22 Eylül 2024 Pazar

Taliban kadınların çalışmasını yasakladı

ABD'nin Afganistan'da yönetimi devrettiği Taliban, kadınlara yönelik yeni yasaklar getirdi. Kadınların eğitim ve çalışma hakkını elinden alan Taliban yönetimi Ekonomi Bakanlığı tarafından aldığı kararları açıkladı.

Taliban, kadınlara bir yasak daha getirdi. Açıklamada, "kadınların yerli ve yabancı sivil kuruluşlarda" çalışmalarının bir sonraki duyuruya kadar yasaklandığı belirtildi.Bakanlık sözcülüğü, yerli ve yabancı kuruluşlarda çalışan kadınların "İslami başörtüsüne" uymadıkları bahanesiyle çalışma yasağı kararı aldı. Bakanlık açıklamasında, "Son zamanlarda İslami başörtüsüne ve geçerli yasal düzenlemelere uyulmadığına dair şikayetler var. Kadınların yerli ve yabancı sivil kuruluşlarda çalışma alanlarında bu ihlaller fark edilmiştir. Yazılan resmi yazıda yerli ve yabancı kuruluşlara karara uymamaları halinde lisanslarının iptal edileceği uyarısında bulunduk. Sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin izlenmesi ve denetlenmesi Ekonomi Bakanlığı'na aittir. Tüm kuruluşlara bir sonraki duyuruya kadar tüm çalışan kadınların işlerini bırakmaları talimatı verilmiştir" denildi.

Taliban bugüne kadar kadınların araç sürmesini, ortaokul ve üniversiteye gitmesini, parklarda ve topluma açık yerlerde dolaşmasını, devlet kurumlarında çalışmasını, seyahat etmesini, erkek olmadan evden çıkmasını, şarkı söylemesini, sahneye çıkmasını, resim yapmasını, tv programlarında yüzleri açık sunum yapmasını, dizilerde oynamasını yasaklamıştı.