24 Eylül 2024 Salı

Rojava'da halklar 15 Ağustos'u kutladı

15 Ağustos Atılımı'nın yıl dönümü Rojava'nın birçok kentinde coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda 15 Ağustos'un Kürt halkı için yeniden diriliş günü olduğu belirtildi.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin çok sayıda kentinde dün akşam düzenlenen etkinliklerde 15 Ağustos Atılımı'nın yıldönümü kutlandı.

Qamişlo, Kobanê, Hesekê, Dirbesiye, Dêrik, Til Temir, Til Berak, Tirbespiye ve Çilaxa kentleri ile Şebha'da bulunan Efrin Serdem Kampı ve Halep mahallelerinde kutlamalar yapıldı.

QAMIŞLO
15 Ağustos atılımının yıldönümü dolayısıyla Qamişlo'da etkinlik düzenlendi. Heysem Kiço stadyumunda yapılan kutlamaya Özerk Yönetim'e bağlı çok sayıda kurum da katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada PYD adına konuşan Seîd Hesen, 15 Ağustos'un Kürt halkı için düşmana karşı yeniden diriliş günü olduğunu belirtti. 15 Ağustos'un Kürt halkının kapitalist sistemine başkaldırışını temsil ettiğini vurgulayan Hesen, faşist Türk devletinin Kürt özgürlük mücadelesini 73 saatte yok edebileceğini iddia ettiğini hatırlattı. Hesen, "Fakat aradan 37 yıl geçmesine rağmen özgürlük hareketinin mücadelesi devam ediyor. Rojava devrimi, 15 Ağustos atılımının devamı oldu" dedi.

Kutlama havai fişek gösterisi ve halaylarla sona erdi.

KOBANÊ
Kobane halkı Şehit Agit meydanında toplanarak 15 Ağustos'u kutladı. Kanton Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Ferhan Kobanê, "Agit komutanın Kürdistan'ın özgür dağlarında faşizme sıktığı ilk kurşun Kürt halkının dirilişine vesile oldu. Bugün Kürt halkı 15 Ağustos ruhuyla direnmeye devam ediyor" şeklinde konuştu. 

Gençlik ve Spor Komitesi Eşbaşkanı Xunav Xelil de yaptığı konuşmada Kürt halkının iradesini kırmaya çalışan Türk devletinin sürekli olarak gerillaya saldırdığını ve 15 Ağustos ruhunu yok etmek istediğini vurguladı.

HESEKÊ
Xabûr Parkında düzenlenen kutlama saygı duruşu ile başladı. PYD Genel Meclisi Üyesi Mistefa Ehmed şunları vurguladı: "15 Ağustos atılımı esaret altındaki halkları aydınlığa taşıdı. Bu atılımla birlikte Kürdistan halkları özgürlüğüne kavuşacaktır." 

DİRBÊSİYÊ
Dirbêsiyê'de 15 Ağustos atılımının yıldönümü dolayısıyla yapılan etkinlikte "15 Ağustos direnişinin ruhuyla, gerillanın mücadelesiyle ihanet ve işgali sonlandıracağız" denildi.

Kutlamada konuşan PYD üyesi Mihemed Xelef, 15 Ağustos'tun Kürt halkını zulümden kurtardığını dile getirdi. Xelef, "15 Ağustos'ta sıkılan kurşun düşmanın böldüğü dört parça Kürdistanı birleştirdi" dedi.

Kongra Star Koordinasyon Üyesi Ebir Hesen de Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınların 15 Ağustos atılımının yarattığı değerlere bağlı kalacaklarını söyledi.

Konuşmalardan sonra Şehit Zilan müzik grubu sahne aldı.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Dêrik, Til Temir, Til Berak, Tirbespiye, Çilaxa kentleri ile Şehba'da bulunan Efrin Serdem Kampı ile Halep'te de kutlamalar yapıldı.