27 Eylül 2024 Cuma

'Sur'un tarihi bazı kişilere bıkarılamayacak kadar değerlidir'

TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu, Sur'un talanının sürdüğünü belirtti ve cezasızlık politikasının suç işlemeye teşvik ettiğini söyledi. Sur için dayanışma çağrısı da yapıldı.

Sokağa çıkma yasaklarının ardından yıkılan tarihi Sur kentinin, surlarının taşları da kamyonlarla satışa sunuluyor. 104 gün süren yasak süresinde kentin kültürüne, mirasına, doğasına dönük saldırılar gerçekleşti. 

Binlerce yıllık döneme tanıklık eden tarihi değerdeki yapı kalıntıları devlet kontrolünde Dicle Üniversitesi arazisindeki Dicle nehri kenarına, molozlarla birlikte çöp yığınları şeklinde toplatıldı. Öte yandan tarihi surun taşlarının kamyonlarla satıldığı öğrenildi. 

Türkiye Makine Mühendisleri Odaları Birliği (TMMOB) Amed İl Koordinasyon Kurulu, yıkımlara karşı ne kadar hukuk mücadelesi verseler de engelleyemediklerini kaydetti.

Basın metnini okuyan Doğan Hatun, "Ağır tonajlı iş makinelerinin yıkım için kentsel sit alanı Sur'a girişine izin verenlere karşı dava açtığımızda, sorumlulara vaktinde ceza verilseydi, ağır tonajlı beton bloklar ve güvenlik kulübeleri Sur içine yerleştirilmezdi. Aykırı bir biçimde hazırlanan koruma amaçlı imar planı değişikliklerine itiraz ettiğimizde değişiklik iptal edilseydi, Keçi burcuna tuvalet yapılmasına cesaret edilemezdi ve bedendeki o pislik orada halen durmazdı. Sur içerisinde aykırı mimari proje uygulandığı zaman itiraz ettiğimizde karar iptal edilseydi, usulsüzce yapı ruhsatı alınmasına cüret edilemezdi. Fiskayada millet bahçesi yapmak amacıyla surlara zarar verenlere vaktinde ceza verilseydi, surlardan taşların sökülüp satılması trajedisi bugün yaşanmazdı" denildi. 

Cezasızlık politikalarının suç işlemeye teşvik ettiğinin altı çizen Hatun, yargının derhal devreye girmesi istendi. Hatun, şöyle devam etti: "Eğer ki tarihe değerli bir iz bırakmak istiyorsak kültürel tarihi değerlerimizi korumamız gerekmektedir. Bu değerler bir kurumun veya bazı kişilerin korunmasına bırakılacak kadar önemsiz değillerdir. Bundandır ki tüm kenti surlara sahip çıkmaya çağırıyoruz."