27 Eylül 2024 Cuma

Samandağ Dayanışması: Halk ilk günden itibaren kimin yanında olduğunu biliyor

Depremin birinci ayında Samandağ'da yapılan eylemde, ilk günden itibaren halkın yanında devrimci sosyalistler, kitle örgütleri ve gönüllülerin olduğu, bundan sonra var olmaya devam edeceği belirtildi. Temel ihtiyaçların yanı sıra, barınma, eğitim, sağlık, hukuki destek, psikolojik destek ihtiyaçlarına dikkat çekilen açıklamada, gönüllü öğretmen, avukat, mühendis, doktor, hemşire, psikologlara görev alma çağrısında bulunuldu.

Samandağ Dayanışma Koordinasyonu (Tensik'ul Sveydiye) depremin birinci ayında açıklama yaptı. Samandağ ilçe merkezinde yapılan açıklamada, "Dayanışma yaşatır" pankartı taşındı, "Deprem değil ihmal öldürdü" sloganı atıldı.

Samandağlı gönüllüler, kent dışından gelen gönüllüler, Mağaracık, Mızraklı, Tekebaşı, Deniz mahalleleri dayanışma evleri, Eğitim-Sen Samandağ Şubesi, UİD-DER, TİP, TÖP, Kaldıraç Hareketi, HDP, SYKP, Hatay Deprem Dayanışması, gönüllü sağlık emekçilerinin ortak gerçekleştirdiği açıklamada, 6 Şubat günden bu yana devrimci sosyalistler, demokratik kitle örgütleri ve gönüllülerin Samandağ halkıyla dayanışma sergilediği belirtildi.

Ortak açıklamayı okuyan Nilya Çekiç, kar üzerine kurulu kapitalist sistemin 'doğal afeti' katliama dönüştürdüğünü, enkaz altında kalanların kurtarılması için gerekli olan malzemeler ilk günlerde temin edilmeyerek binlerce insanın ölüme terk edildiğini söyledi, "Biz hem şehir dışından gelen hem de Samandağlı gönüllüler ilk üç gün enkazlardaki insanlara koştuk. Elimizdeki her malzeme ile işe giriştik. İlk saatlerde tüm enkazlara ulaştığını iddia eden AFAD başkanına söylemeliyiz ki hala cenazesi bulunamayan insanlar var" dedi.

'UNUTMAYACAĞIZ, AFFETMEYECEĞİZ'
"Saatler, günler geçerken sermayenin devleti ellerini ovuşturarak deprem bölgelerini izliyordu. Depremin ilk günlerinde şirketlerin illeri paylaştığı kağıt üzerindeki planlar önümüze düşmüş oldu. Bu sırada 'devlet yok' diyen depremzedeleri, gönüllüleri tehdit etmekten de geri durmadılar" diyen Çekiç, devletin deprem bölgesine, enkaz altında kalanları kurtarmaya değil depremden etkilenen halkla dayanışma içinde olanları engellemek için gittiğini vurguladı.

Çekiç şunları söyledi: "Haklıydılar, evet devlet buradaydı. Bizi engellemek için buradaydı, temin ettiğimiz malzemelere el koymak için buradaydı, bizi tehdit etmek için buradaydı, hasar tespiti yapmak ve kurulacak TOKİ'leri planlamak üzere buradaydı. Devlet ve kurumu çadır satmak için de buradaydı. Sonra, seçim geliyor, tüm dertleriniz bitecek yalanlarını savurmak için de buradaydı. 'Depremzede kız çocuklarıyla evlenilebilir' demek için de buradaydı, hazırdı."

'SAMANDAĞ HALKI YANINDA KİMİN OLDUĞUNU BİLİYOR'
Samandağ halkının da ilk günden itibaren kimlerin yanında olduğunu, kimlerin onları ölüme terk ettiğini bildiğini vurgulayan Çekiç, "Dayanışmanın yaşattığını, rant, yağma ve savaş ekonomisinin bize ölümden başka bir şey vadetmediğini bilmektedir, yaşamaktadır" diye konuştu.

Toplumsal olarak seferberlik ilan edilerek deprem bölgesine ulaşıldığını kaydeden Çekiç, "Biz halklar olarak birbirimizin yarasına merhem olmaya hep hazırdık. Samandağ'a ulaşan gönüllüler olarak da bulduğumuz tüm güvenli alanlarda yine gönüllülerden gelen bu malzemelerin dağıtımını planlamak üzere kurulduk. Ve sonra; alanın temel ihtiyaçları için bize ulaşan onlarca kişi, insanların temel ihtiyaçları için gelen onlarca tır, sıcak yemek için günlerce mutfakta çalışanlar, acil yardım için gelen sağlıkçılar, çadır kuranlar, çay demleyenler, mobil dağıtıma çıkanlar, çocuklar ile günlerce aktivite planlayanlar, geceleri acil ihtiyacı tespit etmek üzere sokakta olanlar, cenazesini defnedip gönüllülere destek olmaya gelen Samandağ halkı" ifadelerini kullandı.

'SORULACAK BİR HESAP, KURULACAK BİR YAŞAM VAR'
Dayanışmayı büyütmek üzere bölgede var olmaya devam edileceklerini belirten Çekiç, Samandağ özelinde bölgeyi insansızlaştırma ve imara açma planlarına müdahale etmek için ilçedeki kalmaya devam edeceklerini duyurdu.

Temel ihtiyaçların yanı sıra, barınma, eğitim, sağlık, hukuki destek, psikolojik destek gibi ihtiyaçları gidermek üzere Samandağ halkıyla birlikte mücadelenin sürdürüleceği kaydeden Çekiç, "Bunun için gönüllü öğretmen, avukat, mühendis, doktor, hemşire, psikolog arkadaşlarımıza çağrımızdır. Yeni bir yaşamı inşa etmek için hepimize ihtiyaç vardır" çağrısında bulundu.