29 Eylül 2024 Pazar

Van Emek ve Demokrasi Platformu: Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur

Van Emek ve Demokrasi Platformu TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasına tepki göstererek bu tutuklamanın hem ifade özgürlüğüne hem de insan hakları mücadelesine ağır bir saldırı olduğunu kaydetti. Platform bileşenleri ayrıca MA Van bürosunu ziyaret ederek özgür basın emekçileriyle dayanışma mesajı verdi.

Van Emek ve Demokrasi Platformu, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasına tepki göstermek için İnsan Hakları Derneği (İHD) önünde basın açıklaması düzenledi. "Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir, yaşamın ve hakikatin yanındayız" pankartı açılan eylemde açıklamayı TTB önceki dönem MK üyesi Dr. Ayfer Bostan yaptı.

İktidarın hak savunucularına dönük baskılarının baskılarının özellikle son 7 yılda yoğunlaştığına dikkat çeken Bostan, siyasi iktidarın muhalif kesimleri susturarak 2023 seçimlerine gitmeyi amaçladığını belirtti. Tüm yaşamını bilime, işkencenin önlenmesi ve hak ihlallerinin engellenmesine adayan Fincancı'nın tutuklanmasının hem düşünce özgürlüğüne hem de insan hakları mücadelesine dönük ağır bir saldırı olduğunu vurgulayan Bostan, "Bir bilim insanı ve kararlı bir insan hakları savunucusu olarak ömrünü sadece ülkede değil tüm dünyada halkın sağlığını korumaya ve başta işkence olmak üzere insan hakları ihlalleriyle mücadeleye adayan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur" dedi.

Bostancı, şöyle devam etti: "Gözaltı kararı, bu çevrelerin uzun zamandır TTB'ye ve tüm emek –meslek örgütlerine yönelik arttırdığı baskının son aşamasını oluşturmuştur. Nitekim iktidar, Meslek Örgütleri Yasası'nda bir değişiklik için kamuoyunda yaratılan bu gündemi kullanacağını da açıklamalarıyla itiraf etmiştir. En son olarak Adalet Bakanı, TTB ve TMMOB ile ilgili gerekli yasal düzenlemenin yapılacağını kamuoyuna açıklamıştır. Buna karşı mücadelemizi yükselteceğiz."

Eylem boyunca "Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur" sloganı atıldı.

Van Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri ayrıca 9 özgür basın emekçisinin tutuklanması sonrası Mezopotamya Ajansı (MA) Van bürosunu ziyaret ederek her daim özgür basınla dayanışma içerisinde olacaklarının altını çizdi.