27 Eylül 2024 Cuma

Sancar: Değişimin adresi ve güvencesi bizleriz

HDP Danışma Kurulu seçim gündemiyle toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Demokratik dönüşümün, özgür geleceğin ve büyük barışın inşasının güvencesi olarak üzerimize düşen bütün görevleri yerine getirmeye kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Danışma Kurulu, seçim gündemiyle Taksim Hill Otel'de toplandı. Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da katılım sağladı.

'TARİH HIZLANDI, SORUMLULUKLAR AĞIRLAŞTI'
Toplantının açılış konuşmasını HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar yaptı. Tarihi yazma değil yapma mücadelelerinin kızıştığı bir dönemde yan yana geldiklerini söyleyen Sancar, Cumhurbaşkanlığı adayı çıkarma kararlarını deprem sonrasında gözden geçirerek bu konuda bazı önemli kararlarını dün açıkladıklarını ifade etti.

Depremle birlikte yerin üstündeki düzenin de tüm ağırlığıyla halkın üzerine çöktüğünü kaydeden Sancar, "Bu düzenin tüm çürümüşlüğü, yozlaşmışlığı ve zalimliği halka çok ağır kayıplar yaşattı. Can kayıplarımız çok büyük, sayıyı bile bilmiyoruz" dedi. Can kayıplarının resmi verilerden çok daha fazla olduğunun altını çizen Sancar, tüm halka bir kez daha başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi. "Depremin yıkımı aynı zamanda bu düzenin değiştirilmesi sorumluluğunun da ne kadar ağır ve ciddi olduğunu bizlere gösterdi" diyen Sancar, yaptıkları tartışmalar ve görüşmeler sonucu ittifak güçleriyle beraber Cumhurbaşkanlığı adayı çıkarmama kararına vardıklarını kaydetti.

Bu karardan sonra parlamento seçimleri için mücadelelerini ve yollarını güçlendirerek ilerleyeceklerini dile getiren Sancar, "Tarih hızlandı, sorumluluklar çok ağırlaştı, ciddileşti. Bizler bu tarihi dönemeçte demokratik sorumluluk bilinciyle hareket etme konusunda kararlı olduğumuzu hep söyledik. Bu sorumluluğunun sonuçlarının da ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz" ifadelerini kullandı.

'SEÇİMLERE YEŞİL SOL PARTİ ÇATISI ALTINDA GİRME KARARINI VERDİK'
AYM'nin HDP'nin sözlü savunma tarihinin ertelenmesi talebini reddettiğine dikkat çeken Sancar, şöyle devam etti: "Bu kararın ne anlama geldiğini gayet iyi biliyoruz. Seçimlere gidilirken Demokles'in kılıcı olarak tepemizde sallandırılması kararının devamı olarak değerlendiriyoruz. Bu karar verildikten sonra artık top AYM'de, daha doğrusu iktidarda. Yani bundan sonra davanın kaderi iktidarın insafına terk edilmiş durumda. Bizler de bu ülkenin geleceğini, demokratik dönüşüm umudunu iktidarın insafına terk etme hakkına sahip olmadığımızın bilincindeyiz. Olmamamız gerektiği konusunda da geniş kesimlerin bir fikir birliği var. Bu nedenle seçimlerde HDP olarak girmenin ciddi riskler taşıdığı sonucuna vardık ve seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında girme kararını verdik."

Seçimlerin sadece bir dönemi sona erdirmek için değil gelecek dönemi kurmak için de tarihi bir öneme sahip olduğunun altını çizen Sancar, organize bir kötülük düzeniyle karşı karşıya olduklarını dile getirdi. İktidarın yalan aygıtlarıyla sürekli kamuoyunu yanıltma ve demokrasi güçlerini ayrıştırma operasyonu yaptığına dikkat çeken Sancar, bu durumun farkında olduklarını vurguladı.

'KÖTÜLÜK DÜZENİNE SON VERME KARARLILIĞINDAYIZ'
"Bu kötülük düzeni demokrasiyi çökertmiştir, hukuku yok etmiştir, talanı ekonomik düzen haline getirmiştir, sömürüyü hayatın her alanında yaygınlaştırmıştır" diyen Sancar, bu kötülük düzenine son verme kararlılığında olduklarını belirtti. Bunu yapacak güce sahip olduklarını dile getiren Sancar, toplumun büyük bir çoğunluğunda da güçlü bir demokratik değişim isteği ve iradesi bulunduğuna dikkat çekti.

Ortak mücadele sorumluluğuyla hareket ettiklerini belirten Sancar, demokratik dönüşümü gerçekleştirmek için bütün demokrasi güçlerinin bir araya gelmesinin önemli bir ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. HDP, Yeşil Sol Parti ve Emek ve Özgürlük İttifakı olarak bu sorumlulukla hareket edeceklerinin altını çizen Sancar, "Demokratik dönüşümün, özgür geleceğin ve büyük barışın inşasının güvencesi olarak üzerimize düşen bütün görevleri yerine getirmeye kararlıyız. Değişimin adresi ve güvencesi bizleriz" dedi.

'EN GENİŞ MÜCADELE ORTAKLIĞIYLA BAŞARACAĞIZ'
Bu iktidarın mutlaka gitmek zorunda olduğunu kaydeden Sancar, yeni başlangıcı demokrasi, adalet, özgürlük ve barış üzerine inşa etme sorumluluğunun da kendilerine ait olduğunu ifade etti. Sancar, şöyle devam etti: "Bizler bu görevi hem bugüne hem de geleceğe karşı tarihi bir sorumluluk olarak görüyor ve değerlendiriyoruz. Kararımız açık, tutumumuz nettir. Bu iktidarı göndereceğiz, bu düzeni değiştireceğiz. Yeni başlangıç ve yaşamı da kurma konusunda güvence olma rolümüzü sonuna kadar yerine getirmek için her türlü çalışmayı sonuna kadar sürdüreceğiz. Çağrımız açıktır: Bütün demokrasi güçleri iktidarın her türlü kötücül oyununa, yalanına ve toplumu kaosa sürükleme planına karşı birleşmek zorundadır. En geniş mücadele ortaklığı, en güçlü irade birliği bu seçimleri de başarıyla atlatmamızı sağlayacaktır. Biz diyoruz ki; birlikte başaracağız, hep birlikte kazanacağız. Bundan başka çaremiz yoktur. Buna gücümüz yeter, buna imkanlarımız var. Bu konuda toplumun büyük çoğunluğunun da desteği var."