8 Temmuz 2025 Salı

Kadınlar haykırdı: Meclis sorumluluk almalı

Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi'nin çağrısıyla Ankara'da yan yana gelen yüzlerce kadın Meclis'e yürüdü, Meclis'ten taleplerini sıraladı.

Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, "Barış ve Demokratik Toplum" çağrısıyla başlayan sürecin ilerlemesi için Meclis'e sorumluluk çağrısında bulundu. Türkiye ve Kürdistan kentlerinden yola çıkan yüzlerce kadın, sabah saatlerinde Ankara Güvenpark'ta bir araya geldi. Polis, kadınların otobüslerden inmesini engellemeye çalıştı, otobüs şoförlerini de tehdit etti. Tüm engellemelere rağmen aralarında Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) Genel Sözcüsü Tanya Kara'nın da bulunduğu kadınlar Meclis Parkı'nda bir araya geldi.

Kadınlar, buradan Meclis'in Çankaya Kapısı'na yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca "Jin şêr naxwazin, aşitîyê dixwazin", "Kadınlar Meclis'e, Meclis hemen göreve", "Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı. Eylemde, "Kayyumlar geri çekilsin, siyaset suç olmaktan çıksın", "Kadınlar barış görüşmelerinde temsil edilsin", "Terörle Mücadele Kanunu kaldırılsın" pankartları açıldı. Açıklamanın Kürtçe metnini Zelal Anğay, Türkçe metnini ise Feride Eralp okudu.

Onlarca yıldır farklı zeminlerde barış için mücadele eden kadınlar olarak bir araya geldiklerini söyleyen Feride Eralp, "Barışı, Kürt sorununda tekçi, güvenlikçi anlayışın, yani bir halkın varlığını ve bugün her türlü itirazı 'terör' olarak tarifleyen anlayışın terk edilip demokratik, eşitlikçi bir çözüm geliştirilmesi odağında ele alıyoruz. Ama elbette bunun daha geniş bir bağlamın parçası olduğunun farkındayız. Bununla bugün Suriye'de, İran'da, Gazze'de, Lübnan'da yaşananlar arasında, yani büsbütün coğrafyaları bölüşülecek kaynak olarak gören emperyalist güçlerin çıkarlarına teslim olmamak arasında bir bağ kuruyoruz" dedi.

'TALEPLERİN KARŞILANMASI BİR ZORUNLULUKTUR' 
Eralp, "Bugün hem kendi sokağımızda hem de Ortadoğu'da başka türlü bir seçenek için barış mücadelesi vermemiz gerektiğini biliyoruz. Tam da bu yüzden, biz kadınlar barışın inşası, Kürt sorununun barış içinde, demokratik ve eşitlikçi çözümüne doğru bir yol açılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden üç somut talepte bulunuyoruz. Bu taleplerin karşılanması bir lütuf değil, demokratik bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.

TALEPLER
Eralp, kadınlar olarak taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"Siyaset suç olmaktan çıksın. Buna zemin sağlayan 'Terörle Mücadele Kanunu' gibi kanunlar kaldırılsın, hasta tutsaklar başta olmak üzere siyasi mahpuslar özgür bırakılsın.
🔹Sınır ötesi harekatlara, özel güvenlik bölgesi uygulamalarına, askeri yığınağa derhal son verilsin.
🔹Tüm kayyumlar geri çekilsin."

KIŞANAK: MECLİS SORUMLULUK ALMALI
Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Gültan Kışanak, "Yan yana, eşit ve kardeşçe yaşayabiliriz. Bunun imkanlarını yasalarla açığa çıkarma sorumluluğu da Meclis'tedir. Bugün başlayan bir süreç var. Tek taraflı olarak PKK kendini feshetme ve silahları bırakma kararı aldı. Bunun gereklerini de adım adım yerine getiriyor. Meclisin sorumluluk alması, bir an önce silahların devreden çıkması için gereken yasal düzenlemeleri yapması gerekiyor. Bu yasal düzenlemeler hepimize özgürlük alanı açacaktır. Biz özgürlük yasaları çıksın istiyoruz. Siyaset suç olamaz, demokratik siyasetin önünü açalım diyoruz. O zaman demokratik siyaset özgürlükle yürütülebilir. Cezaevindekilerin, dağdakilerin, yurtdışına gitmek zorunda kalanların, herkesin gelip demokratik siyasete katılmasının önünü açacak yasal düzenlemeleri yapma sorumluluğu vardır" ifadelerini kullandı.

'BU YOLU YÜRÜMEYE KARARLIYIZ'
Kalıcı barışı inşa etmek istediklerini söyleyen Kışanak, "Biz kadınlar biliyoruz ki çok büyük özgürlük ve demokrasi sorunlarımız var, bunların hepsini bir anda çözmeyeceğimizi de biliyoruz, demokrasi bir mücadele yolculuğudur. Her zaman egemen olmak isteyen, otoriter rejimler kurmak isteyenler olabilir. O yüzden demokrasi mücadelesi bizim için ilkeseldir. Bir an önce geciktirmeden, savaş politikalarını gündemimizden çıkaracak, kalıcı barışa giden yolun önünü açacak yasal düzenlemelerin yapılmasıdır. Kadınlar olarak bulunduğumuz her yerde, mahallede, iş yerinde birinci gündemimiz kalıcı ve onurlu bir barıştır. Bu yolu yürümeye kararlıyız" dedi.