24 Eylül 2024 Salı

1 Eylül'de Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yaptıkları eylemlerde, işgalci Türk devletinin saldırılarını protesto etti.

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde işgal protestoları gerçekleştirildi.

Rojava halkları açıklama ve yürüyüşlerle, Türk devleti ve çetelerinin son dönemde artırdığı saldırılara dikkat çekti, özerk yönetimin statüsünün tanınması çağrısında bulundu.

QAMIŞLO
Qamişlo Kantonu Meclisi, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla meclis binası önünde basın açıklaması yaptı.

Kanton Meclisi Eşbaşkanı Silêman Ebû Bekir yaptığı açıklamada, tüm ulusların barış içinde yaşamaya hakkı olduğunu belirtti. Bekir, "Fakat Ortadoğu'da hegemon devletlerin siyasi çıkarları, işgalci Türk devleti ve çetelerinin bölgeye dönük saldırıları halkların iradesinin dışındadır. Bu saldırılarla uluslararası bütün anlaşmalar ihlal ediliyor" dedi.

TIRBESPIYÊ
Tirbespiyê ve Çilaxa İlçe Meclisleri ortak yaptıkları açıklamada, uluslararası insan hakları örgütlerine Özerk Yönetim'i tanıma ve Türk devletinin işlediği suçları durdurmak için harekete geçme çağrısı yaptı.

Tirbespiyê Meclisi Eşbaşkanı Hec Ferhan ve Çilaxa Meclisi Eşbaşkanı Emel Nezal tarafından yapılan açıklamada, Rojava devriminin demokratik ve özgür bir toplumu inşa ettiği kaydedildi.

DÊRIK
Dêrik İlçe Meclisi önünde yapılan eylemde de işgal saldırıları protesto edildi. Meclis üyesi Georgette Korkis yaptığı açıklamada, "Kuzey ve Doğu Suriye'de halkların kardeşliği var. Halk Özerk Yönetim sisteminin, adalet ve eşitliğin kalıcı olması için mücadele ediyor. Ancak Türk devleti sürekli saldırıyor, Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerini aralıksız şekilde bombalıyor" şeklinde ifade etti.

GIRKÊ LEGÊ
Girkê Legê İlçe Meclisi binası önünde yapılan açıklama da 1 Eylül Dünya Barış Günü'nün de işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarını devam ettirdiği vurgulandı.

TIL HEMÎS
Til Hemîs İlçe Meclisi önünde açıklama yapan Meclis Eşbaşkanı Xalid El Ebdullah, özerk yönetim sisteminin kalıcılaşması için mücadele ettiklerini dile getirdi. El Ebdullah, "Mücadele adalet ve eşitliği güvenceye alıyor. Ancak Türk hükümeti aralıksız saldırılarıyla devrimi yok etmeye çalışıyor" dedi. El Ebdullah, uluslararası örgütler ve insan hakları kuruluşlarına Türk devletinin saldırılarını durdurmak için harekete geçme çağrısı yaptı.

AYN İSA
Fırat Bölgesi'nde işgal saldırılarının hedefinde bulunan Ayn İsa ilçesinde de halk protestosu vardı. 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Belediyesi Kavşağı'nda toplanan Ayn İsa halkı, ilçenin doğusunda Rus askerlerinin bulunduğu üsse kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde Sefawiyê'de katledilenlerin fotoğrafları taşındı.

Yürüyüş sonunda konuşma yapan Fırat Bölgesi Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Şahîn, başta Rusya olmak üzere uluslararası güçlerin işgalci Türk devletinin saldırıları karşısında sessiz kaldıklarını dile getirdi.

Şahîn, halkların direnişinin Türk devletinin sömürge planlarını boşa çıkaracağını belirtti.

Girê Spî Göçmen Kampı Eşbaşkanı Mihemed El Şêx de Rusya ve Şam hükümetine yaptıkları anlaşmalara uymayan Türk devletini Suriye topraklarından çıkarma çağrısı yaptı.

MİNBİC
Şehit Aileleri Meclisi, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi. Şehitler Kavşağı'nda toplanan yüzlerce kişi şehitliğe kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Minbic Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Nûr El Hamid, işgalci Türk devletinin uluslararası yasalar karşısında suç işlediğini dile getirdi. El Hamid "Türk devleti bölgede kaçırma, mal ve mülkleri talan etme, mezarlıkları açma gibi kirli uygulamalara başvuruyor" dedi.

Zenbûbiya Kadın Topluluğu adına konuşan Hena Tilcibini de barış gününün sözde kaldığını belirtti, "Türk devleti ve çeteleri Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde her gün suç işliyor" diye tepki gösterdi.

ŞEHBA
Efrîn Êzidî Birliği, işgalci Türk devletinin Güney Kürdistan'ın Zaxo bölgesinde Êzidîlerin yaşadığı Qadiya Kampı'na yönelik saldırısını protesto etti.

Fafin ilçesindeki Berxwedan Kampı'nda bir araya gelen Êzidîler adına açıklama yapan Orivan Menan, Türk devletinin geçtiğimiz ay içinde defalarca kez insansız hava araçlarıyla Şengal'i bombaladığını hatırlattı.

Menan, "30 Ağustos'ta Qadiya Kampı'na yapılan saldırı sonucunda 2 çocuk şehit düştü ve birçok kişi yaralandı. Türk devleti bu saldırıyla uluslararası insan hakları kanunlarını ihlal etti. Qadiya Kampı'nda DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos'ta Şengal'e dönük saldırılarından kaçan onlarca Êzidî aile yaşıyor. Türk devleti, DAİŞ'in Êzidîlere karşı yapamadığını yapmak istiyor. Hewlêr ve Bağdat hükümetleri saldırılara karşı sessiz kalarak, Türk devletinin suçlarına ortak oluyor" şeklinde konuştu.