22 Eylül 2024 Pazar

Rojavalı komünistler ölümsüzlüğünün 8. yılında Sarya Özgür'ü andı

Rojavalı komünistler, Kobanê direnişinde ölümsüzleşen MLKP komutanlarından Sibel Bulut'u (Sarya Özgür) şehadetinin 8'nci yılında andı, "Sarya başta kadınlar olmak üzere herkese onurlu bir yol bıraktı. İşgale karşı topraklarımızı, kadın devrimimizi savunacağız" denildi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) ve Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) üyeleri, 12 Aralık 2014 tarihinde Kobanê direnişi esnasında ölümsüzleşen MLKP komutanlarından Sibel Bulut'u (Sarya Özgür) anmak için etkinlikler gerçekleştirdi. Kobanê, Dirbêsiyê, Qamişlo ve Hesekê kentlerinde anmalar yapıldı.

KOBANÊ
JKŞ ve TKŞ, MLKP komutanlarından Bulut'u ölümsüzlüğünün sekizinci yılında, Kobanê'de şehit düştüğü noktada andı.

Sibel Bulut'un ölümsüzleşmesinin ardından adının verildiği caddede anma yapan komünistler, saygı duruşunda bulundu. Anmada sık sık "Şehit Sarya ölümsüzdür" ve "Kahrolsun işgalcilik" sloganları atıldı.

Anmada açıklama yapan Said Kobanê, DAİŞ tarafından kuşatılan ve faşist şef Erdoğan'ın "Kobanê düştü, düşecek" sözlerinin ardından büyüyen direnişle kazanılan zaferi hatırlattı.

Said Kobanê, "Kobanê, fedai savaşçıların, Saryaların, Arinlerin, Revanaların direnişleri ile özgürleşti. Bu sayede bugün tüm Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de özgürlük bayrağı dalgalanıyor" dedi. Türk devletinin yakın dönemde gerçekleştirdiği işgal saldırılarını hatırlatan Said Kobanê şunları vurguladı: "Varlığımız işgalci Türk devleti başta olmak üzere tüm sömürgeci devletleri tehdit ediyor. Biz özgürlüğü, adaleti ve eşitliği temsil ediyoruz. Onlar zulmü, zorbalığı, köleliği ve adaletsizliği temsil ediyor." Said Kobanê, işgalci güçlerin saldırılarına karşı Rojava kadın devrimini savunmayı sürdüreceklerini belirtti.

JKŞ'li Bihar Mistefa da Sibel Bulut'a atfen kaleme aldığı mektubu okudu. Bihar Mistefa mektubunda şu ifadeleri kullandı: "Nasıl dün Sarya Özgür, Kobanê'yi DAİŞ'e karşı savunduysa bugün de biz komünist kadınlar olarak buradayız ve Kobanê'yi Türk devletine karşı savunacağız."

QAMIŞLO
Qamişlo'da TKŞ binasında düzenlenen anma saygı duruşuyla başladı. Bulut'un yaşamından kesitlerin sunulduğu sinevizyon gösterimin gerçekleştirildiği anmada yapılan konuşmada, MLKP'nin Rojava devrimi savunmasındaki ilk kadın şehidi olan Sibel Bulut'un mücadele yaşamı aktarıldı.

Türk devletinin son dönemde Kobanê başta olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine yönelik işgal saldırılarının hatırlatıldığı konuşmada, "Komutan Sarya ve binlerce şehidimizin emekleriyle özgürleştirilen topraklarımızı savunucağız. Saryaların yoldaşları olarak bu devrimi ne pahasına olursa olsun koruyacağız, sosyalizme ilerleteceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Halkın özsavunmasının büyütülmesi gerektiği vurgulanan konuşmada, işgale karşı mücadelenin örgütlü halklar tarafından boşa çıkarılacağı belirtildi.

Anmada TKŞ adına söz alan Abdulhalim Osman, "Şehitlere sahip çıkılması halkın sorumluluğudur ve yerine getirilmesi gereken en önemli görevlerden biridir" dedi. Son aylarda yaşanan şehadetlerini hatırlatan Osman, şehitlerin yolundan ilerleyeceklerini ve halk örgütlülüğünü büyüteceklerini dile getirdi.

Anmada söz alan katılımcılar da şehitlerin hayallerini gerçekleştireceklerini ve uğruna canlarını feda ettikleri Rojava devrimini savunacaklarını ifade etti.

HESEKÊ
TKŞ ve JKŞ üyeleri Kobanê direnişinde ölümsüzleşen Sibel Bulut'u (Sarya Özgür) anmak için Hesekê'de da anma düzenledi.

Saygı duruşuyla başlayan anmada ilk sözü alan JKŞ Sözcüsü Fadya Sîdo, Bulut'un mücadele yaşamı ve Kobanê direnişindeki rolüne ilişkin bilgi verdi. Dersimli bir kadın komünist olarak partisinin onun yeteneklerine ihtiyaç duyduğu her alanda görevler üstlendiğini belirten Fadya Sîdo, yüzünü özgür alanlara döndüğünü kaydetti. Fadya Sîdo, şehitlerin hedeflerini gösteren işaret fişekleri olduklarını belirtti, "Sarya yoldaşın yolunun takipçisi olacağız" dedi.

TKŞ adına konuşan Cemîl Sîdwo da Rojava devriminin şehitler sayesinde büyüdüğünü kaydetti, "Şehitler özgürlük yolunda atılan büyük adımlarda kendilerini feda etti, devrimi büyüttü" dedi. Sîdwo, devrim yolunda ölümsüzleşen komutan ve savaşçıların dünya devrim mücadelesine örnek olduğunu belirtti.

CKŞ Sözcüsü Destan Serhed de, devrimin şehitler sayesinde ayakta olduğu ifade etti, "Devrimcilik fedai ruh, irade ve cesaret istiyor. Şehitlerden aldığımız irade bunu gerektiriyor. Şehitlerin fikirleri bizimle yaşıyor" dedi. Anma sloganlarla sona erdi.

DİRBÊSİYÊ
Dirbêsiyê'de yapılan anma saygı duruşu ve sinevizyon gösterimiyle başladı. JKŞ adına yapılan konuşmada, Sibel Bulut'un Dersim'den Kobanê direnişine uzanan devrimci mücadele hayatı aktarıldı. Bulut'un parti ve devrim mücadelesinin ihtiyaçları doğrultusunda önemli görevler üstlendiği kaydedilen konuşmada, "Rojava'ya geçtikten sonra bir çok cephede yer aldı. Uzman sabotajcı olarak direniş neyi gerektiriyorsa ona göre savaştı. Kadın düşmanı DAİŞ çetelerine karşı devrimi savunmayı bir görev olarak gördü. Kobanê savunmasına katıldı. Arin Mirxan başta olmak üzere şehitlerin izinden gitti. Kobanê direnişinde 'Gerekirse şehit de düşeriz' diyerek yürünecek yolu gösterdi. Bir kadın komutan olarak MLKP/KKÖ'nün Rojava'daki ilk şehidi oldu" ifadeleri kullanıldı.

Konuşmada, Sarya Özgür'ün tüm kadınlara özgürlük için yürünecek yolu gösterdiği belirtildi. "Bugün bizler bu yoldan yürüyerek işgale karşı topraklarımızı, kadın devrimimizi savunacağız" denildi.

Anmaya katılanlar, Sibel Bulut ile olan anılarını paylaştı.