27 Eylül 2024 Cuma

Tutsağın şüpheli ölümüne ilişkin davada tüm talepler reddedildi

Aydın E Tipi Kapalı Hapishanesinde gardiyanların darp ederek müşahede odasına götürdüğü kamera kayıtları ortaya çıkmasına rağmen intihar ettiği öne sürülen tutsak Yılmaz Ekinci'nin ölümüne ilişkin davanın 2. duruşması görüldü. Ekinci'nin avukatları ve ailesi, taleplerinin reddedilmesinin adaletli yargılamanın önüne geçeceğini kaydederek reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme reddi hakim talebiyle birlikte tüm talepleri reddetti, duruşmayı haziran ayına erteledi.

İntihar ettiği öne sürülen Yılmaz Ekinci'nin ölümüne ilişkin davanın 2. duruşması görüldü. 13 Ocak 2022'de Aydın E Tipi Kapalı Hapishanesinde gardiyanların yaka paça müşahede odasına götürdüğüne dair kamera görüntülerinin ortaya çıktığı Ekinci'nin "şüpheli" ölümüne ilişkin 2. duruşma Aydın 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

"Görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılanan Cem A., Mehmet E.D., Mustafa İ., Ömer G.T. ve Taşkın G. isimli gardiyanlar duruşmaya katılmadı. Yılmaz Ekinci'nin ailesi ve avukatları duruşmada hazır bulundu.

AV. ŞAFAK: TALEBİMİZİN REDDEDİLMESİ ADALETLİ YARGILAMAYI ORTADAN KALDIRACAK
Ekinci ailesinin avukatı İrfan Şafak, görgü tanığı olan ve o dönem tutuklu bulunan kişilerin dinlenilmesini istedi. Tanıkların soruşturma aşamasında Yılmaz'ın dövüldüğünü ve aniden sesinin kesildiğini söylediğini anımsatan Şafak, "Ayrıca olay günü kamera kayıtlarında görünen tüm gardiyanların tanık olarak dinlenilmesini istiyoruz. Yılmaz'ın kendini astığı iddia edilen ipin emanette olup olmadığının, yoksa nerede olduğunun araştırılmasını talep ediyoruz. Dosyanın Adli Tıp Kurumu (ATK)'ye gönderilerek ipin boyunda bırakacağı izin, ağız ve burundan kan gelip gelmeyeceğine dair rapor hazırlanmasını istiyoruz. Keşif talebimizi de yineliyoruz. Eğer taleplerimiz kabul edilmeyecekse adaletli yargılamanın ortadan kalkacağı için reddi hakim talebinde bulunuyoruz" diye konuştu.

TALEPLER REDDEDİLDİ
Savcı, taleplere dair gardiyanlar hakkında başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildiğine işaret ederek, "O başka bir davanın konusu olduğu için reddine, dosyanın ATK'ye gönderilmesi ve keşif taleplerinin dava sonucuna etkisi olmayacağından reddi talep olunur" dedi.

ABLA EKİNCİ: GÖRGÜ TANIKLARININ DİNLENMESİNİ İSTİYORUM
Yılmaz Ekinci'nin ablası Filiz Ekinci ise, hapishane müdürü tarafından kardeşinin iç çamaşırı ile asıldığının söylendiğini aktardı. Ekinci, "O gün olay yerinde olan tutuklu her şeyi anlatıyor. Ben onun dinlenilmesini istiyorum. Ben sadece o gün ne yaşandı ortaya çıksın istiyorum. Bu sağlanmayacaksa reddi hakim talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

MAHKEME TÜM TALEPLERLE BİRLİKTE REDDİ HAKİM TALEBİNİ DE REDDETTİ
Mahkeme, Yılmaz Ekinci'nin intihara meyilli olup olmadığı konusunda Aydın E Tipi Kapalı Hapishanesi yönetimine yazılan müzekkerenin sorulmasına, tanıkların dinlenilmesi, olay yeri keşfi ve dosyanın ATK'ye gönderilmesi taleplerinin dosya konusu suçlamayla alakasının olmaması nedeniyle reddine karar verdi. Reddi hakim talebini de mahkemeyi uzatmak amacıyla yapıldığını belirten hakim, bu talebi de reddetti.

Duruşma 6 Haziran'a ertelendi.