27 Eylül 2024 Cuma

Şeyh Bedreddin mezarı başında anıldı

Şeyh Bedreddin katledileli 601 yıl oldu. Ancak onun düşleri bugün yürütülen mücadelelerde sürürüyor. Bedreddin'i mezarı başında anan BEKSAV ve ESP,   bir kez daha Bedreddin ve yoldaşlarının mücadelesine bağlı kalacakarının sözünü verdi. 

Şeyh Bedreddin'in idam edilişinin üzerinden 601 yıl geçti. Döneminin İslam bilginlerinden olan Bedreddin'in hayalini kurduğu sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya özlemi için mücadele sürüyor. Bedreddin'in öğretileri, yoldaşları Börklüce Mustafa ve Torlak-u Kemal'in kararlılığı ve inancı bugünün mücadelesinde devam ediyor.

İdam edildiği Serez şehrinden, 1961 yılında Çemberlitaş'ta bulunan Türk Ocağı mezarlığına taşınan Şeyh Bedreddin, Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) tarafından mezarı başında anıldı.

'AY,SU, HAVA HERKESİN DE EKMEK NEDEN HERKESİN DEĞİL!'
"Ay ve güneş herkesin lambasıdır, hava herkesin havasıdır, su herkesin suyudur. Ekmek neden herkesin ekmeği değildir. Şeyh Bedreddin ölümsüzdür" yazılı pankartın açıldığı anmada, söz alan tiyatro sanatçısı Ali Yıldırım, Bedreddin'in hayatını aktardı.

1400'lü yıllarda Osmanlı'nın zor zamanlar yaşadığını hatırlatan Yıldırım, şunları aktardı: "Bir taraftan kendi içindeki çatışmalar bir taraftan da 22 Türkmen beyliğini topraklarına katmak için küçük olan beylikleri ele geçirmeye başlar. Bunun üzerine Türkmen beylikleri Timur'a mektup yazar, 'Osmanlı-Bizansla ittifak yapıp beyliklerimize el koymak istiyor. Onun için Osmanoğulları'nın uyarılmasını istiyoruz' der" diye konuştu.

'TİMUR'A YENİLEN OSMANLI DAĞILDI'
Bu olaydan sonra Timur ve Yıldırım Bayezid arasında mektuplaşma başladığını ve bir süre sonra konuşmaların hakarete vardığını kaydeden Yıldırım, Ankara'nın Çubuk Ovası'nda 1402 yılında Yıldırım Bayezid ve Timur'un Ankara Savaşı'nda karşı karşıya geldiğini hatırlattı. Yıldırım, "Timur Osmanlı'yı yendi ve Osmanlı dağıldı. 10 yıl fetret devri vardır. Anadolu'da yaşayan halk gerçekten çok acı çeker, ekinlerini ekemezler. Ekilen ekinler ya yağmalanır ya da hangi beyliğe bağlı olduğu belli olmaz. Osmanoğulları'nın bütün iktidarı rakip olan kardeşleri birbirleriyle savaşır" dedi.

Bedreddin'in, Yıldırım Bayezid'in oğulları Çelebi Mehmet ile Musa Çelebi arasındaki kavgada Musa Çelebi'den yana olduğunu söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti: "Musa Çelebi'nin Kazaskeri olarak atanır. Ancak yeniden Osmanlı'nın kurulması için bütün toprakların tımar sisteminin kaldırılması koşuyla Musa Çelebi'nin yanında yer alır. Fakat Musa Çelebi yenilir ve Bedredddin İznik'e sürülür. Daha sonra İznik'ten Torlak Kemal ve Börklüce ile yeniden Anadolu halklarını biraraya getirip daha adaletli bir devlet kurmak için yola çıkar. İzmir Karaburun'da büyük bir ayaklanma başlar. Osmanlı'nın ordugahına soktuğu ajanlar vasıtasıyla kaçırılır Bedreddin, Serez şehrine getirilir ve idam edilir."

Yıldırım, konuşmasını Nazım Hikmet'in Bedreddin Destanı şiirini okuyarak sonlandırdı.

'NİCE PAŞALAR YOK OLDU AMA BEDREDDİN'İN DÜŞLERİ SÜRÜYOR'
ESP'den Yoldaş Aydın, "Şeyh Bedreddin'i idam sehpasına götürenler, idam kararını verenler, nice paşalar, nice sultanlar yok oldu, kalmadı ama katledilişinin 601. yılında Bedreddin'in mücadelesi, düşleri devam ediyor" dedi. Bedreddin'in sınırsız, sınıfsız, sömürüsüz, barış içinde bir arada yaşama sözünü 600 yıl önce ortaya koyduğunu ve bunun için mücadele ettiğini kaydeden Aydın, "Belki düşlerinin gerçekleştiğini görmedi ama insanlığa bıraktığı büyük miras için mücadele sürüyor" şeklinde konuştu.

Yine bir "Fetret döneminden" geçildiğine dikkat çeken Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Coğrafyamız yeniden kan gölüne çevrildi. Ama direniş sürüyor. Ortadoğu'da birarada yaşam düşü yeşeriyor. Bedreddin'in huzurunda sözümüzü bir kez daha yineliyoruz, düşü olan ortak bir yaşam mücadelesini gerçek kılıncaya kadar mücadelesine bağlı kalacağız."

BEKSAV emekçileri, Şeyh Bedreddin Destanı'nın sergilemesinin ardından anma sona erdi.