27 Eylül 2024 Cuma

'Şiddetten beslenen zihniyete karşı yetkilileri göreve çağırıyoruz'

Newroz'da yüzlerce kişinin işkenceyle gözaltına alınmasına ve Lice'de 14 yaşında bir çocuğun kaçırılmasına tepki gösteren Amed Emek ve Demokrasi Platformu, şiddetten ve karanlıktan beslenen zihniyete karşı yetkilileri göreve çağırdı.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Newroz kutlamalarında aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin işkenceyle gözaltına alınması ve Lice'de 14 yaşındaki Y.D'nin polis işkencesine maruz bırakılmasına ilişkin Yenişehir'de bulunan Hazal Park'ta basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Nujiyan Yıldırım, Diyarbakır'da Newroz kutlamasına katılmak için alana giden yüz binlerce kişiye ince arama işkencesi yapıldığını ve ulusal kıyafet giyenlerin engellendiğini dile getirerek, polisin kendilerini yasa koyucuların yerine koyduğunu söyledi.

Newroz kutlamalarında 200'ü aşkın kişinin gözaltına alındığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti: "Newroz; şarkıların, zılgıtların, halayların meydanlara döküldüğü gündür. Coşkunun, sevincin, umudun, birlikteliğin, özgürlüğün ve barışın günüdür. Milyonlar bu ruh ve bilinç ile alanları doldurmakta ve bu talepleri haykırmaktadır. Halkın bu taleplerine karşılık, yaşanan şiddet baskı ve gözaltılar; dönemin mevcut iktidar anlayışının, demokrasiden, insan haklarından yana değil, toplumu ortaçağ karanlığına sürükleyen karanlık güçlere cesaret verdiği bir kez daha ortaya ortaya çıkmıştır."

Lice'de 21 Mart akşamı polis tarafından durdurulan 14 yaşındaki Y.D'nin kaçırılarak insanlık dışı işkencelere maruz bırakıldığını ve elleri, ayakları bağlanarak dere bataklığına atıldığını hatırlatan Yıldırım, işkenceyi basına duyuran Y.D'nin babasının da Beyaz Toroslar hatırlatılarak ölümle tehdit edildiğini dile getirdi. Yıldırım, "Şiddetten ve karanlıktan beslenen bu zihniyetin ülkeyi tekrar 90'ların karanlık günlerine döndürmek istedikleri anlaşılmaktadır. 90'ların inkar ve imha politikalarının neden olduğu; binlerce faili meçhul cinayetin, insanlık dışı işkencenin yaşatıldığı, köylerin yakıldığı, insanların göç ettirildiği karanlık dönemi tekrar bu topraklara getirmek isteyenlere karşı yetkilileri sorumluluğa davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Faşizme karşı omuz omuza", "Kürde kalkan eller kırılsın", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.