6 Ekim 2024 Pazar

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü: Yaşlı hakları sağlanmalı

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'nde iktidarın yaşlılar ve emeklilere yönelik politikalarının muhtaç ve mağdur etme odaklı olduğunu kaydeden İHD İstanbul Şubesi, Emeklilerle Dayanışma Sendikası ve HDK Yaşlılar ve Emekliler Meclis, yaşlılıkta bakımın hastalık değil bir ihtiyaç ve hak olduğunu kaydetti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ile Emeklilerle Dayanışma Sendikası ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yaşlılar ve Emekliler Meclisi, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'ne ilişkin açıklama yaptı.

İHD İstanbul Şube binasında basın açıklaması düzenleyen Emeklilerle Dayanışma Sendikası ve İHD, iktidarın yaşlılara yönelik politikasının muhtaç etme ve mağdur görme odaklı olduğunu kaydetti ve "Yaşlı haklarının sağlanması konusunda devletin taşıdığı sorumluluk yanında, birey ya da toplum olarak yaşlılara, emeklilere sırtını dönmek, sorunlarını görmezden gelmek, sesini duymamak, onları yok sayan, ekonomiye yük gören, yoksullaştıran, ayrımcılık yaparak muhtaç ve mağdur eden siyasi yönetimlerin suçuna ortak olmak demektir. Biz bu suça ortak değiliz" dedi. 

'YÖNETİCİLER YAŞLILARLA VE EMEKLİLERLE İLGİLİ DURUŞLARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ'
Çözülmeyen sorunlar nedeniyle mağdur olan emeklilerin, "Emekli oldum ama insan gibi yaşayamıyorum", "Yaşlıyım bakıma ihtiyacım var ama ben hasta ve özürlü değilim" "Cezaevi değil huzurevi bakımı istiyorum", "Yaşlanınca yakınlarıma yük olmak istemiyorum" dediğini aktaran İHD ve Emeklilerle Dayanışma Sendikası, şöyle devam etti: "Toplumsal ilişkilerde sevgiyi, dayanışmayı, paylaşmayı,güveni, eşitliği, yaşlıya saygıyı yeniden inşa etmek gerekmektedir. Yoksulluğu yönetmekten vazgeçilmeli, yoksulluğun ortadan kaldırılması hedeflenmelidir. Dünyada ve bizde toplumların hızla yaşlandığı günümüzde, yaşlanma olgusunu görmezden gelmek yerine sorunu dünya ve ülkemiz çapında fark etmek, ayrımcılık yerine eşitliğin sağlandığı ve bütün yaş gruplarını kapsayan barışın egemen olduğu bir toplum yaratmak için yaşlı haklarının geliştirilmesi, yaşlılara yönelik hizmetlerin çeşitlendirilmesi gerekmektedir.

Yaşlıların emeklilerin sorunları politiktir. Ülkeyi yöneten, yönetmeye aday olan siyasilerin, yaşlılarla emeklilerle ilgili duruşlarını politikalarını bakış açılarını gözden geçirmelerini öneriyoruz. Kuşaklararası dayanışmanın önemini vurgulayarak, demokrasiden, insan haklarından söz eden herkesi, her kurumu ve kuruluşu yaşlılar ve yaşlı hakları konusunda duyarlı olmaya, sorumluluk almaya davet ediyoruz. Bugün 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü. Sorunlarımızı dile getirmeye, çözüm aramaya, yetkililere görevlerini hatırlatmaya devam edeceğiz."

'YAŞLILIKTA BAKIM HASTALIK DEĞİL İHTİYAÇ VE HAKTIR'
Yazılı açıklama yapan HDK Emekliler ve Yaşlılar Meclisi,  yaşlıların yeti eksikliği, bakım gereksinimi ve karşılaştıkları toplumsal ayrımcılığın gerekçelerinin engellilerle paralellik oluşturduğundan pandemi ve karantina uygulamaları karşısında da yaşlılar ve engelliler arasında ortaklıklar görüldüğüne dikkat çekti.

Yaşlılıkta bakımın hastalık değil ihtiyaç ve hak olduğu kaydedilen açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün normlarına uygun olarak, SGK ve Yerel Yönetimler tarafından yaygın bir bakım ve destek hizmeti ağı kurulması gerektiği vurgulandı ve şu talepler sıralandı: 
"Bakım ve yaşam evleri açılmalı, 
Kentler yaşlı dostu olmalıdır. 
Sağlık Bakanlığı yaşlı hastaneleri kurmalı. 
Kamu hizmetleri genişletilmeli, kalitesi artırılmalı, ayırım gözetilmeden ihtiyacı olan her yaşlıya sunulmalıdır.
Türkiye'de Yaşlıların Durumu ve Yaşlanma Ulusal Eylem Planı yeniden uluslararası standartlara uygun olarak gerçek muhataplarıyla birlikte hazırlanmalıdır.
Emeklilerin, yaşlıların yaşamlarını ilgilendiren politikaların belirlenmesinde söz sahibi olacakları örgütlenmelerin önü açılmalı, gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır."