7 Ekim 2024 Pazartesi

SÜDEF: Sarı'nın ölümü 1990'ların kontra cinayetlerini hatırlatıyor

SÜDEF, "Gevriye Sarı ile beraber son iki yılda Beytüşşebap'ta kaçırılan Şimuni ve Hurmüz Diril, İzlo Dağında katledilen Yusuf Kurt cinayetleri 90'lı yıllarda Süryanilere yönelik gerçekleştirilen sistematik ve planlı saldırıları anımsatıyor" dedi.

Süryani Dernekleri Federasyonu (SÜDEF), Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Badıbe (Dibek) köyünde 8 Ağustos'ta katledilen Gevriye Sarı'nın faillerinin ortaya çıkarılması için çağrı yaptı.

Sarı'nın öldürülmesini 1990'lı yıllardaki kontra grupların cinayetlerini hatırlattığını belirten SÜDEF, "O zamanlar işlenen cinayetlerin birçoğu faili meçhul olarak kalmıştır. Hesabı sorulmayan ve failleri ortaya çıkarılmayan bu cinayetlerle onlarca Süryani köyü boşaltılmış ve binlerce aile yerlerinden ve yurtlarından göç etmek zorunda kalmışlardır" dedi.

Gevriye Sarı ile beraber son iki yılda Beytüşşebap'ta kaçırılan Şimuni ve Hurmüz Diril, İzlo Dağında (Bagok) katledilen Yusuf Kurt'un 90'lı yıllarda Süryanilere yönelik gerçekleştirilen sistematik ve planlı saldırıları anımsattığı vurgulanan açıklamada, "Bazı güçler Süryanilerin yurtlarına dönmelerini, kendi tarihi köy ve manastırlarını tekrar sahiplenerek inşa etmelerini engellemeye çalışıyor. Gevriye Sarı'yı katledenlerin ortaya çıkarılması ve yargıya teslim edilmeleri, Süryanilerin can ve mal güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. Süryani halkımızın kurum ve kuruluşlarını İzlo dağı (Rayıte) bölgesi üzerinde oynanan çirkin oyunlar karşısında seslerini yükseltmeye ve her alanda üzerlerine düşen sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz" diye belirtildi.