29 Eylül 2024 Pazar

Sancar: Musa Anter'in yolundan gidenler boyun eğmez

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Nusaybin'de esnaf ziyareti yaparak, sorunlarını dinledi. Ardından Musa Anter'in anıt mezarını ziyaret eden Sancar, "Şimdi O'nun yolundan gidenler hiçbir zaman boyun eğmezler. Özgür basının, Musa Anter ruhunu yaşatacağını herkes bilsin" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Mardin'deki programının ikinci gününde Nusaybin ilçesine geçti. Sabah saatlerinden itibaren başlayan program kapsamında Sancar'a HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, HDP Milletvekilleri Pero Dündar ile İmam Taşçıer eşlik etti. Sancar ve beraberindeki heyet ilk olarak Nusaybin esnafını ziyaret etti. Zılgıtlar ve alkışlarla karşılanan Sancar, esnaf ile sohbet edip, ikram edilen çay ve kahveyi tattı. Ardından Kaçakçılar Çarşısında esnafın sorunlarını dinleyen Sancar ile esnaf arasında ekonomi ve Kürtlerin geleceğine dair diyaloglar yaşandı.

Artan gıda fiyatlarına tepki gösteren halk, "Peynirin kilosu 70 lira. Domates 25 lira" siteminde bulundu. Sancar ise, sorunları birlikte aşacaklarını belirterek, "Birlikte değiştireceğiz" cevabını verdi. Bir başka esnaf da, Türkiye'de büyük bir adalet sorunu olduğunu dile getirerek, "Adaletin olmadığı yerde hiçbir şey düzelmez. Çözüm için adalet gerekiyor" diyerek tepkisini dile getirdi. Sancar ise, "Bizim mücadelemiz de bunun içindir. Biz istiyoruz ki, bize her sorunu anlatın. Bize yol gösterin. Böyle yürüyeceğiz. Bize doğru yolu da yanlış yolu da söyleyin. Gösterin. Eksikliklerimiz, eleştirileriniz ne varsa söyleyin" dedi.

'BİRLİĞİMİZİ KURALIM'
Bir esnaf Nusaybin Qamişlo Sınır Kapısının kapalı olmasından dert yanarken, bir başka esnaf ise yazılan cezalarla, faturalarla baş edemediklerini ifade etti. Esnaflar iktidar ve muhalefet partilerinin Kürt halkına ve taleplerine yaklaşımına dair de değerlendirmelerde bulundu.

Sancar, "Birliğimizi oluşturmamız lazım. Biz birlik olursak her şey mümkün. Her şeyi de değiştirebiliriz. İnanalım ve birliğimizi kuralım. Birlik, inanç ve mücadele. Direneceğiz, devam edeceğiz" dedi.

TARİHİ MEKANLARI GEZDİ
Ziyaretine devam eden Sancar, doğduğu evi ve "Kürtçeyi burada öğrendim" dediği sokakları gezdi, kapatılan Tarihi Nusaybin Tren Garı, Mor Yakup Kilisesi ve Zeynelabidin Türbesini ziyaret etti.

'ÖZGÜR BASIN BOYUN EĞMEZ'
Ardından Musa Anter'in anıt mezarını ziyaret eden Sancar, özgür basın emekçilerine yönelik gözaltı tutuklama saldırılarına değindi. Sancar, "Özgür basın geleneğinin de ustası, piri, Apê Musa'dır. Ömrünü bu yolda emek vererek, harcadı. Şimdi O'nun yolundan gidenler de hiçbir zaman boyun eğmezler. Özgür basının, Musa Anter ruhunu yaşatacağını herkes bilsin. Hapishanede tutulan özgür basın geleneğinden gelen herkese de buradan Musa Anter'in mezarının başından, Apê Musa'nın mekanından selam gönderiyoruz" dedi.

Sancar ardından köy halkıyla bir araya geldi.