27 Eylül 2024 Cuma

Suruç'un 92'nci ayı: 33'lerin yoldaşları düşlerine sahip çıkıyor

Suruç Katliamı'nın 92'nci ayında çok sayıda kişi bir kez daha Halitağa'da yan yana geldi. Mahkemelerin gerçekleri görmezden geldiği vurgulanan anmada, katliamda yaşamını yitiren 33 düş yolcusunun yoldaşlarının deprem bölgesinde dayanışmayı büyüttüğü ve 33'lerin düşlerine sahip çıktığı vurgulandı.

Savaş sonucu yıkılan Kobanê'yi yeniden inşa etmek için çıktıkları yolda, mola verdikleri Urfa'nın Suruç ilçesinde barbar DAİŞ çeteleri tarafından katledilen 33 düş yolcusu, katliamın 92'nci ayında Kadıköy, Halitağa'da anıldı. Suruç Katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı anmada, "Kalplerimiz adalet için atsın" pankartı açıldı.

'MAHKEMELER ORTAYA ÇIKAN DELİLLERE GÖZÜNÜ KAPADI'
Çok sayıda kişinin katıldığı anmada Suruç Aileleri İnisiyatifi adına basın açıklamasını okuyan Suruç gazisi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay, katliamın olduğu günden bu yana katliamın aydınlatılması için adalet mücadelesi verdiklerini söyledi. Katliama ilişkin ortaya çıkan pek çok delil ve belgeye işaret eden Türkay, buna karşın katliamın hala tüm yönleriyle aydınlatılmadığının altını çizdi. Bu kadar büyük çapta bir katliamın tek bir sanığın üzerine yıkılarak dosyanın kapatılmak istendiğine dikkat çeken Türkay, "Katliam davasından ceza alan sanık Yakup Şahin'e kimlerin yardım ettiği, kimlerle nasıl ilişkileri olduğu ortaya çıkarılmadı. Mahkeme heyeti, avukatlarımızın topladığı somut bulgularla ilgili hiçbir işlem yapmadı" dedi.

'ADALET MÜCADELEMİZ MAHKUM EDİLMEK İSTENDİ'
Aksine Suruç yaralıları ve ailelerinin söylediklerinin hakaret kabul edildiğini ve soruşturma açıldığını dile getiren Türkay, "Suruç katliamı davasında adil bir yargılamanın yapılmadığını söylememiz suç sayıldı. Daha önce Ankara katliamı davasından 104 kez ağırlaştırılmış müebbet ve Suruç katliamı davasından 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Yakup Şahin'e katil diyen ailelerimizin sözü kesildi. Gerçeklere kulaklarını kapatan mahkemeler bizim adalet arayışımızı mahkum etmek istedi" ifadelerini kullandı.

Adalet mücadelelerine konu olan diğer mahkemelerin de Suruç Katliamı davasıyla aynı kaderi paylaştığını söyleyen Türkay, 2017 yılında polis kurşunuyla öldürülen Kemal Kurkut davasında polis hakkında beraat kararı verildiğini hatırlattı. Türkay, "Ölümünün 7'nci yıl dönümünde kendisini özlemle anıyor, Suruç katliamı davasında olduğu gibi Kemal Kurkut davasında da adalet istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'DÜŞ YOLCULARININ MİRASINA SAHİP ÇIKIYORUZ'
Adalet mücadelelerinin sadece mahkeme salonlarında değil her alanda sürdüğünü dile getiren Türkay, 33 düş yolcusunun arkadaşlarının onların bıraktığı mirasa sahip çıktığını vurguladı. Düş yolcularının arkadaşlarının deprem bölgesine giderek orada dayanışmayı büyüttüğünü kaydeden Türkay, şöyle devam etti: "33 Düş yolcumuzdan Okan Pirinç'in memleketi olan Hatay'da Okan Pirinç dersliği açarak orada bulunan öğrencilere ders çalışma ve sınavlara hazırlanma ortamı sağladılar. 33lerden aldıkları dayanışma mirasını büyüterek gittikleri yerlere onların düşünü taşımaya devam ettiler. Biz de onların bu yaptıklarını destekliyor ve deprem bölgesinde çocuklarımızın isimlerini yaşatan arkadaşlarına teşekkür ediyoruz. Bu vesile ile deprem felaketinde yaşamlarını yitirenlerin ailelerine bir kez daha başsağlığı ve sabır diliyoruz."

Basın açıklamasının ardından anma oturma eylemiyle devam etti. Sonrasında Suruç şehitlerinin isimleri tek tek okunarak, "Yaşıyor" dendi. Anma boyunca, "Suruç şehitleri ölümsüzdür", "Suruç'un hesabı sorulacak", "Suruç için adalet, herkes için adalet", "Unutmak yok, affetmek yok" sloganları atıldı.