27 Eylül 2024 Cuma

Yüksekdağ 24 Aralık'ta bir kez daha faşizmi yargılayacak

HDP'nin rehin tutulan önceki dönem Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ'ın 24 Aralık'ta duruşması var. "Buraya faşizmin gözünün içine bakmaya geldim" diyerek ilk savunmasını yapan Yüksekdağ, bir kez daha Saray faşizmini yargılayacak.

Figen Yüksekdağ HDP Eşbaşkanı olduğu dönemde 4 Kasım 2016 günü saat 01.00’de Ankara’daki evinden gözaltına alındı. Polis kapıyı kırarak ev girdi, evdekileri darp etti. Yüksekdağ'ın polis baskını sırasında söylediği "Savcınız da haydut, siz de haydutsunuz" sözü 4 Kasım günü HDP'ye yönelik gerçekleşen darbeyi özetledi.

1 Kasım 2015 seçimlerinde HDP 5 milyonu aşkın oy aldı. HDP bu başarısı ile 59 milletvekili ile parlamentoda halkların, kadınların, lgbti+ bireylerin, emekçilerin ve ekoloji hareketini temsil ediyordu.

4 Kasım gecesi Yüksekdağ ile birlikte Eşbaşkan Selahattin Demirtaş ve 11 milletvekili gözaltına alındı.

Erdoğan'ın "Bunları bırakmayız" sözünün ardından 2 eşbaşkan ile 9 milletvekili tutuklandı.

Yüksekdağ, 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana Kandıra 1 No’lu F Tipi Hapishanesi'nde rehin tutuluyor. Demirtaş, Selma Irmak, Çağlar Demirel, Gürsel Yıldırım, İdris Baluken ve Abdullah Zeydan da aynı tarihten bu yana hapiste.

Yüksekdağ hakkında açılan onlarca davadan 83 yıla kadar hapis istemiyle yargılaması sürüyor. Şimdiye kadar sonuçlanan 9 davadan toplam 17,5 yıl ceza verilen Yüksekdağ, 2 davadan beraat etmiş bulunuyor.

Yüksekdağ hakkında ana dava olarak nitelenen dava, 24 Aralık'ta Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

165 sayfalık iddianame 30 klasörden oluşan eklerin tamamı, Yüksekdağ'ın HDP eşbaşkanı ve milletvekili olarak yaptığı konuşmalardan oluşuyor.

Yüksekdağ her duruşmada sözlerinin arkasında olduğunu belirtti, sözlerinden dolayı kendisi yargılayanları hesap vermeye çağırdı.

Savunmalarından bazı notlar şöyle:
“Ben bu ülkede bir kadın olarak hep mücadele ettim ve zulmün her türlüsünü gördüm. Daha fazlasını da görebilirim, sorun değil. 100 yıl ceza isteniyor. Emin olun birkaç ömrüm daha olsa aynı şeyleri yeniden yaparım, yeter ki bir asra değecek bir davamız olsun. Bizim bir asra değecek davamız var o da barış ve demokrasi…"

“Türkiye’de yurttaşların tutabileceği bir dal vardı ve bu dal yeşeren güçlenen bir daldı. Bu dalı kırarsak sorun çözülür dediler. Sorun çözüldü mü? Biz buradayız. Ben buradayım, ha mecliste ha burada. Beni bu mahkeme salonlarına zorla getirenler utanacaklar. Beni bu mahkeme salonlarında halkımın temsil hakkını savunduğum için yargılayabileceğini sananlar yargılanacaklar. Bizim saklayacağımız, gizleyeceğimiz bir şey yok. Haram oy, haram para yemedik."

“Ben meclis kürsüsünde söylemeyeceğim sözü miting meydanında söylemem. Meclis kürsüsünde egemenin yüzüne söylemediğim sözü toplantıda, açıklamada söylemem. Sözümü 3 gün sonra inkar etmem. Her konuşmam meclis kürsüsünde savunulmuş sözlerdir."

YÜKSEKDAĞ KİMDİR?

1971 yılında Adana’da doğdu.

Figen Yüksekdağ, gençlik örgütlenmesinden yoksul emekçiler arasında kitle faaliyetine, erkek egemenliğine karşı kadın cins bilincini savunmaktan genel başkanlığa devrimci siyasetin birçok yerinde görev aldı.

Kadın hareketi alanındaki çalışmalarına lise yıllarında başladı. 1 Mayıs işçi bayramının yasaklı olduğu yıllarda 1992 yılında Adana’da katıldığı eylemde tutuklandı ve 1 ay hapishanede kaldı.

Aynı dönemde Liseli Öğrenciler Birliği, Liseli Emekçi Kadınlar Birliği ve Demokratik Liseliler Birliği kurucuları arasında yer aldı. Özgür Gençlik, Sosyalist Kadın dergileri, Atılım gazetesinde yazarlık ve editörlük görevini yürüttü.

Üniversite Öğrenci Dernekleri’nin kurucuları arasında yer aldı. 1998 yılında Atılım Gazetesi yayın kuruluna dahil oldu.

Figen Yüksekdağ 2002 yılında Ezilenlerin Sosyalist Platformu sözcülüğünü yaptı ve aynı yıl platformun bağımsız Adana Milletvekili Adayı olarak seçimlere katıldı. 2006 yılında bir operasyon kapsamında tutuklandı ve 1 yıl hapiste tutuldu.

1 yıl sonra Gebze Cezaevi’nden tahliye olduktan sonra Emekçi Kadınlar Derneği’nin kuruluş sürecinde yer aldı. Sosyalist Kadın Dergisi editörlüğünü eş zamanlı olarak yürüttü.

2009 yılında; sosyalist aydın Kutsiye Bozoklar’ın cenazesine katıldığı gerekçesiyle bir kez daha tutuklandı ve 6 ay hapishanede tutuldu. Tahliye olduğu 2010 yılında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Kuruluş Kongresi’nde partinin ilk genel başkanı olarak seçildi.

15 Ekim 2011’de kurulan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) kurucuları arasında yer aldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) çatısı altında yürütülen partileşme sürecinde ESP’yi genel başkanlık düzeyinde temsil etti.

22 Haziran 2014 tarihinde Ankara’da toplanan HDP 2. Kongresi’nde Selahattin Demirtaş ile birlikte partinin Eş Genel Başkanlığına seçildi.

7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde HDP’den 25.dönem Van milletvekili seçildi. Ancak Saray darbesi nedeniyle seçimler 1 Kasım'da yenilendi. 26.dönem Van milletvekili olarak seçildi.

Figen Yüksekdağ’ın hakkında kesinleşmiş Yargıtay kararı gerekçe gösterilerek milletvekilliği TBMM Genel Kurulu’nda 21 Şubat 2017 tarihinde düşürüldü. HDP kararı tanımadığını ilan etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise Yüksekdağ’ın HDP ile olan ilişkisini 9 Mart 2017’de kesti. HDP üyeliği düşürüldü.