28 Eylül 2024 Cumartesi

TSP: Yeni yıla girerken politik tutsaklara özgürlük

Tutsakların Sesi Platformu, yeni yılda politik tutsakların özgürlüğa için mücadele edilmesi çağrısında bulundu. Politik tutsaklar ve tutsak yakınlarının yeni yılının kutlandığı açıklamada, faşizmin saldırılarına direnen politik tutsakların direnişine destek verilmesi istendi.

Tutsakların Sesi Platformu, yeni yıla ilişkin yaptığı açıklamada, politik tutsaklara özgürlük talebini dile getirdi. 2022 yılının işçiler, emekçiler, kadınlar, LGBTİ+'lar, ezilen haklar ve ekoloji mücadelesi yürütenlerle ezenler arasında süren sert sınıf mücadeleleriyle kapandığı belirtilen açıklamada, aynı zamanda politik tutsaklara yönelik devlet terörünün arttığı, dışarıda tutsak yakınlarına yönelik baskılar ve saldırıların yoğunlaştığı, ancak tutsakların baş eğmeyen onurlu direnişlerinin yaşandığı bir yıl olduğu hatırlatıldı.

Politik tutsaklara yönelik saldırılarla tüm toplumun sindirilmek ve susturulmak istendiği vurgulanan açıklamada tutsaklara yönelik saldırılara değinildi: "Faşist Türk devleti, infaz yakma saldırıları ile tutsakların tahliyelerini engellemekte, hasta tutsakların tedavilerini engelleyerek ölüme sürüklemekte, tutsakları katlederek 'intihar etti' yalanlarıyla kamuoyunu yanıltmaya çalışmaktadır. Kitap, dergi, gazete yasaklamaları ve yayın sınırlamasıyla, sohbet, görüş ve mektup haklarını keyfi disiplin cezalarıyla, arkadaş görüş hakkını güvenlik soruşturmaları ile gasp ederek tecridi koyulaştırmaktadır. Hapishanelerde sayım veya hücre araması sırasında linç girişimleri, cinsel taciz, tehdit ve hakaretler, hapishanelerden polis ve MİT sorgusuna götürmeler, çıplak arama, ağız içi araması gibi onur kırıcı işkenceler, fiziki saldırılar, faşizmin rutinleştirmeye çalıştığı saldırılardır. İmralı hapishanesinde Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a yıllardır uygulanan ağır tecrit diğer hapishanelere yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır."

Faşizme karşı dişe diş mücadele yürüten politik tutsaklarla dışarıdan eylemli, maddi ve manevi dayanışmayı yükseltmek, tüm devrimcilerin, demokratların ve insan hakları savunucularının görevidir hatırlatmasında bulunan Tutsakların Sesi Platformu, tutsaklar ve tutsak yakınlarının yeni yılını kutladı.

Politik tutsaklara özgürlük talebinin yer aldığı açıklamada, "2023 yılının emperyalist-kapitalist sömürü sistemine, faşizme ve erkek egemenliğine karşı özgür yarınlar için her alanda mücadeleyi büyüteceğimiz bir yıl olmasını diliyoruz" denildi.