'e yönelik işgal saldırısının üç yıl önce 20 Ocak'ta başladığını hatırlattı, "Dünyanın en büyük dördüncü ordusu karşısında bir adım geri atmadan 58 gün boyunca büyük bir direniş yürüttük. Efrîn'de arkadaşlarımız savaş uçaklarının bombardımanı sonucu şehit düştü" dedi. Efrîn'in yıllarca sömürgeci Türkiye ve Suriye devletlerinin zulmünden kaçanlara ev sahipliği yaptığını söyleyen İbrahim, "Bölgemiz üzerine işgal planları yapılıyor. Biz direnerek yaşıyoruz. Devrimimizin kazanımları, şehitlerimizin kanıyla kuruldu, topraklarımızın işgal edilmesine asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Qamişlo PYD yöneticisi Semira Mihammed de yaptığı konuşmada, "Düşmanın kirli planları kazanamayacak. Dünya halklarına demokrasi çağrısı yapan devletler, Efrîn'in işgal edilmesine sessiz kaldı. Efrîn düşmana kalmayacak. Efrîn, Girê Spî ve Serê Kanîye geri dönecek" diye konuştu.

HESEKÊ
Efrîn işgal saldırısının üçüncü yılında Hesekê'de binler sokaklara çıktı. Eyleme Kongra Star, PYD, Tev-Dem, Özerk Yönetim, TKŞ, JKŞ ve CKŞ'nin yanı sıra siyasi kurum temsilcileri de katıldı.

Güney İlçe Belediyesi önünde toplanan Hesekê halkı, "İşgale hayır. Gün devrimi savunma günüdür" yazılı pankart açtı. Eylemde, Efrîn'i simgeleyen zeytin dalları ile Efrîn'de katledilen çocukların fotoğrafları taşındı. "Yaşasın Efrîn Direnişimiz" ve "Katil Erdoğan" sloganları atılan yürüyüş Hesekê Stadyumu önünde mitinge dönüştü.

Özerk Yönetim adına konuşan Abdulgani Oso, Efrîn'in üç yıldır işgal altında olduğunu hatırlattı. Oso, "Efrîn, Serê Kaniyê ve Gire Spi işgal altında. Oralarda her gün insanlık suçları işleniyor. Türk Devleti işgal alanlarını genişletmeye çalışıyor. Kürt, Arap, Süryani halkları olarak birleşmeli ve bu planları bozmalıyız. Biz direnmezsek bu topraklar özgürleşmez. Özgürlüğü ancak bizim direnişimiz sağlar" dedi.

DÎRBÊSİYÊ
Dîrbêsiyê'de çeşitli köylerden gelen yüzlerce kişinin katıldığı eylemde sık sık "Yaşasın Efrîn Direnişi" sloganı atıldı. Eyleme TKŞ üyeleri de katıldı. Gençlik merkezi önünde başlayan yürüyüş Şehitler Meydanı'na kadar devam etti. Yürüyüşten sonunda yapılan konuşmalarda, Efrîn özgürleşene kadar direnişin devam edeceği vurgulandı, yeni işgal saldırılarına karşı direnişi büyütme çağrısı yapıldı. Eylemin sonunda Dîrbêsiyêli şair ve çocuklar, Efrîn için yazdıkları şiirleri okudu.

HALEP
İşgalci Türk devletinin saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda bırakılan Efrînliler, Halep'in Şêxmeqsud mahallesinde bir araya geldi. Binlerce kişi direniş esnasında şehit düşenlerin fotoğraflarını taşıdı. 

Şehit Destina Meydanı'na kadar yapılan yürüyüş sonunda konuşan Halep Genel Meclisi Eş Başkanı Mihemed Şêxo HRE, QSD ve YPG güçleri dışındaki hiçbir gücü kabul etmediklerini belirtti. Şêxo, "Zafer her zamankinden daha yakındır. Türk devletine karşı çıkma ve işlediği suçların hesabını sorma zamanı gelmiştir" dedi.

MSD Dışilişkiler Bürosu Üyesi Fatima Hesino da işgale karşı tüm bölge halklarının bir araya gelmesi gerektiğini dile getirdi. Hesino, Efrînli göçmenleri toprakları işgalden kurtulana kadar mücadele etmeye çağırdı.

RAKKA
Rakka'da binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle Türk devletinin işgalini protesto edildi. Wetenî Hastanesi önünde araya gelen Rakkalılar, QSD bayrakları ile "İşgale hayır. Devrimimizin kazanımlarını koruyoruz" yazılı pankart taşıdı. 

İtfaiye Meydanı'nda yapılan mitingde konuşan Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Sîham Dawûd, Efrîn halkı ve QSD savaşçılarının işgale karşı direnişi sürdürdüğünü dile getirdi. Dawûd, Erdoğan ve çetelerinin Efrîn'i işgal etme yoluyla bölgedeki Özerk Yönetim projesini yok etmek istediğini, fakat Efrîn halkının ısrarı ve bileşenlerin birliği sayesinde bu amaca ulaşamadığını vurguladı.

Reqa Sivil Meclisi Eş Başkanı Şeyh Mihemed Nûr El-Zîb de, "Efrîn halkı şehrimizin özgürleştirilmesi için şehitler verdi. Biz de onların özgürlüğe kavuşması için kanımızın son damlasına kadar direneceğimize söz veriyoruz" şeklinde konuştu.

KOBANÊ
Efrîn işgalinin üçüncü yıldönümü Kobanê'de yapılan eylemle protesto edildi. Yoğun kar yağışı altında Kanton Meclisi önünde bir araya gelen Kobanêliler, Türk devletinin Efrîn'i işgal altında tutmasını kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

Kanton Eşbaşkanı Mustafa Îto yaptığı konuşmada Efrîn ve işgal altındaki diğer kentlerde işgale karşı mücadelenin devam edeceğini vurguladı. Îto, işgal saldırılarına karşı mücadele ve dayanışma çağrısı yaptı.

Eyleme PYD, Şehit Aileleri Meclisi, Kongra Star, TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri de katıldı.