27 Eylül 2024 Cuma

TSP: Tutsaklarla dayanışmayı büyüteceğiz

Avrupa'da iki günlük meclis toplantısını düzenleyen Tutsakların Sesi Platformu (TSP), tutsakların yaşadığı sorunları gündeme taşıdı ve tutsaklarla dayanışma eylemlerini örgütleyeceğini kaydetti.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP) Almanya, İsviçre, Fransa, Belçika ve Hollanda'dan gelen katılımcılarla 4-5 Mart tarihlerinde Almanya'nın Leverkusen kentinde Meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı, 25 Şubat'ta yaşamını yitiren devrim emekçisi Hatice Temel, 7 Mart'ta ölümsüzleşen komünistler Ivana Hoffman ve Süleyman Yeter ve depremde yaşamını yitirenler şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için yapılan saygı duruşu ile başladı.

'FAHİŞ FİYATLARLA ALINANLAR KOĞUŞ BASKINLARINDA KULLANILAMAZ HALE GELDİ'
TSP'nin geride kalan 8 aylık çalışmalarını değerlendiren Meclis, eksikliklerini tespit ederek gelecek dönem perspektiflerine yoğunlaştı. Devletin hapishanelere yönelik politikasının devrimci tutsakların iradesini kırarak teslim almayı hedeflediği, bunun için hak gasplarının sürdüğü ve daha da derinleştirildiği, tutsakların ihtiyaçlarının karşılanmadığı, kendi olanaklarıyla kantinlerden fahiş fiyatlarla aldıkları hijyen ve gıda maddelerinin, giysilerin koğuş baskınlarıyla kullanılamaz hale getirildiği belirtildi.

'TUTSAKLAR AÇLIK GREVİNE BAŞVURMAK ZORUNDA KALDI'
Hasta tutsakların tedavilerinin engellendiği, tedaviye gidiş gelişlerin işkenceye dönüştürüldüğü, ağız içi ve çıplak aramanın, kelepçeli muayenenin dayatıldığı ve tutsakların bu insan onurunu zedeleyen saldırıları kabul etmediklerinde muayene dahi olamadıkları anlatıldı. Koğuş baskınları, işkence, taciz, tecrit, haberleşme hakkının gasbı gibi her türlü saldırıya uğrayan tutsakların, bu saldırılar karşısında açlık grevleri gibi eylemlere başvurmak zorunda kaldıkları belirtildi. Tutsakları bu saldırılarla baş başa ve yalnız bırakılmamaları için, tutsakları sahiplenme çalışmasının güçlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

'DEPREMDE ROJAVA'DA SALDIRILAR SÜRDÜ'
Güncel gelişmeleri de değerlendiren Meclis, faşist şeflik rejiminin deprem gibi afetlerde toplumun yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamadığı, devletin bütün kurumlarının bürokratik çürüme ve yozlaşma içinde olduğu belirtildi. Ordunun Kürdistan'da savaşa odaklandığı, deprem sürecinde de Güney Kürdistan'da ve Rojava'da saldırılarını sürdürdüğü, deprem bölgesinde ise halkın tepkisini kontrol altında tutmak için harekete geçtiğine değinildi. Depremle birlikte sosyalistlerin, devrimci ve ilerici güçlerin halkın yardımına koştuğu, TSP'nin de Avrupa ülkelerinde dayanışma çalışmasının içinde yer aldığı belirtildi.

Depremin geri plana ittiği seçim gündeminin 6'lı masada yaşanan çatlak ile tekrar gündeme geldiği, seçim sürecinin birçok belirsizlikler taşıdığı, emek ve özgürlük güçlerinin bir sınavdan geçtiği anlatıldı. Son olarak gelecek dönem perspektiflerini oluşturmak için yapılan tartışmalarda gelecek dönemdeki örgütsel, siyasal çalışmalar ele alındı.

EYLEM VE ETKİNLİKLER YAPILACAK
Tutsakları sahiplenme çalışmasının güçlendirilmesi için örgütlü çalışmanın önemi vurgulandı. Tutsaklara mektup ve kart göndermenin başta bu alanda çalışanlar olmak üzere duyarlı herkesin görev edinmesi, bu çalışmanın mektup grupları kurarak örgütlenmesi ve genişletilmesi hedefi kondu. Tutsakların ve ölümsüzlerimizin yakınlarını düzenli ziyaret ederek ilişkiyi geliştirmek, yeni çıkan bülteni kitleler ulaştırmak, enternasyonal ilişkileri geliştirmek için yerli ve diğer ülkelerden tutsak örgütleriyle ilişkileri geliştirmek, hapishanelerin durumunu ve hasta tutsakların durumuna dikkat çeken materyaller hazırlamak ihtiyacı belirlendi. Başta hasta tutsakların durumu olmak üzere, tutsakların durumunu kamuoyuna taşımak için eylem ve etkinlikler yapılacak.

'18 MART'TA SOKAKTA OLACAĞIZ'
18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü'nde sokaklarda olmak, panel vb. çalışmalar yürütmek, gece, festival vb. etkinliklere katılım sağlayarak tutsakların durumuna dikkat çekileceği belirtildi. Katılımcıların tartışmalara yoğun ilgi göstererek yapılan ve oldukça verimli geçen 2 günlük Meclis toplantısı, bir sonraki toplantıya kadar tutsakların sesini Avrupa işçi ve emekçilerine taşımada belirli bir ilerleme sağlama kararlılığı ile sona erdi.