27 Eylül 2024 Cuma

Van'da onbinler Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü istedi

Van'da sabah saatlerinden itibaren kalenin eteklerindeki Newroz Parkına akın eden onbinler, tecride karşı mücadelenin önemine işaret etti, Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için mücadelenin sürdürüleceğini vurguladı. Halka seslenen HDP Van Milletvekili Temelli, umutlu olduklarını ve umudun üçüncü yol olduğunu söyledi, "Biz bu düzeni, bu faşizmi mutlaka yıkacağız" dedi.

"Her der Newroz, her dem azadî" şiarıyla düzenlenen Van Newroz'una onbinler katıldı. Van Kalesi eteklerindeki Newroz Parkı'nda halk ulusal kıyafetleriyle alanı doldurdu.

Yağışlı havaya rağmen bir araya gelen kitle, "Bê serok jiyan nabe", "Bijî serok Apo", "Bijî berxwedana gerilla" ve "Bijî berxwedana Kobanê" sloganlarıyla alana Newroz alanına yürüdü.

"Civan ber bi rojê we dimeşin - Gençler güneşe doğru yürüyor" pankartıyla Newroz alanına gelen Kürt gençleri, kule oluşturdu. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posteri ile Yeşil Sol Parti ve HDP flamalarının açıldığı Newroz mitingi saygı duruşuyla başladı. Newroz Tertip Komitesi'nden Edibe Babur ve Sedat Düşünmez halkı selamladı.

Açılış konuşmasının ardından Aryen Kom'un sahne aldığı Newroz mitinginde, Newroz ateşi "Bijî serok Apo" sloganları eşliğinde yakıldı.

'TECRİT KIRILACAK'
MED TUHAD-FED yöneticilerinden Yusuf Çakas, tarihi bir süreçten geçildiğini söyledi, "Tüm zindanlardaki yoldaşlarımızı selamlıyoruz. Zindanlarda sayın Öcalan'ın şahsında tecrit geliştiriliyor. Tecrit kırılmadan hiçbir şeyi başaramayacağımızı bilmeniz gerekiyor. Hasta tutsaklar için haykırıyoruz; bu tecrit kırılacak ve zindanlara özgürlük getirecektir" dedi.

'ÇÖZÜMÜN SAHİBİ SAYIN ÖCALAN'DIR'
HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, Newroz'un özgürlük ve direniş olduğunu vurguladı. Depremde yaşanan ölümler nedeniyle hüzünlü olduklarını belirten Temelli, "Bu soygun ve talan iktidarıdır. Bu ülkenin ve halkın kaynaklarını, Kürt düşmanlığı için savaşa harcayan ve Kürtleri bombalayanlar ülkeyi enkaz altında bıraktı. Ama bunlar hala savaştan ve zulümden beslenmek istiyorlar. Bunlar torbacı, o torbanın içerisinde Kürt düşmanları ve zulüm edenler var. Bize düşen o torbanın ağzını kapatıp çöpe atmaktır" dedi.

Umutlu olduklarını ve umudun üçüncü yol olduğunu söyleyen Temelli, "Biz bu düzeni, bu faşizmi mutlaka yıkacağız. Bizim demokratik bir çözümümüz var. Bu çözümün sahibi ve muhatabı da sayın Öcalan'dır. Masayı devirenler bilsin ki HDP var. HDP o masayı muhatabıyla mutlaka kuracaktır. Şimdi önümüzde seçimler var. Bir oyumuzu bile ziyan etmeyeceğiz. O oylar onlarca yıllık mücadelenin emanetidir. Biz, çok güçlü bir şekilde Meclis'e döneceğiz" diye konuştu.

'BU SEÇİM, TECRİDİ BİTİRME SEÇİMİDİR'
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Newroz'un yeni bir başlangıç ve direniş olduğunu vurguladı. Depremde yaşamını yitiren onbinler nedeniyle yaslı ve öfkeli olduklarını kaydeden Oluç, "Bu Newroz, AKP-MHP faşizminden kurtulma Newroz'udur. Bu Newroz, iktidarı değiştirme, 2023'ü zafer yılı ilan etme Newroz'udur. AKP-MHP'yi sandığa gömeceğiz. Bu iktidar barış istemediği için, savaş politikasını devam etmek için bu tecridi sürdürüyor. Bu seçim tecridi sonlandırma seçimidir" dedi.

'NEWROZ KÜRT HALKININ BİRLİĞİDİR'
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Mazlumların, Rahşanların, Zekiyelerin üç kibrit çöpüyle yaktığı ateş, milyonlara ulaşıyor. Newroz, zalime başkaldırı, direniş ve örgütlenmek, kendisini alanlarda var etmektir. Kürt halkı özgürlüğünü haykırıyor ve özgür olana kadar Newrozlaşacağız. Newroz Kürt halkının birliğidir" dedi.

Depremde yaşamlarını yitirenleri anan Aydeniz, ölümlerin tek sorumlusunun iktidar olduğunu vurguladı, "Sizinle halleşmeyeceğiz ve affetmeyeceğiz" dedi. Kadın ve Kürt düşmanlığından beslenen iktidarın depremin ardından arama kurtarma çalışması yapması gerekirken Rojava'ya saldırdığını hatırlatan Aydeniz, "Çünkü kaybettiklerini biliyorlar ve onlara kazandıracak şeyin savaş olduğunu biliyorlar. Bu talancı ve rantçı iktidara sesleniyoruz; Efrin Kürtlerindir ve Kürtlerin kalacak. Yine özgürlük alanlarına kimyasal kullanarak yok etmek istiyorlar. Savaşta kaybedenler, insanlık suçu işlemeye başladılar. Savaşta ısrar ettikçe daha çok kaybedeceksiniz. Bu savaş siyaseti size kazandırmayacak ve kaybettirecek. Bu savaştan bir an önce vazgeçin" diye konuştu.

'ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI'
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşması gerektiğini vurgulayan Aydeniz, "Savaşla birlikte tecrit derinleştiriliyor. Bu tecridin tek nedeni Sayın Öcalan'ın barışa olan inancıdır. İmralı'da son iki yıldır süresiz bir iletişimsizlik hali var. Sayın Öcalan'ı Kürt halkına unutturmak istiyorlar. Asla Sayın Öcalan'ı unutturamazsınız ve sonuç alamazsınız. Sayın Öcalan'ın tarihi rolünü oynaması için özgür olması gerekiyor. Sayın Öcalan'ın özgürlüğü Kürt halkı için olmazsa olmazdır. Sayın Öcalan özgür olmadan ülkeye demokrasi gelmeyeceğini çok iyi biliyoruz. Bunun için mücadele edecek ve direnişimizle kazanacağız. 2023 yılı sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü kazanacağı yıl olacaktır. Biz sayın Öcalan'ın direnişine ve barış ısrarına yürekten inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

'TECRİDE KARŞI MÜCADELE EDEREK ÇÖZÜMÜN YOLUNU AÇACAĞIZ'
Asrın Hukuk Bürosu'nun mesajı okundu. Müvekkilleri Abdullah Öcalan'dan haber almalarının engellendiğini belirten Asrın Hukuk Bürosu, Öcalan'a uygulanan ağır tecride işaret etti. Tecridin, savaş ve yoksulluğu derinleştirdiği kaydedilen mesajda, "Yaşadığımız bütün gelişmeler ışığında Sayın Öcalan'ın özgürlük ve barış misyonuna her zamankinden fazla ihtiyaç duyuyoruz. İmralı'dan yükselen barış sesini duymamız içinde debelendiğimiz ekonomik, politik tüm krizlerin aşılamasına büyük bir katkı sunacaktır. Tecride karşı sonuç alıcı bir mücadele yürüterek, var olan mücadeleyi daha da yükselterek barışın ve çözümün yolunu açmış olacağız" denildi.

Van Newroz'unda Abdullah Öcalan'ın 2013 yılında Diyarbakır Newrozu'na gönderdiği mesaj da okundu.

'DEVLET YOKTU HALK VARDI'
Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise, "Newroz bizim için coşkuydu ama bugün bir yas havasında kutluyoruz. Yaşanan depremde binlerce insan hayatını kaybetti. Yüzyılda bir yaşanan bu deprem bize büyük bir acı yaşattı. Depremde devlet değil, halkımız vardı. Önümüzde bir seçim var ama Cumhur İttifakı Kürt halkının yok edilmesi üzerine kuruldu ve bunun politikasını yürütüyor. Bunu kabul etmiyoruz. Tüm Kürtler bir araya gelerek seçimlerde büyük bir başarı elde edecektir" dedi.

VAN'DA NEWROZ SONRASI TECRİDE KARŞI YÜRÜYÜŞ
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne dair talepler ve sloganların damgasını vurduğu Van Newroz'unun ardından iki koldan yürüyüş yapıldı. Binlerce genç, Newroz sonrası Terzioğlu Caddesi ve Kale yolundan yürüyüş gerçekleştirdi. Gençler, İmralı tecridine tepki göstererek, "Bijî serok Apo" sloganını attı. Polisin gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırısına gençler taşlarla karşılık verdi. Gerginlik uzun süre devam etti.