27 Eylül 2024 Cuma

SPD Eş Genel Başkanı Klingbeil'den HDP'ye ziyaret

SPD Genel Başkanı Klingbeil, HDP Eş Genel Başkanı Sancar'ı ziyaret etti. sonrasında yapılan açıklamada, dayanışmanın önemine dikkat çekildi ve iki parti arasında önemli bir işbirliği olduğu belirtildi.

Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ı partisinin genel merkezinde ziyaret etti. İki eş genel başkan görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

KLİNGBEİL: HDP VE SPD ARASINDA ÖNEMLİ BİR İŞBİRLİĞİ VAR
İlk sözü alan Klingbeil, siyasi gelişmeleri ve deprem bölgesindeki durumu ele aldıklarını aktardı. HDP ve diğer partilerin milletvekillerinin baskılarla karşı karşıya olduğunu gördüklerini belirten Klingbeil, "HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının söz konusu olduğunu görüyoruz. Siyasi rakiplerin ve farklı düşünen kişilerin bu şekilde siyaset dışı bırakılması kabul edilemez. Halkın oyuyla seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınıp cezaevine konulması kabul edilemez. Türkiye'de olanları yakından izleyeceğimizi ve siyasi görüşümüzü dile getireceğimizi açıkladık. Hukuk devleti ilkelerinin yürürlükten kaldırılması mümkün değil İki ülke arasındaki yakın ilişkilere dayanarak konuları ele aldık. İki gün boyunca Türkiye'de büyük bir dostlukla karşı karşıya kaldık. HDP ile SPD arasında önemli bir işbirliği var. 24 Şubat'ta Putin'in Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşla ortaya çıkan gelişmeleri ve pek çok diğer konuyu ele alma fırsatı bulduk" dedi.

SANCAR: DAYANIŞMA HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Sancar ise Türkiye'de demokrasinin inşası için yolu açacak her türlü çalışmaya katkı sunma kararlılığının kendileri açısından memnuniyet verici olduğunu belirtti. Depremin yarattığı yıkımın sorumlusunun iktidar olduğunun altını çizen Sancar, "Hem depremin yaralarını sarmak hem de bu yıkım düzeninin değişmesini sağlamak için HDP olarak sorumluluğumuzu yerine getirme kararımızı daha önce de dile getirmiştik, bugün de açıkladık. Seçim sürecinde dayanışma ve bilgi alışverişi devam edecektir. Hem SPD ile hem de diğer demokrasi çevreleriyle, Türkiye ve uluslararası alanda demokrasi güçlerinin dayanışması bu süreçte hayati önem taşıyor. Bu nedenle SPD'nin bu ziyareti de özel bir anlam ifade ediyor. Uluslararası demokratik  dayanışma Türkiye'de en geniş demokratik güç birliğini daha da pekiştirecektir. Buna önemli katkılar sunacaktır. Hiç kimse bundan şüphe duymasın" ifadelerini kullandı.