29 Eylül 2024 Pazar

'Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur'

TTB MK Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın hedef gösterilmesi ve ev baskınıyla gözaltına alınmasına pek çok kentte tepki gösteren emek ve demokrasi güçleri, Fincancı'nın yanında olduklarını belirterek derhal serbest bırakılmasını istedi.

Türk devletinin Güney Kürdistan'da kimyasal silah kullandığı iddialarının araştırılması çağrısında bulunduğu için günlerdir hedef gösterilen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın "örgüt propagandası" iddiasıyla gözaltına alınmasına tepki göstermek amacıyla birçok kentte eylem yapıldı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Tabip Odası önünde yapılan açıklamaya, Diyarbakır Emek ve Demokrasi Güçleri, İnsan Hakları Derneği (İHD), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

"Yaşamın ve hakikatin yanındayız. Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan okudu. Fincancı'nın ifadeye çağrıldığında icabet edecekken bu şekilde gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Turan, Fincancı'nın bir insan hakları savunucusu ve bilim insanı olduğunu vurguladı.

"Tüm yaşamını bilime, ülkemizde ve dünyada işkencenin önlenmesi ve insan hakları ihlallerinin son bulmasına adayan TTB MK Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'ya yapılanlar sadece düşünce ve ifade özgürlüğünün ağır bir ihlali değil, aynı zamanda insan hakları savunuculuğuna yönelik bir saldırıdır" diyen Turan, Fincancı'nın iktidar çevrelerinin hedef göstermesiyle gözaltına alındığını ve bu çevrelerin TTB başta olmak üzere emek meslek örgütlerine dönük baskıyı arttırdığını kaydetti.

Turan, Fincancı'ya dönük lince karşı durduklarının altını çizerek, Fincancı'nın ifadesi alındıktan sonra derhal serbest bırakılmasını istedi.

ADANA
Adana Emek ve Demokrasi Güçleri'nin Atatürk Parkı'nda düzenlediği basın açıklamasında, "Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılsın, gözaltı kabul edilemez" pankartı açıldı. Basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, "Nasıl savaş bir halk sağlığı sorunudur dediğimizde kıyametler koparıldı ve yargılandı isek bugün de yargı karşısında çıkmaktan bir çekincemiz yok. Demokratik hukuk devleti ilkeleri işletilerek, Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın ifadesinin alınıp derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

MERSİN
İHD Mersin şubesinde yapılan basın açıklamasına HDP, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi destek verdi.

İHD Mersin Şube Eşbaşkanı Hakkı Demir, kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddiaların ciddiyetle dikkate alınması ve soruşturulması gerektiğini belirtti. Fincancı'nın hedef gösterilmesi ve gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Demir, "Bu antidemokratik ve gayri hukuki uygulamayı kabul etmiyor ve gözaltında tutulan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.

Pir Haber Ajansı (PİRHA) Mersin muhabiri Diren Keser, geçen gün 12 gazetecinin gözaltına alınmasına tepki göstererek, "Türkiye'de haksızlığa en yoğun şekilde maruz kalan gazetecilerdir. Gazetecilerin gözaltına alınması, darp edilmesi günümüz Türkiye'sinde olağan bir hale geldi. 11 arkadaşımızın gözaltına alınması büroların basılması hakikati yok edemeyecektir, hakikat olduğu yerde duruyor. 11 kişi değil 111 kişi de alsanız bizler hakikati yazmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ARTVİN
SES Artvin Şubesi ise Fincancı'nın gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Fincancı'nın kullandığı hiçbir ifadenin suç unsuru olmadığı vurgulanan açıklamada, "İktidar çevrelerinin yargıya müdahale niteliğindeki açıklamaların ardından gelen gözaltı kararı, bu çevrelerin uzun zamandır TTB'ye ve tüm emek-meslek örgütlerine yönelik artırdığı baskının son aşamasını oluşturmuştur. Nitekim iktidar, Meslek Örgütleri Yasası'nda bir değişiklik için kamuoyunda yaratılan bu gündemi kullanacağını da açıklamalarıyla itiraf etmiştir. TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın uğradığı siyasi linci ve maruz kaldığı hukuksuz uygulamaları tüm emek ve meslek örgütleri olarak kabul etmediğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Dr. Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir, onurumuzdur" denildi.