28 Eylül 2024 Cumartesi

Ugandalı Kenyatta yasa dışı şekilde sınırdışı edilmek isteniyor

Türkiye'ye yasal yollarla gelen ve düzenli ikameti bulunan Ugandalı Kenyatta, GBT işlemi sırasında gözaltına alınarak "kaçma ve kaybolma" iddiasıyla geri gönderme merkezine götürüldü. Deport kararına itiraz davası devam eden Kenyatta'nın yasal olarak dava sonuçlanana kadar Türkiye'de kalma hakkı var. ETHA'ya konuşan Kenyatta'nın nişanlısı M.Z.D, "Bipolar karma epizod" hastası ve intihar eğilimi olduğunu belirterek, uzun süre ilaçlarının verilmediğini ve tedavisinin engellendiğini söyledi. M.Z.D, geri gönderme işleminin durdurulması için dayanışma çağrısında bulundu.

Türkiye'nin göçmen politikaları nedeniyle göçmenlere yönelik zulüm sürüyor. Polisin göçmen birini durdurup GBT adı altında taciz etmesi için tabir-i caizse kişinin gözünün üzerinde kaşı olması yeterli. Her göçmen potansiyel olarak "suçlu" ilan edilerek yabancı şubeye ardından da geri gönderme merkezlerine götürülüyor.

Sık sık işkence ve şiddetle gündeme gelen geri gönderme merkezlerinde göçmenlerin en insani hakları gasp ediliyor. Tedavi hakları engelleniyor. "Bipolar karma epizod" raporu bulunan Wahap Kenyatta da bu zulme uğrayanlardan. Öğrenci vizesiyle Türkiye'ye yasal yollardan giriş yapan Kenyatta, 2024 yılında bitecek vizesinin uzatılması için başvuru yaptı olumlu, olumsuz bir yanıt alamadı. Kenyatta ayrıca Türkiye'de online öğretmenlik yapıyordu.

KİRA KONTRATINDA ADI YAZIYOR, İKAMET ADRESİ VAR
31 Ekim tarihinde Eskişehir'de GBT sırasında ikamet bilgilerinde bir sorun olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Kenyatta, yabancılar şubesine götürüldü. Kenyatta'ya gözaltında hakları tercüman olmadan okutuldu. "Kaçma ve kaybolma" iddiasıyla Kenyatta jet hızıyla ve gerekli araştırmalar yapılmadan geri gönderme merkezine götürüldü. Oysa ki Kenyatta'nın ikamet ettiği evin kira sözleşmesi kendi adına.

MAHKEME SONUÇLANANA KADAR KALMA HAKKI VAR
Kenyatta hakkında verilen deport kararına itiraz davası Ankara 1. İdare Mahkemesinde devam ediyor, Kenyatta'nın mahkeme sonuçlanana kadar Türkiye'de yasal olarak kalma hakkı var.Ancak Kenyatta, idari gözetimde tutuluyor. Düzenli ilaç kullanması gereken Kenyatta'nın nöbet geçirdiği zaman psikiyatr ve psikologla görüşmesi gerekirken bu hak yalnızca geri gönderme merkezi istediğinde veriliyor. İntihar eğilimli olan Kenyatta hakkında idari gözetim kararının kaldırılması ve tedavisinin sağlanması gerekiyor.

'KAÇMA RİSKİ OLSA KENDİ AYAĞIMIZLA KARAKOLA GİDER MİYİZ'
Kenyatta'nın nişanlası M.Z.D. yaşadıklarını ETHA'ya anlattı. Kenyatta'nın mayıs sonunda pasaportunu kaybettiğini bu nedenle Eskişehir Çarşı Polis Karakolu'na 1 Haziran'da başvuru yaptıklarını belirten M.Z.D, "Pasaport numarası girildi bir problem çıkmadı. Kenyatta'nın kaçma ya da kaybolma riski olsa kendi ayağımızla karakola gider miyiz" diye sordu.

Kenyatta'nın gözaltına alınmasından iki ay önce göç idaresine web sitesinden ikamet için başvuruda bulunduklarını ancak hala olumlu ya da olumsuz bir yanıt almadıklarını dile getiren M.Z.D, Türkiye'ye yasal yollardan giriş yaptığının altını çizdi.

'İDARİ GÖZETİMİN KALKMASINI, TEDAVİSİNİN SÜRMESİNİ İSTİYORUZ'
Geri gönderme merkezinde Kenyatta'nın sağlık hizmetinden yararlanma hakkının engellendiğini söyleyen M.Z.D, doktorunun tavsiye mektubunda "bipolar karma epizod" hastası olduğunun yer aldığını aktardı. M.Z.D, deportun durdurulması için dava açtıklarını belirtti ve ekledi: "Dava iki yıl sürecek ve bu sürede Türkiye'de beklemek yasal hakkı."

Dava sonrası çıkacak olumlu ya da olumsuz karar bir yana, idari gözetimde tutulmasının ortadan kalkmasını istediklerini dile getiren M.Z.D, "Bu karar bozulduğunda gereken yükümlülükler var, haftalık ya da aylık imza verip, sabit bir ikamette bulunması gerekiyor. Biz en azından bu süreçte evde olsun ve tedavisi sağlıklı devam etsin istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'BEBEĞİMİ KAYBETTİKTEN SONRA İLAÇLARI DÜZENLİ VERİLEMEYE BAŞLANDI'
M.Z.D. bu süreçte yaşadığı kaygı ve stresten dolayı bebeğini düşürdü sonrasını ise şöyle aktardı: "Defalarca istemesine rağmen kullanması gereken ilacı haftada iki, üç kez veriliyordu, bebeğimi kaybettikten sonra düzenli vermeye başladılar. Ama şunu da söylemem lazım, nöbet evresi geçirdiğinde ulaşabileceği bir psikolog ya da psikiyatr yok. Ancak geri gönderme merkezi izin verirse görüşebiliyor. Özel bir durumu, intihar eğilimi var bu nedenle bu kararın kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

M.Z.D. hem Kenyatta'nın hem de kendisinin bu süreçte çok yıprandığını, tüm yasal başvuruları yaptıklarını ve ortada illegal bir durum olmadığını hatırlattı. Kenyatta'nın Uganda cumhurbaşkanının danışmanlarından Hajati Anuna'nın torunu olduğunu, Afrika Kültür Dernekleri Federasyonu, Türkiye Uganda Komünitesi'nden ve Uganda Büyükelçiliğinden referans mektupları aldığına dikkat çeken M.Z.D, geri gönderme işleminin durdurulması için dayanışma çağrısı yaptı.