27 Eylül 2024 Cuma

Yüksekova Newroz ateşiyle ısındı

Yüksekova'da yağışlı ve soğuk havaya rağmen binlerce kişi Newroz alanını doldurdu. Öcalan'ın fiziki özgürlüğü sağlanana kadar mücadele edileceğinin vurgulandığı Newroz kutlamasında, depremde onbinlerce kişinin ölümüne neden olanların 14 Mayıs'ta gönderileceği kaydedildi.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde soğuk ve yağışlı havaya aldırış etmeyen binlerce kişi, "Her der Newroz, her dem azadî" şiarıyla gerçekleştirilen Newroz için Yenişehir Stadyumu'na aktı. Ulusal kıyafetlerle Newroz'a katılan binler, sarı, kırmızı ve yeşil flamalar taşıdı. Saygı duruşunda binlerce kişi hep bir ağızdan "Şehit namirin" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarını attı.

Bu yılki Newroz'da öne çıkan talep, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü oldu. Binler, Newroz boyunca sık sık "Bijî serok Apo", "Bê serok jiyan nabe", "Bijî berxwedane zindanan", "Direne direne kazanacağız", "Jin, jiyan, azadî" ve "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganlarını haykırdı.

DEPREMZEDELERLE DAYANIŞMA MESAJLARI
Maraş merkezli depremlerde onbinlerce insanın ölümünde sorumluluğa olanlara "Erdoğan istifa", "Hükümet istifa" sloganlarıyla çağrı yapıldı. Konuşmalarda da da depremden etkilenen halkla dayanışmanın sürdürüleceği mesajı verildi. Konuşmalar sık sık, "Hükümet istifa" ve "Bijî serok Apo" sloganlarıyla kesildi.

'TECRİDİ KIRACAĞIZ' 
HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, depremde yaşamını yitirenleri anarak başladığı konuşmasında, "Hesap soracağız, önümüzde önemli bir seçim var bunlara gereken cevabı Yüksekova halkı sandıkta verecektir" dedi. Dede, "Sayın Öcalan üzerindeki tecridi kaldıracağız. Türkiye halkları olarak Kürt sorununun muhatabının sayın Öcalan olduğunu biliyoruz. İmralı kapıları açıkken tek bir sorun yaşanmadı, mutlaka sayın Öcalan ile görüşülmeli" çağrısı yaptı.

'TECRİTLE KÜRTLERİN İRADESİNİ KIRMAYI HEDEFLİYORLAR'
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da Öcalan üzerindeki tecride değinerek, "Kürt halkının her bireyi Dehaqlara karşı birer demirci Kawa olarak direniyor. Sayın Öcalan üzerindeki tecridi yoğunlaştırarak, Kürt halkının iradesini kırmak istiyorlar. Ama Kürtler iradesine sahip çıkacaktır. Bizler tecride karşı direneceğiz. Tecrit sadece İmralı adasıyla sınırlı değil her alana yayıldı" dedi.

'ANAHTAR BİZİZ'
14 Mayıs seçimlerinde hükümetten "hesap soracaklarını" vurgulayan Beştaş, "Onlar istifa etmiyor siz göndereceksiniz onları. Var gücümüzle seçimlere hazırlanıyoruz. Bu seçimde en büyük mührü HDP vuracak. HDP seçimlerde anahtardır, bizler bu anahtarı halkımızın istediği gibi kullanacağız. Halkımızla birlikte o anahtarı özgürlüğe, tecridin olmadığı günlere çevireceğiz. Direnerek bugünlere geldik, direnmeye devam edeceğiz. Mutlaka kazanacağız, tek bir kişi bile kalsak sizin iradenizi temsil edeceğiz" diye konuştu.

MONTLARIYLA ATEŞİ HARLADILAR
Konuşmaların ardından Beştaş ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri Newroz ateşini yaktı. Yağışlı hava nedeniyle ateş yanmayınca, gençler üzerlerindeki montlarla ateşi harladı. Newroz mitingi Hiwron'un sahne almasının ardından sona erdi.

GENÇLERDEN TECRİDE KARŞI YÜRÜYÜŞ
Newroz kutlamasının ardından gençler, Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride karşı kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Polisin tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırısına gençler taşlarla karşılık verdi. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenilirken, ismi öğrenilemeyen bir kadın da polis tarafından darp edildi. Gençlerin direnişi uzun süre ara sokaklarda devam etti.