15 Temmuz 2025 Salı

Doğan: Demokratik siyaset alanının genişlemesi için somut adımlara ihtiyaç var

Partisinin genel merkezinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, "Bu mesele yalnızca DEM Parti'ye bırakılamaz. Muhalefet partileri, iktidar bloku, herkes bu ciddiyetle ve sorumlulukla, sürecin ağırlığının farkındalığıyla yaklaşmalı" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, partinin devam eden Merkez Yürütme Kurulu (MYK) gündemlerine ve güncel gelişmelere ilişkin Ankara'da bulunan genel merkezde basın toplantısı düzenledi.

15 Temmuz 2016'nın üzerinden 9 yıl geçtiğini belirten Doğan, Türkiye'nin bu 9 yıl boyunca daha çok antidemokratik uygulamayla karşı karşıya kaldığını söyledi. 15 Temmuz darbe girişimi, OHAL uygulamaları ve KHK'lerle pek çok mağduriyet yaratıldığını dile getiren Doğan, "Bu mağduriyetlerin büyük bir bölümü de henüz giderilmedi. Bugün, yine bir yüzleşme günü. Yeni bir gelecek için geçmişe bakarak, geçmişten dersler çıkararak, geçmişteki onca acı tecrübeden dersler çıkararak yeni bir yaklaşımı geliştirmenin gerekliliklerini hatırlatma günü" dedi.

'BU SÜRECİN YÜKLEDİĞİ AĞIR SORUMLULUĞUN FARKINDA OLMAK GEREKİYOR'
PKK'nin silah bırakma töreni düzenlediği 11 Temmuz'un kimsenin unutamayacağı bir gün olarak tarihe geçtiğini ifade eden Doğan, "MYK'miz bugün o anı, bizleri o ana getiren süreci ve bundan sonra yapılması gerekenleri değerlendiriyor. Bu sürece emek veren herkese DEM Parti olarak teşekkürü çok önemli bir borç olarak görüyoruz. 11 Temmuz'daki tarihi somut adımın zeminini hazırlayan, katkı sunan, öncülük eden tüm taraflara teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Herkesin Türkiye'nin eşit, adil, onurlu ve kalıcı bir barışa erişmesini istediğini belirten Doğan, "Silahların yakılması yalnızca Türkiye için değil Ortadoğu ve dünya açısından da bir tarihsel an. Çünkü biliyoruz ki bu silahlar Ortadoğu bir ateş çemberinden geçerken yakılarak imha ediliyor. Dolayısıyla birçok bölgesel etkileri olacak. Bu bölgesel etkileri itibarıyla da bu sürece ciddiyetle yaklaşmak gerekiyor. Bu sürecin yüklediği ağır sorumluluğun da farkında olmak gerekiyor. Biz DEM Parti olarak silahların tümden devre dışı bırakılmasının, Kürt sorununun demokratik çözümü için atılan bu tarihi adımın sorumluluğunun farkındayız" dedi.

'DEMOKRATİK SİYASET ALANINI GENİŞLETECEK SOMUT ADIMLARA İHTİYAÇ VAR'
Türkiye'de demokratik siyasetin kuşatıldığını vurgulayan Doğan, "Bu alanın genişlemesine dair somut adımların atılmasına ihtiyacımız var. O gün orada da ifade edildi, daha önce Sayın Öcalan'ın video mesajında da 27 Şubat çağrısında da ifade edildi. Biz de DEM Parti olarak Türkiye'nin bu ihtiyacını yıllardır ifade ediyoruz" diye belirtti.

Sürece ilişkin komisyonun etkin ve kalıcı sonuçlar için hızla kurulup çalışmalarına başlaması gerektiğini dile getiren Doğan, şöyle devam etti: "Çok önemli bir başka konu da bu komisyon en kapsayıcı ve kucaklayıcı bir şekilde bir araya gelmeli. Komisyonun bileşimi mutlaka çoğulculuk ilkesi gözetilerek oluşturulmalı. Sayın Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamada da gördüğümüz kadarıyla tüm siyasi partilere davet vardı. Biz DEM Parti olarak davetimizi tekrar ediyoruz. Bütün siyasi partiler, iktidarından muhalefetine, Meclis'te kurulacak komisyona ciddiyetle yaklaşmalı, buna göre üye belirlemeli ve çalışmaların hızlanması için üzerlerine düşen görevi yerine getirmelidir. Temennimiz tüm siyasi partilerin ve onların yanı sıra demokratik güçlerin sürecin hızlanması, ivme kazanması için gereken sorumluluğu ciddiyetle üstlenmesidir."

'HERKES CİDDİYET VE SORUMLULUKLA BU SÜRECE YAKLAŞMALI'
Günlerdir DEM Parti üzerine tartışmaların sürdüğünü belirten Doğan, "Biz Türkiye'de eşit kardeşlik hukukunun inşa edilmesi gerektiğine inanan bir siyasi partiyiz. Bu konuda en aykırı düşünen insanlara bile ulaşmamız gerektiğini defalarca ifade etmiş ve sahada bunu yapmış bir siyasi partiyiz. Biz tüm eleştirileri, önerileri ve katkıları değerli bulduğumuzu sayısız kez hatırlatmış bir siyasal geleneği temsil ediyoruz. Ayrıca Türkiye'de bu konuların konuşulması için nasıl bir ortama ihtiyacımız olduğunu da en sık ifade eden siyasi partiyiz" dedi.

Siyasetin ve toplumsal barışın gücüne inandıklarını söyleyen Doğan, "Herkes için eşit ve ayrımsız bir hukuka ihtiyacımız var. Kim olursa olsun, hangi dilde konuşursa konuşsun, hangi inanca mensup olursa olsun herkesin hukukla kendini güvende hissettiği bir Türkiye hepimizin ortak buluşma noktası ve teminatıdır. Buraya davet ediyoruz tüm siyasi partileri, toplumsal kesimleri, kadınları, gençleri, ezilenleri, işçileri, emekçileri, sömürülenleri, kendini yok sayılmış hissedenleri. Bu hukuku ancak birlikte inşa edebiliriz" vurgusu yaptı.

Buradan yan yana gelerek, güçleri birleştirerek yol alabileceklerini kaydeden Doğan, "Hepimizin barış hakkı var. Hepimizin demokrasi hakkı var. Hepimiz için özgürlükler temel insan hakkı. Bunun için DEM Partili olmaya gerek yok. Ama bunun için sorumluluk hissetmeye ihtiyacımız var. Bu mesele yalnızca DEM Parti'ye bırakılamaz. Muhalefet partileri, iktidar bloku, herkes bu ciddiyetle ve sorumlulukla, sürecin ağırlığının farkındalığıyla yaklaşmalı" dedi.

'ÇATIŞMAYA NEDEN OLAN EŞİTSİZLİKLER ORTADAN KALDIRILMALI'
Sürecin siyasal ve hukuki altyapısını hazırlamaktan çekinilmemesi gerektiğini dile getiren Doğan, şu ifadeleri kullandı: "Birçok siyasetçi, akademisyen, sanatçı, yazar, gazeteci, STK temsilcisi, baro ve tabii ki birçok kesim için belirsizlikler var. Bu son derece olağan. Bunu anlıyoruz. Ancak bu belirsizlikler giderilmelidir. Yine bunu birlikte giderebiliriz. Çatışmaya neden olan eşitsizlikler var. Bunlar ortadan kaldırılmalıdır. Bakın, çok canlı bir örnek vereceğim sizlere. Kürtçe müzik dinlediği için İstanbul Bayrampaşa'da piknikten dönen Diyarbakırlı bir aile darp edildi, işkence gördü. Öyle bir işkenceden bahsediyoruz ki 7 aylık hamile bir kadın yoğun bakımlık oldu, bebeği entübe edildi. Nedeni ne olursa olsun bu politik bir meseledir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Ortadan kaldırılması gereken eşitsizlikler bunlardır."

DEM Parti İmralı Heyetinin yarın siyasi partilerle görüşmelere başlayacağını dile getiren Doğan, ilk olarak Adalet Bakanıyla ertelenen görüşmenin yapılacağını ifade etti. Siyasi partilerle yapılan görüşmelerden sonra heyetin tekrar İmralı'ya gitmek için hazırlık yapacağını kaydeden Doğan, "Tarihin başka biçimlerde tekrarını yaşamamak için hepimiz sorumluyuz. Bunun altını çizmek istiyoruz. Tüm yeteneklerimizi konuşturmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Herkesi bu nedenle yaşam siyasetine tutunmaya çağırıyorum" çağrısı yaptı.