27 Eylül 2024 Cuma

Tuncel: Faşizmi karşı güçlü bir örgütlenme ve mücadele şart

Demokratik Bölgeler Partisi'nin eş genel başkanı Sabahat Tuncel, partisinin 5. olağan kongresi öncesinde "Mevcut durumun sürdürülemez olduğunu herkes söylüyor. Ancak faşizm karşısında güçlü bir örgütlenme ve mücadele açığa çıkartılmazsa mevcut durumu engelleyecek kendiliğinden bir gelişmenin olmayacağı ortada" dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 30 Kasım'da Ankara'da "Ulusal birlik ruhuyla özgürlüğe gidiyoruz" şiarıyla 5'inci Olağan Genel Kongresi'ni gerçekleştirecek.  DBP yönetiminde olan belediyelere 2016 yılında atanan kayyumları protesto eylemlerinde gözaltına alınarak tutuklanan Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Kandıra 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nden kongreye ilişkin Mezopotamya Ajansı'nın (MA) sorularını yanıtladı.

Alternatif bir siyaseti geliştirmek ve demokratik-ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmanın toplumsallaşması ve örgütlenmesinde DBP'ye büyük görevler düştüğünü belirten Tuncel, "Tüm zorluklara rağmen DBP'nin seçtiği pilot bölgelerde güçlü bir giriş yapması toplumun ideolojik, politik olarak güçlendirilmesi, farkındalık yaratılması ve halka yönelik eğitim çalışmalarının önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Tuncel, DBP'nin kuruluş amacının "Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü, yerel demokrasinin geliştirilmesi, demokratik, ekolojik kadın özgürlükçü bir perspektifle halkın öz örgütlülüğünün geliştirilmesi" olduğunu hatırlattı.

İktidarın 2015 Haziran'ından sonra uyguladığı şiddet politikalarına dikkat çeken Tuncel, şu değerlendirmeyi yaptı: "Mevcut durumun sürdürülemez olduğunu herkes söylüyor. Ancak faşizm karşısında güçlü bir örgütlenme ve mücadele açığa çıkartılmazsa mevcut durumu engelleyecek kendiliğinden bir gelişmenin olmayacağı ortada. O nedenle yapılması gereken tek şey; kendi ideolojik perspektifimizi örgütlemek, halklarımızın özlemini duyduğu eşit özgür, demokratik bir 'yeni yaşamı' inşa etmek ve halklarımızın umudunu gerçekleştirmek için çalışmaktır."

Türk devletinin Rojava'ya yönelik  işgalinin Kürt halkının statüsüne yönelik bir saldırı olduğunu belirten DBP Eş Genel Başkanı Tuncel,  "Kürt halkının kendi kaderinin tayin hakkının uluslararası platformlarda kabul edilmesi, Ortadoğu'da Kürt halkının özgürlük sorunun çözümü başta olmak üzere tüm Ortadoğu halklarının eşit, özgür ve demokratik bir sistem içerisinde yaşamasına da öncülük edecektir" dedi.