29 Eylül 2024 Pazar

Türk devletinin kimyasal silah kullanımına karşı tepkiler büyüyor

Türk devletinin Güney Kürdistan bölgesinde gerillaya karşı kimyasal silah kullanmasına tepki gösteren siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, bütün kamuoyunu bu insanlık suçuna karşı ses çıkarmaya çağırdı.

Türk devletinin Güney Kürdistan bölgesinde işlediği insanlık suçları dün bir kez daha gözler önüne serildi. ANF'nin, Türk devletinin kullandığı kimyasal silahlardan etkilenen gerillaların görüntülerini paylaşması sonrası, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, bu insanlık suçuna tepki göstererek uluslararası kamuoyuna gerekli adımları atma ve mücadele çağrısı yaptı.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF): "Türk burjuva devleti, sömürgeci savaşta yenemediği gerillaya karşı kimyasal silah kullanarak suç işliyor. Gençliğin geleceği; işgalci sömürgeciliğe karşı Kürt halkının özgürlük ve eşitlik mücadelesini omuzlamaktan, şovenizme ve faşizme karşı mücadele etmekten geçer."

Bilim, Eğitim, Estetik, Kültür, Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV): "Bu akşam Türk devletinin Irak Kürdistanı'ndaki operasyonlarda kimyasal silah kullandığına dair görüntüler yayınlandı. Maden işçisini kasıtlı 'ihmallerle', Kürdü kimyasal silahla katleden bu savaş suçlusu iktidara karşı tüm aydın ve sanatçıları birlikte mücadeleye çağırıyoruz."

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD): "Türkiye'nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında 2021 yılından beri sürdürdüğü operasyonlarda kimyasal silah kullandığına dair ciddi bulgular vardır. Cenevre Konvansiyonu'na aykırı olan kimyasal silah kullanımı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Demokratik kamuoyunu ses çıkarmaya, Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) ve Birleşmiş Milletler olmak üzere ilgili uluslararası kurumları derhal etkili çalışma yapmaya davet ediyoruz."

Birleşik Devrimci Parti: "Türkiye'nin 'savaş suçu ve insanlığa karşı işlenmiş suçlar' kapsamında 'kimyasal silah' kullandığına ait görüntüler var. Hitler faşizminin tekrarı Erdoğan iktidarı ile yaşanıyor. Maden işçisini de, Kürt halkını da gazla boğan bu iktidara karşı tek kurtuluşumuz birleşik mücadelede."

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP): "Kimyasal silah kullanımı insanlık suçudur. TSK'nın Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında yürüttüğü 'sınır dışı operasyonlar'da kimyasal silah kullandığına ilişkin iddialar ve belirtiler uluslararası ve ulusal yetkili kuruluşlar tarafından acilen araştırılmalıdır. Kürt meselesinin silahla ve güvenlikçi politikalarla çözülemeyeceği onlarca yıldır defalarca kanıtlanmıştır. Çözüm demokratik siyasettedir. Ama AKP-MHP iktidarı binlerce insanımızın ölümü ve toplumsal yıkım pahasına savaşı ısrarla sürdürerek iç politikaya tahvil etmek istiyor. Bölgede kimyasal silah kullanıldığına dair çıkan haberler bölge halkında kaygıya ve katliam korkusuna yol açıyor. Kimyasal silah kullanımı savaş suçudur ve insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Uluslararası ve ulusal yetkili kuruluşları ve demokratik kamuoyunu göreve çağırıyoruz."

Partizan: "Aylardır Zap, Avaşin ve Metina'da ağır darbeler alan faşist TC devleti, kimyasal silahlar ile gerillaya karşı imha saldırısında. Saldırılara karşı gerillanın ölümüne direnişi var. Bu direnişi büyütelim, kimyasal saldırılara karşı gerillayı sahiplenelim. #GerîlaRûmetaMeYe"