27 Eylül 2024 Cuma

Sur Belediyesi'ne giden HDP'li vekil ve meclis üyeleri darp edildi

Eşbaşkanı gözaltına alınan ve baskın yapılan Sur Belediyesi önünde toplanan HDP Milletvekili Remziye Tosun ile meclis üyeleri polisler tarafından darp edildi. 

Diyarbakır merkez Sur İlçe Belediyesi'ne sabah saatlerinde polisler tarafından baskın düzenlendi. Zırhlı araçlar ve bariyerlerle ablukaya alınan belediye binasına girişler engellendi. Belediye binasında polis araması sürerken, Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin ve Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Eken gözaltına alındı. Gözaltına alınanların dosyasında gizlilik kararı olduğu belirtilirken, Buluttekin ve Eken, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 

TOSUN VE MECLİS ÜYELERİ DARP EDİLDİ
Belediye binasına yapılan baskından sonra HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, belediye meclis üyeleri, belediye çalışanları ile halk, belediye önünde toplandı. Belediye personeli, kimlik kontrolünün ardından binaya alınırken, çalışanların dışında kimse binaya alınmadı. Belediye binasına gitmek isteyen HDP'li vekil Remziye Tosun ve meclis üyeleri ile polis arasında arbede yaşandı. Yaşanan gerginlik esnasında polis, Tosun ve meclis üyelerini darp etti.  
 
Bu duruma tepki gösteren Remziye Tosun, yapılan baskının irade gaspı olduğunu, bunu kabul etmeyeceklerini söyledi. Tosun, "Bugün burada orman kanunu uygulanıyor. Talancı ve haydutsunuz" diyerek, kendilerini darp eden polislere tepki gösterdi. 

Belediye önünde toplanılmasına izin verilemeyen grup, belediye binasından uzaklaştırıldı. Zırhlı araçlarla bekleyen polisin belediye binasındaki aramaları sürüyor.

ISMARLAMA SORUŞTURMALAR
Diyarbakır Barosu da, yaptığı açıklamayla evine baskın yapılan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin'in gözaltına alınmasına tepki gösterdi. "Halkın iradesini yok sayan bu hukuksuz uygulamaları kabul etmiyoruz. Hapisteki seçilmiş belediye başkanlarının derhal serbest bırakılmasını ve görevlerine iadesini talep ediyoruz" başlıklı açıklamada, Sur İlçesi Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin'in evine baskın yapıldığı, avukatının aktarımına göre Buluttekin, eşi ve 10 yaşında çocuklarının yere yatırılarak kafalarına silah dayatıldığı kaydedildi.
 
Ismarlama soruşturma ve kovuşturmalarla halk tarafından seçilmiş belediye başkanlarının tutuklanması ve yerlerine kamu görevlilerinin atanmasını büyük bir hukuksuzluk olduğunu vurgulayan Baro, 19 Ağustos'ta başlayan kayyum atamaları ve tutuklamaları hatırlatarak, "Seçimin üzerinden daha 9 ay geçmeden 33 belediyeye kayyum atanmış olması, demokrasi ve halk iradesini tümüyle ortadan kaldırmıştır" dedi.