28 Eylül 2024 Cumartesi

TTB: Mücadeleye devam etmek hepimizin sorumluluğu

Şebnem Korur Fincancı hakkındaki "tutukluluğun devamı" yönündeki kararın önceden verildiğini vurgulayan avukatı Meriç Eyüboğlu, "2 ay değil, 10 ay değil, 10 yıl da tutsanız ne Şebnem Korur Fincancı, ne de hakikat, adalet arayışında olan hiç kimse düşüncesinden, söylediklerinden, mücadelesinden vazgeçmedi" dedi. TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten ise, bu süreçte mücadelelerine destek verenlere teşekkür etti, "Dayanışmanın ezilenlerin inceliği olduğunu bir kez daha gördük" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi, sağlık emekçisi, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında "tutukluluğun devamı" yönündeki kararı İstanbul Adliyesi önünde protesto etti.

"Şebnem hocaya özgürlük, TTB'ye dokunma" pankartı açılan eylemde ilk sözü Fincancı'nın avukatı Meriç Eyüboğlu aldı. Bugün bir başka hukuk skandalına daha tanıklık ettiklerini söyleyen Eyüboğlu, Fincancı'nın saray medyası ve iktidar tarafından hedef gösterilip linç kampanyası başlatılmasından tutuklanmasına giden süreçte çok sayıda hak ihlali yaşandığının altını çizdi.

EYÜBOĞLU: MAHKEME KEYFİ OLARAK TALEPLERİMİZİ REDDETTİ
"Örgüt propagandası" iddiasıyla yargılanan bir kişiye avukat sınırlaması getirilmesine ilk kez şahit olunduğunu belirten Eyüboğlu, 800 avukatın Fincancı'nın duruşması için ülkenin dört bir yanından gelip yetki belgesi verdiğini, mahkeme heyetinin sadece 3 avukata izin verdiğini kaydetti. Bu durumun hukuka aykırı olduğunu ve mahkemenin bu kararı gerekçelendirmediğini vurgulayan Eyüboğlu, duruşmanın büyük bir salonda görülmesi taleplerinin de keyfi bir şekilde reddedildiğini ifade etti.

"Adil yargılanma diye bir hak var, Anayasa'da yazıyor, AYM, AİHM kararlarında geçiyor. Bunu biz biliyoruz, bu ülkede yaşayan birçok kişi biliyor ama bu ülkenin hakimleri, savcıları bilmiyor, önemsemiyor" diyen Eyüboğlu, davada kararın duruşma görülmeden verildiğine işaret etti. 12 Aralık'ta Ceza ve Tevkifevleri Müdürlüğünden gelen bir evrakın dosyaya girdiğini aktaran Eyüboğlu, bu evrakta duruşmada "tutukluluğun devamı" kararı çıkması ve duruşmanın 10 gün içinde görülecek olması halinde Fincancı'nın Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde kalması talimatı verildiğini söyledi.

'BU DURUŞMADA ALINACAK KARAR ÖNCEDEN VERİLDİ'
Bu talimattan verilecek kararın duruşma görülmeden alındığının belli olduğunu söyleyen Eyüboğlu, ayrıca evrakta İstanbul'dan Ankara'ya yolculuk sırasında gerekli "güvenlik önlemlerinin alınmasının" da söylendiğini ama bu güvenlik önleminin Fincancı'yı 7 jandarma eşliğinde ve kilitli bir bölmede olduğu halde yol boyu kelepçeli getirmek olduğunu ifade etti.

Eyüboğlu, "Şebnem Korur Fincancı içeride söyledi: 2 ay değil, 10 ay değil, 10 yıl da tutsanız ne Şebnem Korur Fincancı, ne de hakikat, adalet arayışında olan hiç kimse düşüncesinden, söylediklerinden, mücadelesinden vazgeçmedi, vazgeçmeyecek. Onlarca arkadaşımız cezaevinde, hiçbiri vazgeçmedi. Bu hükümet artık bunu anlasın" dedi.

ÖKTEN: TTB'NİN ONURLU TARİHİ BİZE IŞIK TUTUYOR
TTB Merkez Konseyi adına basın açıklamasını TTB 2'nci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten okudu. TTB olarak etik ve bilimsel temellerle savundukları hekimlik değerlerinin iktidarlarla birçok kez ters düştüğünü söyleyen Ökten, bu nedenle TTB'nin iktidarların hedefinde olduğunu kaydetti.

Adaletle asla bağdaşmayacak bir kararla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Ökten, hukuku bir baskı aracı olarak siyasi erklerin ileride bu kararı sahiplenmeyeceğini ve birbirlerini suçlayacaklarını dile getirdi. "İdam cezalarına karşı çıkan; bunun için yargılanan TTB başkanlarımızdan Nusret Fişek'i bizler bugün de gurur ve minnetle anıyoruz; ancak onları yargılayan 12 Eylül darbecilerini kimse ne minnetle ne de gururla anıyor" diyen Ökten, TTB'nin kendilerine ışık tutan onurlu tarihinin bu karanlığı da aşmalarını sağlayacağını vurguladı.

'DAYANIŞMA EZİLENLERİN İNCELİĞİDİR'
Fincancı'nın tutuklanmasından bu yana dayanışma gösteren tüm kurumlara teşekkür eden Ökten, "En büyük teşekkürü de, siyasi popülizme ödün vermeyip halkın sağlığı için mücadele eden biz hekimlere sahip çıkan, topluma ediyoruz. Dayanışmanın ezilenlerin inceliği olduğunu bir kez daha gördük. Biz hekimler toplumun sadece bir parçasıyız ve biliyoruz ki hepimiz birbirimize muhtacız" dedi.

Şebnem Korur Fincancı'nın "aynı umutlu ve eylemci iyimserlikle mücadeleye devam" sözlerini hatırlatan Ökten, bu sözlerin kendilerine büyük bir sorumluluk yüklediğini kaydetti. Ökten, şöyle devam etti: "Bu sorumluluk öncelikle TTB'nindir. Ancak yalnızca bizim değil aynı zamanda gelecek güzel günlere inanan tüm emek demokrasi güçlerinindir de... Bizler susmuyoruz, korkmuyoruz ve birilerine inat, hiçbir yere gitmiyoruz. Güzel günlere olan inancımızla bizleri yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza, kamuoyuna bir kez daha teşekkür ediyoruz."

Açıklama boyunca, "TTB susmadı, susmayacak", "Şebnem hoca onurumuzdur", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.