27 Eylül 2024 Cuma

'Yaratılmak istenen korku ikliminin farkındayız, Amedspor yalnız değildir'

Bursa'da Amedspor'a dönük ırkçı saldırılara ilişkin Diyarbakır'da basın açıklaması düzenleyen demokratik kitle örgütleri, saldırıların organize olduğuna işaret ederek, Amedspor'u yalnız bırakmayacaklarının altını çizdi ve tüm sorumlular hakkında gerekli işlemlerin başlatılmasını istedi.

Bursaspor'la deplasman maçı için gittikleri Bursa'da maç da dahil olmak üzere bulundukları sürece sistematik bir şekilde ırkçı saldırıya uğrayan Amedspor ekibinin Diyarbakır'a dönüşü sonrası Şehmus Özer Tesisleri'nde basın açıklaması düzenlendi. Diyarbakır halkı, Amedspor'u büyük bir coşkuyla karşılarken, açıklamaya da yüzlerce Amedspor taraftarı ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

'DEPREM SONRASI OYNADIĞIMIZ İLK MAÇTI'
İlk sözü alan Amedspor İstişare Kurulu Başkanı Burç Baysal, Amedspor'un deprem sonrası oynadığı ilk maç olduğunu hatırlattı ve Amedspor başta olmak üzere bölge takımlarının sürekli ırkçı tezahüratlarla karşılaştığını kaydetti. Dünkü maçta açılan beyaz toros ve Yeşil pankartlarına dikkat çeken Baysal, 90'lı yılların Kürt toplumuna hatırlatılmaya çalışıldığının altını çizdi. Yaşananların sadece Bursa'daki taraftar kitlesine indirgenemeyeceğini dile getiren Baysal, "Uzun yıllardır takımlarımız, bu olaylara maruz bırakılıyor. Amedspor ve bölge takımlarımız ötekileştirecek ve ayrıştıracak takımlar değildir. Bunu tüm siyasi bileşenlerin, devlet bürokrasisinde çalışanların, spor kamuoyunun çok net bilmesi gerekir" dedi.

Sonrasında Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu adına ortak açıklamayı Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren okudu.

'CEZASIZLIKTAN ALINAN GÜÇLE SALDIRILAR DEVAM ETTİ'
Amedspor'a dönük ırkçı saldırıların maçın önceki günü futbolcuların kaldığı otelin önünde başladığını hatırlatan Eren, yetkililerin bu ırkçı saldırıyı önlemeye dönük tedbirleri almadığına dikkat çekti. Otel önündeki ırkçı saldırıya ilişkin hiçbir saldırgan hakkında adli süreç başlatılmadığını kaydeden Eren, "Bu tepkisizlikten alınan cesaretle bir sonraki gün müsabaka esnasında kabul edilemeyecek vahim nitelikte ve suç teşkil eden saldırılar ve fiiller icra edilmiştir" dedi.

Amedspor futbolcuları ve teknik heyeti sahaya girer girmez yeniden saldırıların başladığını ve takım sahadan ayrılana kadar sürdüğünü belirten Eren, saldırıya sadece taraftarların değil Bursaspor futbolcuları ve teknik görevlilerinin de eşlik ettiğini dile getirdi. Faili meçhullerle anılan paramiliter güçlere ait sembollerin tribünde sergilenmesinin organize bir kötülüğü açığa çıkardığını vurgulayan Eren, "Kürt toplumunun hafızasında, bütün karanlığıyla yer edinen bu sembollerin bir futbol müsabakası esnasında sergilemesiyle verilmek istenen mesaj ve tehditle yaratılmak istenen korku atmosferinin farkındayız" ifadelerini kullandı.

'AMEDSPOR'A SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Kürtlere dönük tehdit ve saldırıların 1990'lı yıllarda yapılanların cezasız kalmasından cesaret aldığını belirten Eren, "Ülke olarak büyük bir deprem felaketinin sebep olduğu acıların yasını tuttuğumuz ve hep birlikte yaraları sarmak için büyük bir dayanışma ortaya koyduğumuz günlerde, yaşanan bu çirkin olaylarla amaçlanan kötülüğün hep birlikte karşısında durmalıyız" dedi.

Saldırının sorumlularının cezalandırılmamasının yapılanları tasvip etme anlamına geleceğini kaydeden Eren, "Amedspor gerek başarıları gerekse centilmenliğiyle; kentimizde ve ülkenin birçok yerinde insanlarımızı mutlu etmekte ve heyecanlandırmaktadır. Amedspor'un yarattığı bu duygu maalesef başta kentimizdeki olmak üzere kamu otoriteleri nezdinde karşılık ve destek bulamadığı gibi zaman zaman kısıtlı imkanları da sınırlandırılmakta, cezalandırılmakta ve ötekileştirilmektedir" ifadelerini kullandı. 

Amedspor'un yalnız olmadığını ve tüm Diyarbakır'ın Amedspor'a sahip çıkmaya devam edeceğini vurgulayan Eren, TFF'nin olaylara seyirci kalmasına tepki gösterdi ve yetkilileri göreve çağırdı. Bursaspor'un pek çok yönetmeliği ihlal ettiğinin altını çizen Eren, Amedspor oyuncularının can güvenliği olmadan maçın devam ettirildiğini belirtti ve Bursaspor'un hükmen mağlup sayılmasını istedi.

'TÜM SORUMLULAR HAKKINDA YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ'
Sportmenliğe ve yönetmeliklere aykırı davranan Bursaspor futbolcularının da resmi müsabakalardan men edilmesini isteyen Eren, "Bursaspor kulübünün lig süresince bütün resmi müsabakalarını seyircisiz oynamasına, taşkınlık yapan, fiziki saldırıda bulunan, kesici delici aletleri stada sokan, suçu ve suçluyu öven pankartlar taşıyan, ırkçı ve nefret içerikli çirkin ve kötü tezahürat yapan bütün seyircilerin tespit edilerek bu seyirciler hakkında ömür boyu bütün müsabakalara giriş yasağı getirilmesine ve uygun görülen diğer disiplin cezalarının da uygulanmasına, karar verilmelidir" dedi.

Amedspor'un UEFA'ya da başvuracağını açıklayan Eren, "Nefret söylemi ve suçları; spor hukukunun yanı sıra özellikle demokratik toplum düzeninin gereklerinden biri olan eşitlik ilkesine yönelik önemli bir tehdit oluşturmaktadır" dedi. Eren, ırkçı saldırılardan sorumlu olan ve saldırılara göz yuman kamu görevlileri de dahil herkesin etkin bir soruşturmayla yargılanmasını, ilgili kamu görevlilerine görevden el çektirilmesini istedi ve tüm halkı 1 gün boyunca sosyal medyada, ev ve iş yerlerinde profil fotoğraflarıyla ve flamalarla Amedspor'a desteğini göstermeye çağırdı.