27 Eylül 2024 Cuma

TFF ırkçı, faşist saldırıyı savundu

TFF'nin Bursa'da Amedspor'a dönük ırkçı, faşist saldırılara ilişkin açıklamasında takım ve şehir ismi dahi verilmezken, ırkçı saldırılar kastedilerek "siyasi söylem" ifadeleriyle meşrulaştırılmaya çalışıldı. TFF, sorumlularla ilgili cezai işlem uygulanacağını dile getirdi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Bursa'da Amedspor'a dönük ırkçı, faşist saldırılara ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, şehir ve takım ismi dahi verilmezken, "Siyasi söylemlerin yeri, stadyumlar değil ancak ve ancak miting alanlarıdır" denilerek ırkçı, nefret söylemleri "Hükümet istifa" sloganlarıyla bir tutulurken aynı zamanda meşrulaştırılmak istendi.

Deprem dönemined tüm kulüplerin birlik ve beraberlik içinde olması gerektiği belirtilirken, meydana gelen saldırıya ilişkin sorumlular hakkında gerekli cezai işlemlerin uygulanacağı öne sürüldü. Ancak TFF, Amedspor futbolcularının can güvenliği tehlikede olmasına rağmen maçı ertelemedi. Yine açıklamada ceza işlemlerin uygulanacağı söz konusu kişiler arasında stad çalışanlarının olup olmamasına da yer verilmedi.

"Suç unsuru içeren provokasyon amaçlı pankartların kamusal her alanda olduğu gibi, stadyumlarımızda da gösterimi kanunen suçtur. Stadyumlarda marjinal grupların ırkçı, bölücü söylem ve eylemleri, şiddete dönük tutum ve davranışları asla kabul edilemez. Aynı zamanda saha içinde ve saha dışında sporcu sağlığına doğrudan kasteden hiçbir harekete müsamaha gösterilemez. Bu ırkçı, bölücü eylem ve söylemlerin sorumluları ve failleri, devletimizin adli kurumlarınca göz önünde bulundurulan bir durumdur" denilen açıklamada, stadyumlarda farklı siyasi görüşten taraftarların yan yana geldiği ancak stadyumlarda meydana gelen "siyasi söylemlerin" güvenlik sorunları doğurduğu belirtildi.

"Bu kritik nedenle siyasi söylemlerin yeri, stadyumlar değil ancak ve ancak miting alanlarıdır" denilen açıklamada, Bursaspor tribünlerinden yükselen ırkçı ve faşist sözlü, fiziksel saldırılar, "siyasi söylem" denilerek geçiştirildi.