27 Eylül 2024 Cuma

Türkiye ve İsrailli silah şirketleri ADEX'te buluştu

Azerbaycan'da düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'na Türkiye 55 silah şirketiyle en yüksek katılımı sağlarken, Filistin'de soykırımı sürdüren İsrail ordusuna silah üreten 9 büyük İsrailli silah şirketinin de fuarda yer alması dikkat çekti.

Azerbaycan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (ADEX 2024), 24-26 Eylül tarihlerinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Bakü Expo Center'da düzenlendi. Fuar süresince birçok ülkeden üst düzey askeri yetkili, savunma bakanları ve silah tekelleri buluştu.

Fuarda, başta Azerbaycan ve Türkiye olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, İngiltere, Çin, Rusya ve İsrail'in de yer aldığı 40 ülkeden 270 şirket stant açtı.

TÜRKİYE, EN ÇOK FİRMAYLA KATILIM SAĞLAYAN ÜLKE OLDU
Türkiye, ADEX 2024'e en çok firmayla katılım sağlayan ülke oldu. ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, ASFAT, BAYKAR, ULAK Haberleşme AŞ'nin de aralarında bulunduğu 55 firma fuarda yerini aldı. Türkiye, 44 firmayla ev sahipliği yapan Azerbaycan'ı da geçerek, ADEX'te en çok şirketle stant açan ülke oldu.

Fuarın açılışına Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Türkiye Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu katıldı.

ÇOK SAYIDA ANLAŞMA İMZALANDI
Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) da fuarda yerini aldı. Fuar boyunca, SSB ve Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanlığı arasında çok sayıda anlaşma imzalandı. SSB Başkanı Haluk Görgün, Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanı Vugar Mustafayev ve Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ile Türkiye-Azerbaycan arasında savunma sanayii alanındaki işbirliğine dair görüşmeler gerçekleştirdi.

Azerbaycan'ın İsrailli şirketlerin yanı sıra Türkiyeli şirketlerle de eğitimden ortak üretime kadar pek çok proje için mutabakat zaptı ve anlaşma imzaladığı açıklandı.

İSRAİLLİ 9 ŞİRKET ADEX 2024 FUARINDA
Filistin ve Lübnan halklarına dönük soykırım saldırılarını sürdüren İsrail de 9 silah şirketi ile ADEX 2024 fuarındaydı. İsrail ordusuna işgalci saldırılarını sürdürmesi için silah sağlayan şirketler, daha önce Fransa ve Şili'de savunma ve havacılık fuarlarından men edilmişti. Fransa hükümeti, 17-21 Haziran 2024 tarihleri arasında düzenlenen Eurosatory silah ve savunma sanayi fuarında İsrailli şirketlerin yer almasını yasaklamıştı. Şili hükümeti de 9-14 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen Uluslararası Hava ve Uzay Fuarı'na (FIDAE) İsrailli firmaların katılımını engelleme kararı almıştı.

İSRAİL AZERBAYCAN'IN SİLAH İHTİYACININ YÜZDE 70'İNİ KARŞILADI
2005 yılından bu yana İsrail, Azerbaycan'ın en büyük silah tedarikçilerinden biri haline geldi ve bu süre zarfında yaklaşık 7 milyar dolar değerinde satış gerçekleştirildi. Özellikle 2016-2020 yılları arasında, İsrail'in Azerbaycan'ın silah ithalatının yüzde 70'ini karşıladığı belirtiliyor. Bu ithalat, insansız hava araçları, füzeler ve elektronik savaş teknolojileri gibi sistemleri kapsıyor. Aynı zamanda Azerbaycan, İsrail'in petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor.

ADEX 2024'e katılan İsrailli silah şirketleri şunlar: Aeronautics Group, Controp, D-fend Solutions, Elbit Systems, IAI - Israel Aerospace Industries, Optitask, Plasan, Rafael ve Uvision Uav.

İsrail ordusuna silah üreten şirketlerin fuarda yer aldığı bilgisinin, Türkiye'nin fuardaki konumunu öven saray medyasında yer almaması dikkat çekti.