17 Temmuz 2025 Perşembe

ESP MYK üyesi Uğur Ok tahliye edildi

Ocak ayından bu yana tutsak edilen ESP MYK üyesi Ok'un yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye kararı verildi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'na (SGDF) yönelik 21 Ocak'ta gerçekleştirilen İstanbul merkezli operasyonda gözaltına alınıp 24 Ocak'ta tutsak edilen ESP MYK üyesi Uğur Ok'un "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmayı, ESP Eş Genel Başkanı Murat Çepni, SKM Genel Sözcüsü Tanya Kara, SGDF Eşbaşkanı Berfin Polat, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu ve çok sayıda kişi izledi.

Duruşma kimlik tespitiyle başladı.

Uğur Ok, kendisiyle dayanışma gösteren herkese teşekkür ederek sözlerine başladı. Üniversite yıllarından beri sosyalist fikirlere sahip olduğunu vurgulayan Ok, ESP'de daha önce birkaç dönem Parti Meclisi üyeliği yaptığını ve son ESP 4. Olağan Kongresinde MYK üyesi seçildiğini belirtti. Ayrıca Suruç katliamında yaralandığını ve uzun süre tedavi gördüğünü ifade eden Ok, Suruç katliamı için adalet mücadelesi yürütmek amacıyla Suruç Aileleri İnisiyatifi'ni kurduklarını belirtti.

'DEMOKRATİK EYLEM, ETKİNLİKLERE KATILMAK SUÇ DEĞİL'
SGDF 11. Genel Kurulu, Atılım gazetesinin 30. yılı pikniği ve gecesi, 12 Mart Gazi katliamı anması, Suruç oturumlarına katılmasının iddianamede suç olarak gösterildiğini dile getiren Ok, bütün bu eylem ve etkinliklere sosyalist dünya görüşü kapsamında katıldığını ve burada bir suç olmadığını vurguladı.

Sosyal medya paylaşımlarının da suç sayıldığına işaret eden Ok, bu paylaşımlarda 25 Kasım yürüyüşleri, Suruç anmaları, tutsak üniversite öğrencileri ve ESP'nin çeşitli siyasi faaliyetlerinin yer aldığına dikkat çekti.

'İTİRAFÇI İFADELERİNİN TEKRAR KONULMASI ÇOK KASTİ'
Dosyadaki itirafçı ifadelerinden daha önce de yargılandığının altını çizen Ok, "Bomboş bir dosya, iddianame var, o zaman iki tane de itirafçı ifadesi koyalım, direkt tutuklayalım denmiş. Bu yüzden 7 ay tutuklu kaldık. Böyle bir hukuksuz yargılama olmaz. Dosyanın açılması ayrı bir hukuksuzluk, itirafçı ifadelerinin böyle tekrar konulması ayrı bir hukuksuzluk. Dolayısıyla bu meselenin çok kasti olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı ve itirafçı beyanlarının yalan olduğunu vurguladı.

'SURUÇ'UN FAİLLERİ DEĞİL YARALILAR YARGILANIYOR'
Ok, şöyle devam etti: "20 Temmuz 2015'te Suruç katliamı bu ülkede gerçekleştiğinde biz neler yaşandığını gördük. Bir tane çözüm süreci vardı, bu Suruç katliamıyla sonlandırıldı. Peşinden Ankara Gar katliamı geldi, orada da vardı. Havalimanı katliamı yaşandı, orada da tesadüfen denk geldim. Bu ülke o süreçten beri çok kanlı bir döneme girdi ve bugün barış tartışılıyor."

Suruç katliamının faillerinin 10 yıl boyunca yargılanmadığını, göstermelik tek bir sanıkla dosyanın kapatılmak istendiğini belirten Ok, "Suruç katliamı aydınlatılmadı. Eğer Suruç aydınlatılsaydı diğer katliamlar olmayacaktı. Burada bir yargılama görmüyoruz" dedi. Öte yandan Suruç ailelerinin, yaralılarının adalet aradığı için yargılandığını kaydeden Ok, "Buna dur demek gerekiyor. Bu böyle gitmemeli" ifadelerini kullandı.

"Bu yargılama baştan sona çok mükerrer, çok kasti. Fikirlerimize, dünya görüşümüze dönük bir saldırı olarak ele alıyorum. Sosyalist parti faaliyetlerimiz önümüze getirilip konuluyor" diyen Ok, tahliyesini ver beraatini istedi.

Savcılık, Ok'un tutukluluğunun devamına karar verilmesini istedi.

Duruşma avukat beyanlarıyla devam etti.

Mahkeme, Uğur Ok hakkında tahliye kararı verdi. Duruşma, 11 Eylül 2025 tarihine ertelendi.