27 Eylül 2024 Cuma

Yıkılan binaların molozları tarım alanına dökülüyor

Köylülerin tepkisine rağmen sağlıkları da riske atılarak yıkılan binaların molozlar Beydağı Bölgesine dökülüyor. Köylüler söz konusu alanda açıklama yaparak durumu protesto etti.

Malatya'da depremde yıkılan binaların molozu, İnönü Üniversitesi yerleşkesinin bitişiğindeki Beydağı Bölgesine dökülüyor. Köylülerin tepkilerine rağmen molozların döküldüğü alana giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Malatya Çevre Platformu (MAL-ÇEP) ile köylüler açıklama yaptı.

PEKÖZ: MALİYETİ AZ OLMASI İÇİN BU DÜZ ALAN SEÇİLİYOR
HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, iktidarın molozların taşınması konusunda maliyetleri düşürmek için köylerin yakınını seçtiğini belirtti. Peköz, molozların yerleşim yerlerine yakın döküldüğünü, insanların sağlığının tehlikeye atıldığını, kayısı bahçelerinin ve bölgedeki hayvancılığın tozdan olumsuz etkileneceğini söyledi. Molozların dökülmesinin ardından ayrıştırma çalışmalarının yapılacağına dikkat çeken Peköz, "Bu da buradaki köylülerin toz bulutları ile mücadele etmesi demek. Dolayısıyla insanların hem yaşamı tehlikeye sokulacak, hem de günlük olarak psikolojik bir baskı yaşayarak mutsuz olacaklardır. Devletin asli görevi vatandaşlarının mutlu olması için yapılması gerekenleri yapmak. Ancak öyle bir ceberut iktidar ile karşı karşıyayız ki sadece ve sadece daha az maliyetli olması için bu düz alan seçiliyor. Oysaki daha uzak yerlere, vadilere molozlar dökülebilirdi. Ama oralarda tabi ki taşıyıcıların maliyeti artacağından ihale ettikleri insanlar daha az kazanacağını düşündükleri için şehir merkezinin hemen kenarına köylerin ortasına getirip döküyorlar" dedi.

DERİN: HALKIN SAĞLIĞI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ
Malatya Çevre Platformu Eş Sözcüsü Ramazan Derin de, bölgenin ekolojik bir yıkımla karşı karşıya olduğunu belirterek, alanın yoğun yerleşim yeri olduğunu söyledi. Bölgenin üniversitenin hemen yanında, köy yerleşim alanlarına çok yakın olduğunu kaydeden Derin, "Tarım alanlarına moloz dökemezsiniz. Biz MAL-ÇEP olarak gerekli hukuki süreci başlatacağız ama iktidarın buradaki halkın sağlığını göz ardı etmemesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Köylüler, bir süre yolu moloz taşıyan araçlara kapatarak, eylemlerini sonlandırdı.