22 Eylül 2024 Pazar

1 Eylül'de Almanya'da eylemler

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Almanya'nın farklı kentlerinde eylemler düzenlendi. Ukrayna ve Kürdistan'da devam eden savaşların yanı sıra ekonomik kriz ve artan fiyatlar da eylemlere damgasını vurdu.

Almanya'nın Leipzig kentinde genç kadın örgütü ZORA'nın çağrısıyla Yeşiller parti bürosu önünde eylem düzenlendi. Aynı zamanda okul grevi çağrısı da yapılan eylemde, Yeşiller partisi dahil olmak üzere Alman hükümetinin Ukrayna ve Kürdistan'dan savaşlardaki rolüne değinildi. Yapılan konuşmalarda, barışçıl dış politika maskesi altında Türk devletine yapılan silah yardımlarının, Rojava ve Güney Kürdistan'da katliam ve ölüm demek olduğuna, Alman devletinin de elinin kanlı olduğuna dikkat çekildi. Burjuva düzen partilerinin halkın değil savaş çığırtkanları ve zenginlerin çıkarlarını takip ettiğine değinildi ve örgütlenme çağrısı yapıldı.

FRANKFURT
Frankfurt'ta Young Struggle, ZORA, YDG, IJ (Enternasyonel Gençlik), Solinetz (Dayanışma Ağları) ve farklı sol örgütlerin imzacısı olduğu "Enternasyonalist eylem platformu" yürüyüş yaptı. "İşçiler ve gençlik savaşalarınıza hayır diyor!" "Savaşın bedelini biz ödemeyeceğiz!" "Maaşlar yukarı zamlar aşağı!" "Grev hakkını savunalım!" şiarlarının yankılandığı ve pankartların taşındığı eylem, mitingle başladı. Mitingin ardından "Yaşasın enternasyonalist dayanışma", "Dayanışma direniştir, faşizme karşı her ülkede mücadeleye" ve "Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz" sloganlarıyla yürüyüş başladı. Eyleme çağrı yapan örgütlerin konuşmaları okundu.

Konuşmalarda özellikle emperyalist devletlerin Ukrayna, Kürdistan ve Filistin'de devam eden savaşlardaki rollerinden, 3. Dünya savaşı tehlikesinden, Alman devletinin askerileşmesinden, kitlelerin giderek yoksullaşmasından ve kadına yönelik şiddetin ve baskının artmasından bahsedildi.

DUİSBURG
Almanya'nın Duisburg kentinde Young Struggle'ın çağrısıyla okul grevi düzenlendi. Öncesinde okullarda bildiri dağıtımı ve pankartlarla hazırlık çalışmalarını yürüten sosyalist gençlik, 1 Eylül günü Duisburg şehir merkezinde bir mitingle öğrenci gençliği greve çağırdı. Dersleri bırakıp greve gelen gençlerle birlikte konuşmalar yapıldı, sloganlar atıldı ve grafiti çalışması yapıldı.
Yapılan konuşmalarda Alman emperyalizminin savaşlardaki rolüne, kadın ve LGBTİ+'ların durumuna ve sosyalist gençliğin savaş karşıtı mücadeledeki rolüne değinildi.

GUMMERSBACH
Gummersbach kentinde gençlik örgütü Young Struggle'ın çağrısıyla okul grevi örgütlendi. Savaş ve krize karşı dersleri bırakan gençler, şehir merkezinde basın açıklaması yaptılar ve örgütlenme çağrısını yinelediler. Ayrıca sembolik olarak karne yakan gençler, "orduya bütçe var, eğitime bütçe nerede?" sloganlarıyla eylemlerini sonlandırdı.

ULM
InterBündnis Ulm'un çağrısıyla şehir merkezinde miting ve yürüyüş düzenlendi. "Ukranya'da savaşa son, Rus işgali son bulsun, Nato'nun askeri desteklerine son, Almanya derhal askeri ve silah ihracatını durdursun, Ülkedeki enflasyona karşı, ücretler artırılsın" talepleriyle düzenlenen etkinlikte, International Bündis'in (Enternasyonal Birlik) konuşması sonrası şehir merkezinde yürüyüş yapıldı. Şehir halkının ilgisini çeken yürüyüşte, Ukranya savaşı, Alman devletinin silah ve askeri ihracatı ve hayat pahalılığı ile Türk devletinin Kürdistan'a yönelik işgali yapılan konuşmaları ve atılan sloganlarla dikkat çekti.

Göçmenlerin ve göçmen  örgütlerin katıldığı etkinlikte, "Sizin savaşınızın bedelini biz ödemeyeceğiz" pankartı açan ATİF,  "Silahlanmaya, savaşa ve ırkçılığa hayır" pankartı açan AVEG-KON ile ADHF, KON-MED, Halk Cephesi, MLPD, SKB, Yeni Kadın, YDG, Young Struggle üye ve aktivistleriyle yer aldılar.

Birçok kurum adına yapılan konuşmalar ve atılan sloganlardan sonra etkinlik sona erdi.