27 Eylül 2024 Cuma

Tarım Bakanı Kirişci: Sel 15 canımızı aldı ama toprak suya kavuştu

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci'nin, Habertürk yayınında selde 15 kişinin yaşamını yitirdiği Urfa'da yaşananlara ilişkin, "Sel bir taraftan 15 canımızı aldı ama toprak da suya kavuştu" açıklamaları büyük tepki gördü. Bakan yoğun yağış nedeniyle ölümlerin yaşandığını öne sürerken, böyle bir yağışta sel baskınları ve ölümler yaşanabileceğini bildiklerini ama önlem almadıklarını itiraf etti.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 15 kişinin yaşamını yitirdiği selin ardından yaptığı açıklama büyük tepki gördü. Habertürk yayına katılan Kirişci, "Sel bir taraftan 15 canımızı aldı ama bir taraftan da toprak da suya kavuştu" dedi.

"İnşallah buradaki sıkıntılar süratle giderilecek" diyen Kirişci, bugüne kadar bir şey yapmamalarına ilişkin ise herhangi bir şey söylemedi. Yaşanan ölümleri yağış miktarının çok olmasıyla açıklamaya çalışan Kirişci, "Bu miktarda bir yağış ister istemez taşkınları ve hasarları meydana getiriyor" sözleriyle kendilerini savundu.

'BİLİYORDUK, YAPMADIK'
Dere yataklarının sele, taşkına neden olmayacağını öne süren Kirişci, üç derede yaşanan taşkınları ve yaptıkları köprülü kavşağın çökmesini ise aşırı yağışa bağladı. Kirişci'nin, "Şanlıurfa'daki yağış göz ardı edilebilecek yağış değildi. Burada biliniyordu niye yapılmadı? Evet, biliniyor ama bunların hayata geçirilmesiyle ilgili elimizdeki enstrümanlar yetersiz kalabiliyor" sözleriyle yaşanacak sel baskınlarını bildiklerini, ancak önlem almadıklarını itiraf etti.

İstanbul depremine ilişkin de konuşan Kirişci, çok sayıda konut ve işyerinin yıkılacağını bildiklerini söylemeyerek, yapıları yerinde dönüştürme projesi yerine rant üzerine kurulu "kentsel dönüşüm" projelerini itiraz edenleri yıkımlardan sorumlu tutmaya çalıştı.