7 Ekim 2024 Pazartesi

'Yunuseli Havalimanı yangın müdahale üssü olsun'

Bursa'da emek meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri, imara açılması planları yapılan Yunuseli Havalimanı'nın, orman yangınları müdahale merkezi olarak kullanılmasını istedi.

Bursa Barosu, Bursa Tabip Odası, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, KESK, Nilüfer Kent Konseyi, Doğader, Bursa Çevre Platformu, kent merkezinde kalan ve imara açılması planları yapılan Yunuseli Havalimanı'nın, orman yangınları müdahale merkezi olarak kullanılmasını ve yangın söndürme filosunun genişletilmesini istedi.

AKDENİZ VE EGE'DEKİ YANGINLAR MERKEZİ HÜKÜMETİN ZAAFLARINI ORTAYA KOYDU
Siyasi partilerin de destek verdiği eylemde açıklamayı okuyan Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, orman yangınlarının geçmiş yıllara göre çok daha fazla can kaybına ve ekolojik yıkıma yol açtığı, iklim krizinin neden olduğu kuraklıkla birlikte, Ağustos ve Eylül'de orman yangınlarının daha etkili olması beklendiği hatırlatıldı.

Orman Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre 2020 yılında Bursa'nın yüzde 44,8'inin (483.542 hektar) orman alanı olduğunu belirten Altun, orman yangınlarına karşı koruma, önleme ve müdahalenin merkezi hükümetin sorumluluğunda olduğunu ancak geçtiğimiz haftalarda Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaşanan yangınlarda bu sorumlulukla ilgili zaafların açık bir biçimde ortaya çıktığını belirtti. 

Orman yangınları başlamadan gerekli önlemlerin alınmasını ve bu önlemlerin alındığından emin olmak istediklerini vurgulayan Altun, "Bursa'nın orman yangınlarına etkili bir biçimde havadan müdahale edebilecek gücü yalnızca üç ay süre için kiralanan tek helikopter ile sınırlıdır. Oysa ülkemizi acıya boğan son yangınlarda bir kez daha gözlendiği gibi, orman yangınlarına etkili müdahale için kara ekiplerinin yanı sıra yangın söndürme uçakları ve helikopterlerinden oluşan bir hava gücü de büyük önem taşımaktadır" dedi.

'YUNUSELİ HAVAALANI YANGIN SÖNDÜRME HAVA ÜSSÜ OLARAK KULLANILMALI'
Altun konuşmasının devamında şu talepleri sıraladı:

🔹Bursa ve yakın çevresinde orman yangınlarına müdahale edebilecek bir hava gücü ivedi olarak hayata geçirilmelidir. Bu amaçla ilk atılması gereken adımlardan birisi, yangın söndürme filosunun genişletilmesi ve uçuşlara kapatılıp imara açılmak istenilen Yunuseli Havaalanının yangın söndürme hava üssü olarak kullanılmasıdır.
🔹Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni Yunuseli Havaalanı arazisini imara açma yaklaşımından uzak durmaya ve mevcut haliyle korumaya, Orman Genel Müdürlüğü'nü ve diğer yetkilileri de Bursa'da yangına karşı bir hava gücü oluşturmaya davet ediyoruz.
🔹Bursa'da yaşayanlar böyle bir gücün oluşturulması aşamasında her türlü katkıyı sunmaya hazırdır.
🔹Ormanlarımız yanmadan, yarın çok geç olmadan karar vericileri çözüm üretmeye çağırıyoruz!