29 Eylül 2024 Pazar

Rojava'da binler Türk devletinin kimyasal silah saldırılarına karşı alanlara çıktı

Kuzey ve Doğu Suriye'de halklar faşist işgalci Türk devletinin gerillalara yönelik kullandığı kimyasal silah saldırılarına karşı eylemler gerçekleştirdi. Yapılan açıklamalarda "Gerilla bu halkın evlatlarıdır" denildi.

HABER MERKEZİ- Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkları işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları'nda özgürlük gerillalarına yönelik kimyasal silahla gerçekleştirdiği saldırılara karşı alanlara çıktı. Rojava'nın Qamişlo, Hesekê, Kobanê, Dirbêsiyê, Til Temir, Rakka, Minbic, Tabqa, Tirbespiyê kentleri ile Şehba ve Halep'te binlerce kişi saldırıları protesto etti.

QAMİŞLO
Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi, kimyasal silah saldırısında ölümsüzleşen 17 gerilladan Osman Ebdî içn açılan taziye çadırı önünde açıklama yaptı. Açıklamayı Qamişlo Kantonu Meclisi Eşbaşkanı Perwîn Yusif okudu.

Perwîn Yusif işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na yönelik kimyasal silah saldırıları ve insanlık dışı suçlarını kınadı.

Uluslarararsı toplumun sessizliğinin suça ortak olmak olduğunu belirten Perwîn Yusif, "Bu topraklarda katliam, suç ve kimyasal silahların kullanılmasına kadar, insan hakları örgütleri nerededir" diye sordu. Açıklamanın sonunda şunlar kaydedildi: "İşgalci Türk devleti bizim irademizi ve gücümüzü kıramaz,
güçlerimizi asla terk etmeyeceğiz."

HESEKÊ
Şehit Aileleri Meclisi binası önünde yapılan açıklamayı meclis üyesi Aya Keleş okudu. Açıklamada "İşgalci Türk devletinin Kürdistan dağlarındaki savaşçılara karşı kullandığı bu terör uygulamalarını kınıyoruz. Bu saldırılar bölge halkının iradesini hedef alıyor, çünkü gerilla bu halkın evlatlarıdır" denildi.

Ayrıca uluslararası toplumun işgalci Türk devletinin bölge halkına yönelik işlediği suçlara karşı sessiz kalması kınandı.

KOBANÊ
Fırat Bölgesi'nde de binlerce kişi, Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na yönelik gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısına karşı yürüyüş yaptı. Özgür Kadın Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi, Şehit Egîd Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık "Yaşasın gerila direnişi" sloganı atıldı.

Şehit Egîd Meydanı'nda konuşma yapan Fırat Bölgesi Çevre Müdürlüğü Eş Başkanı Arif Bali, "Bugün Medya Savunma Alanları'nda gerçekleşen saldırı DAİŞ yöntemlerinin tekrarıdır" dedi. Saddam Hüseyin'in idam edildiğini hatırlatan Bali, tüm diktatörlerin sonunun aynı olacağını vurguladı.

Eylem, sloganlarla sona erdi.

TIRBESPIYÊ
Qamişlo Kantonu'na bağlı Tirbespiyê ilçesinde de halklar basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Kongra Star Yürütme Üyesi Xaliye Ehmed okudu.
Açıklamada, işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları'nda askeri ve siyasi olarak yenilmesinin ardından kimyasal silah kullandığına işaret edildi.

KDP'nin Türk devleti ile işbirliği yaptığı hatırlatılan açıklamada, "Kimyasal silahların kullanılması ve artan saldırılar mücadelemizi zayıflatamaz. Binler şehitlerin silahlarını kaldırıp intikamlarını alacaktır" şeklinde konuştu.

ŞEHBA
Şehba'da onlarca Barış Annesi, Türk devletinin HPG ve YJA-Star gerillalarına yönelik kimyasal silah saldırılarını kınamak için Efrîn Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi merkezinin önünde bir araya geldi.

Açıklamayı Barış Anneleri Komitesi üyesi Zekiye Yûsif okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İşgalci ve faşist devlet, Medya Savunma Alanı'nda katliam ve siyasi soykırım yapmak için her türlü şiddet ve terör yöntemlerini kullanıyor, tüm insani ahlak ve değerleri çiğniyor."

Zekiye Yusif gerillanın direnişi karşısında İşgalci Türk devletinin saldırılarını arttırmaktan başka çare bulamadığını kaydetti. Zekiye Yusif şu çağrıda bulundu: "Bu saldırıları kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz. Uluslararası topluma, BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası hak örgütlerine bu saldırılara son verme, savaş suçu işleyenleri cezalandırmaya, istikrar ve barışın sağlanabilmesi için ahlaki ve insani sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz."

Açıklama sloganlarla sona erdi.

HALEP
Halep'in Şêxmeqsûd Mahallesi'nde de basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı Halep Kültür Birliği Eş Bakanı Leyla Xalid okudu. Açıklamada, işgalci Türk devletinin kuruluşundan bu yana Gelêyê Zîlan, Dêrsim, Maraş ve Roboskî gibi katliamlarla Kürtleri hedef aldığı belirtildi.

Açıklamada, uluslararası güçlerin sessizliği ve NATO'nun desteği sonucu işgalci Türk devletinin kimyasal silah kullanmasının sağladığı ve sonuç olarak en az 17 gerillanın şehit düştüğü kaydedildi. Açıklamanın sonunda, AKP-MHP hükümetinin ekonomik ve ahlaki açıdan ciddi bir kriz içinde olduğu ve siyasal İslam'a dayalı Yeni Osmanlı projesinin başarısızlığa uğradığı belirtildi.

Leyla Xalid, insan hakları örgütlerine insani ve ahlaki görevlerine sahip çıkmaları ve işgalci Türk devletinin gerillalara karşı işlediği suçlara karşı net bir duruş sergilemeleri çağrısında bulundu. Kuzey ve Doğu Suriye'nin Til Temir, Dirbêsiyê, Rakka, Tabqa ve Minbic'te de Şehit Aileleri Meclisi açıklamalar yaptı.

Meclis binaları önünde yapılan açıklamalarda ortak basın açıklaması metni okundu. Açıklamada "Halkın iradesine yönelik tüm plan ve girişimleriniz boşa çıktı bu defa yasaklı kimyasal silahlara yöneldiniz. Teslim olmadık ve olmayacağız. Ne yaparsanız yapın toprağımızı ve onurumuzu koruyacağız" denildi.