29 Eylül 2024 Pazar

Sabiha Temizkan'a dava: İddianame neden gazetecilik yaptın diye soruyor

Gazeteci Sabiha Temizkan'a sosyal medya paylaşımları nedeniyle dava açıldı. Temizkan, gazetecilik mesleğinin yargılandığını belirtti ve “İddianame neden gazetecilik yaptın diye soruyor" dedi. İlk duruşma Haziran ayında.

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla Şubat ayında ifade veren gazeteci Sabiha Temizkan hakkında "örgüt propagandası" iddiasıyla iddianame hazırlandı. İlk duruşma Haziran ayında.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Sabiha Temizkan hakkında "örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla iddianame hazırladı. İddianamede delil olarak yalnızca Temizkan'ın 2014 yılında yaptığı "Mahmur kampı IŞİD'in eline geçti…" şeklinde başlayan tek bir Twitter paylaşımı gösterildi.

Gazeteci Sabiha Temizkan, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla Şubat ayında ifadeye çağrılmıştı. Temizken, 13 Şubat 2020'de çeşitli Twitter ve Facebook paylaşımları nedeniyle ifade vermişti.

Hakkında açılan dava ile ilgili MLSA'ya konuşan Temizkan, "Yapılan, bir tweetten suç unsuru yaratmaya çalışmaktır. Ben bir gazeteciyim ve kamuoyunu bilgilendirme hakkımı kullandım. İfadeye gittiğimde Twitter paylaşımlarım ve Facebook gönderilerimden oluşan 36 sayfalık bir rapor önüme konuldu. Neredeyse hiçbir soru sorulmadı, yalnızca paylaşımların bana ait olup olmadığı ile ilgili soruları yanıtladım. İddianamenin de çok özensizce ve hiçbir araştırma yapılmadan hazırlanmış olduğunu görüyorum. Buradan muhalif olan gazetecileri yargılamak için birtakım bahaneler bulmak için ekstra çaba sarf edildiği sonucunu çıkarıyorum."

Hukuksuz bir iddianame ve dava ile karşı karşıya olduğunu belirten Temizkan, dava konusu tweette bir suç unsuru olmadığını ve yalnızca bilgi verme amacı olduğunu söyleyerek.

'İDDİANAME NEDEN GAZETECİLİK YAPTIN DİYE SORUYOR'
Yeni Yaşam gazetesinde yayınlanan HDP Milletvekili ve annesi olan Leyla Güven ile tecride karşı açlık grevi direnişinde olduğu sırada yaptığı röportajın da sorulduğunu  aktaran Temizkan, şunları söyledi: "Emniyet'te verdiğim ifadede o dönem açlık grevinde olan milletvekili ve aynı zamanda annem Leyla Güven ile yaptığım bir röportajda sorduğum bir soru bile bana suçlama olarak yöneltildi. Kendisinin cevabı hakkında da bana soru soruldu, ben de haber kaynağımın bana verdiği cevaptan sorumlu tutulamayacağımı belirttim. Emniyet'te verdiğim ifade sırasında gazeteciliğimin sorgulandığını açıkça gördüm. Bu iddianame de bana 'neden gazetecilik yaptın?' diye soruyor. Bu davanın gazetecilere gözdağı vermeye yönelik bir çaba olduğunu görüyorum ama biz gazetecilik yapmaya devam edeceğiz."

Gazeteci Temizkan'ın "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması 25 Haziran 2020'de İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.