27 Eylül 2024 Cuma

Sistematik işkenceye uğrayan Matur'dan mücadele çağrısı

20 Kasım'da kaçırılarak 8 gün gizli bir işkencehanede sistematik işkence gören, anaakım medyada "DHKP-C'nin sorumlusu yakalandı" manşetiyle hakkında algı yaratılan, Gülten Matur, 7 ay sonra tahliye edildi. Matur, düzenlediği basın toplantısında gördüğü sistematik işkenceyi, tehdidi, işbirliği teklifini anlattı, mücadele çağrısı yaptı.

Marmara Bölgesi Hapishane İzleme Heyeti, 2022 yılı Kasım ayında 8 gün gizli bir işkencehanede tutularak işkence edildikten sonra tutuklanan ve 7 Şubat'ta tahliye edilen Gülten Matur için Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul şubesinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, Matur ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB), ÖHD üyesi avukatlar katıldı.

'8 GÜN BOYU İŞKENCE MERKEZİNDE TUTULDU'
Açıklama metnini okuyan HHB avukatı Seda Şaraldı, işkencenin ülkede yaygınlaştığını dile getirdi. İşkencenin hem halka gözdağı vermek amacıyla göz önünde, hem de gizli işkence merkezlerinde sürdüğüne işaret eden Şaraldı, 20 Kasım'da kaçırılarak İstanbul'da 8 gün askeri bir bölgede işkence gördükten sonra tutuklanan Matur'un 28 Kasım'da gözalına alınmış gibi gösterildiğine dikkat çekti. Matur'la hem gözaltı sürecinde hem de tutuklanmasının ardından Silivri Kapalı Hapishanesi'nde görüştüklerini dile getiren Şaraldı, bu görüşmelerde Matur'un vücudundaki işkence izlerini gözlemlediklerini ve raporladıklarını kaydetti.

'DHKP-C TÜRKİYE SORUMLUSU' İDDİASI İDDİANAMEDE YER ALMADI
"Gülten Matur gözaltındayken hakkında yapılan haberlerde DHKP-C örgütünün Türkiye sorumlusu olduğu iddia edilmişti. Ancak hakkında hazırlanan iddianamede böyle bir şeye yer verilmedi. İşkencenin gizlenmesi için tutuklanan Gülten Matur 7 Şubat 2023 tarihinde görülen duruşmasında tahliye edildi" diyen Şaraldı, işkenceye ilişkin yaptıkları suç duyurusunda herhangi bir gelişme yaşanmadığını aktardı.

İşkencenin hem TCK'da hem Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde insanlığa karşı suç olarak kabul edildiğini ve zaman aşımı olmadığını hatırlatan Şaraldı, "Her türlü onur kırıcı muamele ve işkencenin karşısında olduğumuzu, işkence suçunu işleyen kamu görevlilerinin yargılanması için mücadele etmeye devam edeceğimizi duyuruyoruz" ifadelerini kullandı.

MATUR İŞKENCENİN DETAYLARINI ANLATTI
Sonrasında söz alan Gülten Matur yaşadığı işkenceyi anlattı. Yolda yürüdüğü sırada yaklaşan bir araçtan inen kişiler tarafından elleri kelepçelenerek ve kafasına çuval geçirilerek kaçırıldığını dile getiren Matur, yaşadığı işkenceyi şöyle anlattı: "Emniyete götürdüklerini söylediler. Avukata haber verilmesini istedim ama vermediler. 8 gün boyunca işkence göreceğim yere götürdüler. Kıyafetlerimi çıkardılar daha sonra boxer pijama altı, atlet giydirdiler ve hücreye attılar. Hücre odası süngerliydi, ses bağlantısı, havalandırması vardı. Kar maskeli insanlar gelip gidiyorlardı. Bir gün komutanlarının benimle konuşacaklarını söylediler ve götürdüler. Onlar 90'lı yılları anlattılar ve konuşmamı söylediler. Ben konuşmadım. İkinci defa yine geldiler, yine konuşmayacağımı söyledim ve işkenceye başladılar. Elektro şok cihazıyla elektrik vermeye, yumruklamaya başladılar. Boxer ve pijamama soğutucu sprey sıktılar, buz döktüler. Daha sonra 2 defa daha işkence için götürdüler, 3 defa düz askıya aldılar, faşist şarkılar dinlettiler."

Günler sonra işkencecilerin kendisiyle konuşarak, "Bize güven, biz güçlüyüz cezaevinde olan eşinle seni istediğin yere bırakırız, yurt dışına çıkartırız" dediklerini aktaran Matur, "Kendimi kurtarmak için başkalarının acılarına ortak olmadığım için bu acıları yaşadım. İşkence yapanların yargılanmasını istiyorum. Çünkü işkencehane herkes için tehdit. Bunlara karşı mücadele etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.